SAVJETNIK AUTO KLUBA

Kvalitetno propremite motocikl za zimu: Ovih 5 važnih stvari imajte uvijek na umu

Motociklistička sezona se bliži kraju, u Europu stiže oštra zima, a "bajkeri" počinju spremati svoje motore za zimski san

Motocikl, ilustracija

 Profimedia

Motociklistička sezona polako se bliži kraju, u naš dio Europe navodno stiže izuzetno oštra zima. Kako javlja portal Severe Weather Europe koji redovito analizira vrijeme na starom kontinentu, počet će harati klimatski fenomen nazvan El Niño. Iako će uzrokovati porast temperatura u ostatku Europe, hladna strujanja sa sjevera stići će i na naše područje, što može donijeti jak mraz i oborine.

Vožnja motocikla tijekom hladnih mjeseci zbog izrazito niskih temperatura može biti neugodna, a u nekim slučajevima čak i opasna, upozorava Autobild. Ako strastveni motociklisti krenu na zimski izlet, trebali bi imati dovoljno iskustva u vožnji, kao i odgovarajuću opremu, poput rukavica ili tople zimske odjeće ispod jakne.

image

Motocikl, ilustracija

Profimedia

Prije svega, međutim, trebaju procijeniti trenutno vrijeme i stanje na cestama, led na cesti značajno povećava mogućnost opasnog pada ili sudara.

Za sve ostale, važno je pravilno pripremiti motocikl za zimu. Prije svega, trebaju se usredotočiti na njegovu čistoću, odnosno očistiti motor od blata, osušenih insekata i provjeriti lanac. Akumulator također zaslužuje pozornost, jer se njen kapacitet može smanjiti tijekom hladnih mjeseci. Stručnjaci preporučuju da izvadite akumulator iz motocikla i pohranite ga na suho mjesto s temperaturom od oko 15 stupnjeva Celzijusa.

image

Motocikl, ilustracija

Profimedia

U protivnom postoji rizik da se motor neće moći pokrenuti u proljeće. Ni sve pogonske tekućine ne bi trebale izmaknuti pažnji svih motociklista - važno je prije zime napuniti pun rezervoar, promijeniti ulje ili provjeriti stanje rashladne tekućine.

Posebno je poglavlje njega guma koje zaslužuju posebnu brigu. Ako vozači odluče ostaviti svoj stroj na nekoliko mjeseci, trebali bi provjeriti njihovo stanje. Gume bi trebale biti napuhane na najveću dopuštenu vrijednost koju je naveo proizvođač. Glavna stvar je staviti motocikl na postolje tako da gume ne dodiruju tlo, inače postoji opasnost od njihove deformacije.

image

Akumulator za motocikl (ilustracija)

Marin Tomaš

Motociklisti ne bi trebali podcijeniti važnost stabilnosti temperature jer nagle fluktuacije mogu uzrokovati kondenzaciju vlage u različitim dijelovima motora i sustava goriva. Pravilna priprema motocikla za zimu ključna je za njegov dugotrajni radni vijek i nesmetan početak nove sezone.

Jedna često zanemarena komponenta ovdje igra važnu ulogu – garaža i garažna vrata. Kvalitetna vrata s dobrom izolacijom osiguravaju stalnu temperaturu u garaži i minimaliziraju rizik od kondenzacije. Niske temperature mogu negativno utjecati na vijek trajanja i performanse akumulatora motocikla.

image

Motocikl, ilustracija

Profimedia
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 19:37