SAVJETNIK AUTO KLUBA

Koliko goriva smijete prevoziti u autu i skladištiti u garaži? Zakon je jasan...

Posebno budite oprezni s plastičnim kanistrima, jer oni nisu 100 posto nepropusni za zrak
 Robert Fajt/CROPIX

Cijene goriva divljaju iz dana u dan i trenutno se ne nazire svjetlo na kraju tunela. Više puta savjetovali smo vozače kako uštedjeti u vožnji, a sada otkrivamo na koji način prevesti i skladištiti gorivo.

Što kaže zakon, je li dopušteno prevoziti gorivo u osobnom automobilu osim u spremniku goriva i u kojim količinama?

image
JerryCansTrunk

Da ne bude zabune: takva se praksa ne preporuča kao ni skladištenje goriva u kući. To se prije svega tiče sigurnosti, ali isto tako nije financijski razumno jer cijene goriva podliježu fluktuacijama.

Prema stručnjacima za sigurnost prometa, prijevoz desetak litara goriva u autu je optimalno, a zakon kaže da je u 'prenosivim spremnicima za gorivo dozvoljeno prevoziti najviše 60 litara'.

Ako planirate skladištiti gorivo u garaži, također morate poštivati propise.

U malim garažama, u dobro zatvorenim, neprobojnim spremnicima može se skladištiti do 200 litara dizelskog goriva i do 20 litara benzina.

image
Robert Fajt/CROPIX

Situacija je bolja kod dizela nego kod benzina jer nije tako zapaljiv i stoga nije toliko opasan. No, treba imati na umu da spremanje goriva kod kuće može biti opasno po život jer sadrži zapaljive pare koje se lako mogu "probiti" iz rezervnih spremnika.

Posebno budite oprezni s plastičnim kanistrima, jer oni nisu 100 posto nepropusni za zrak. Svojstva goriva mogu se mijenjati, a postoji i rizik od trovanja.

Što se tiče vremenskog perioda skladištenja benzina, dizela i loživog ulja, on ne postoji. Može se čvrsto zatvoriti, pohraniti na hladno i tamno u spremnike ili kanistere i može trajati više godina.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. ožujak 2024 16:55