TEHNIKA

Kojem prednost kod izbora? Ovo je pet glavnih tehničkih razlika između TDI i HDi motora

Kultne oznake TDI i HDI na dva motora koji koriste dizelsko gorivo i pokreću većinu automobila koji se kotrljaju našim cestama

TDI i HDi motori

 VW, Peugeot

Motori TDI i HDI, dva su vrlo popularna agregata koji koriste dizelsko gorivo, i koji pokreću veliki dio automobila koji se kotrljaju našim cestama. Donosimo pet glavnih razlika između njih.

image

Peugeot 508 2.0 HDI Allure

Peugeot

Prva razlika je najjednostavnija. TDI motori se ugrađuju u modele Volkswagen grupe, pa ih između ostalih možemo vidjeti u automobilima marki Seat, Volkswagen, Audi ili Škoda. Umjesto toga, HDI je oduvijek pripadao PSA grupaciji, pri čemu se najviše ugrađivao u Peugeote ili Citroene.

image

Audi A6 2.0 TDI quattro S-tronic Business

Marin Tomaš

Zatim je tu i samo značenje kratice. TDI je kratica za Turbo Direct Injection, tehnologiju koju je stvorio Audi u kasnim 1980-ima. Dok se akronim HDI odnosi na visokotlačno ubrizgavanje dizela (high-pressure direct injection).

Razlikuju se i komore za izgaranje. TDI motori imaju malu komoru za izgaranje iznad glave klipa, sustav opremljen turbopunjačem. Zahvaljujući ovom sustavu gubi se manje energije, što sprječava da manje topline izlazi kroz stijenke cilindara, a samim time ovaj motor stvara manju potrošnju. Osim toga, ima kvalitetnije performanse.

image

Peugeot 308 1.6 HDi Style

Željko Puhovski/CROPIX

I HDI motori imaju svoje prednosti. Iako u TDI motorima ovaj gore objašnjeni sustav djeluje tako da njegov rad bude učinkovitiji, ubrizgavanje u HDI motorima je učinkovitije. Ovo također stvara značajno smanjenje potrošnje i učinkovitiji rad.

image

Volkswagen Golf 2.0 TDI DSG Style

Marko Miščević/CROPIX

Konačno, ne čuju se isto. U HDI motorima izgaranje je mirnije i odvija se progresivno. Time se osigurava smanjenje buke, pri čemu su HDI motori manje bučni od TDI motora.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. ožujak 2024 16:22