Kod novijih auta

Na vašem vjetrobranskom staklu nalazi se QR kod koji može spasiti život: Evo što on znači

U prometnoj nesreći svaka je sekunda važna i mnogo se puta, nažalost, gubi puno vremena na izvlačenje putnika iz vozila

QR kod za sigurnosno-tehnički list vozila

 Web Screenshot

Ako je vaše vozilo relativno moderno, sigurno ćete ako pogledate na vjetrobransko staklo pronaći mali QR kod koji možda niste primijetili. Možda ni vaš automobil nema ovu naljepnicu i ne znate o čemu pričamo.

Ova mala naljepnica s QR kodom u donjem dijelu vjetrobranskog stakla ima ključnu namjenu za sigurnost putnika u vozilu. Govorimo o vašem Rescue Sheetu, koji je lako i brzo dostupan izvana za hitne ekipe. Ovaj QR kod omogućuje pristup sigurnosno-tehničkom listu vozila i njegovim tehničkim podacima, što može biti vrlo korisno kako bi vatrogasci znali kako pristupiti putničkom prostoru na mnogo učinkovitiji način.

image

Sigurnosno-tehnički list vozila

RACE

U prometnoj nesreći svaka je sekunda važna i mnogo se puta, nažalost, gubi puno vremena na izvlačenje putnika iz vozila. Prema podacima RACE-a, u oko 6 posto nesreća s oštećenjima u Europi žrtva ostane zarobljena unutra. Govori se o "zlatnom satu" koji se odnosi na prvih 60 minuta nakon nesreće, vitalnih minuta za spašavanje života: procjenjuje se da bi smanjenje vremena spašavanja moglo spasiti 2500 života samo u Europi.

A još više kada sigurnosne komponente i konstrukcijski dizajni novih vozila vatrogascima i sigurnosnim timovima mogu predstavljati pravi izazov. Korištenje čelika visoke čvrstoće i strukturnih ojačanja stvara probleme čak i najmoćnijim vatrogasnim alatima poput škara i razupirača.

image

Prometna nesreća

Web Screenshot

Osim toga, plinski generatori bočnih zračnih jastuka, zatezači sigurnosnih pojaseva i drugo predstavljaju prepreke i poteškoće za spasilačke ekipe koje pokušavaju osloboditi unesrećenu osobu.

Iz laboratorija Euro NCAP, organizacije koja ocjenjuje testove sudara na novim vozilima, ističu da "uporaba čelika visoke čvrstoće zahtijeva specijaliziranu opremu za rezanje, a povećana uporaba zračnih jastuka i zatezača sigurnosnih pojaseva predstavlja opasnost i za one koji su zarobljeni u vozilo i onima koji ih pokušavaju osloboditi".

image

Sigurnosno-tehnički list vozila

RACE

Najmodernija vozila već dolaze s naljepnicom na vjetrobranskom staklu s QR-om dostupnom ekipama hitne pomoći. Nije uvijek lako pronaći ovaj dokument na internetu, budući da ga svaki brend nudi na drugačiji način na svojim komercijalnim web stranicama.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. travanj 2024 08:04