ZIMSKE OPASNOSTI

Koliko često treba prati auto zimi? Hladniji dani skrivaju zamku za vozače

Hladno i vlažno vrijeme nije najbolje vrijeme za pranje, ali to ne znači da auto ne treba prati zimi

Pranje automobila, ilustracija

 Alpha Power Cleaning

Uz redovito održavanje vitalnih dijelova automobila poput promjene ulja, provjere tekućina i filtera zraka, vrijednost vašeg ljubimca sačuvati će i redovito pranje automobila.

Hladno i vlažno vrijeme nije najbolje vrijeme za pranje automobila, ali to ne znači da mu ne biste trebali pokloniti malo pažnje u hladnijim mjesecima.

image

Pranje auta (ilustracija)

Arhiva Cropix

Prema savjetima njemačkog ADAC-a, u zimskim mjesecima automobil treba prati jednako često kao i u ljetnim. Dakle, perite ga prema vlastitoj percepciji čistoće, odnosno kada imate osjećaj da je vrijeme za pranje.

Iako se nameće teza da je automobil zbog mokrih cesta i soli zimi skloniji koroziji, to je istina samo u slučaju već prethodno oštećenih dijelova.

Novi i očuvani automobili bez problema odbijaju napade prljavštine.

image

Pranje automobila (ilustracija)

Profimedia

Postoji li opasnost pranja automobila zimi?

Da, postoji, posebno pri ekstremnim temperaturama od minus 10 i niže jer tada topla voda ‘udara‘ u dijelove auta koji su upravo bili izloženi ledenoj hladnoći. Iako gumenim i plastičnim dijelovima neće biti ništa, prethodno oštećene ili ponovno obojane lakirane površine mogle bi stradati.

I za kraj, važna preporuka vozačima: prije ulaska u autopraonicu uklonite sve ostatke snijega i leda jer ih četke mogu povući poput brus-papira preko karoserije i napraviti vidljivu štetu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 23:29