DOBRO JE ZNATI

Neke mogu biti kobne: Ovo je 8 najčešćih pogrešaka koje radimo u vožnji i kako ih se riješiti

Nećemo reći da smo možda cijelo vrijeme radili neke stvari krivo i opasno, no WhatCar je dao neke smjernice...

Ove stvari možda radite krivo u vožnji

Neispravno korištenje gumba za recirkulaciju zraka

image

Cirkulacija ventilacije

YouTube Screenshot

Možda niste upoznati s činjenicom da je to tipka koju pritisnete kada se vozite iza starog kombija koji iza sebe baca crni dim. Tada je korištenje logično. Nikako ga ne treba pritiskati zimi odmah nakon što uđete u automobil, jer će za odmagljivanje prozora trebati puno duže s uključenom recirkulacijom zraka. Trebali biste ga povremeno pritisnuti u vrućim danima pri pokretanju jer ćete tako najbrže spustiti temperaturu.

Nekorištenje parkirne kočnice kod automatika

image

Elektronička parkirna kočnica

Profimedia

Čak ni neki moderni automatski mjenjači ne aktiviraju parkirnu kočnicu kada ubacite u "park" način i ugasite motor. Ali trebali biste je uvijek pritisnuti, budući da potpuno oslanjanje na mjenjač može opteretiti sustav, posebice ako je riječ o teškom automobilu. Osim toga, zaboravljanje korištenja ručne kočnice nakon što parkirate mogao bi vam izazvati velike probleme, jer biste isto tako mogli zaboraviti prebaciti iz neutrala.

Strah od snažnog pritiska kočnice u nuždi

image

Kočenje u nuždi

RAC

Ako trebate brzo stati, nemojte se bojati snažno pritisnuti kočnicu. Neće se ništa "potrgati". Moderne kočnice su vrlo snažne, a moderne gume su veoma učinkovite u zaustavljanju. Ne brinite o njihovom blokiranju - svi automobili prodani nakon 2004. godine imaju standardno ugrađene ABS kočnice, a većina njih ima i kontrolu stabilnosti i automatsku raspodjelu kočnica po kotačima, što će također pomoći. Mnoge nesreće događaju se ne samo zato što vozači ne koče dovoljno rano, već i zbog toga što ne koče dovoljno snažno.

Nekorištenje tipki na upravljaču

image

Tipke na upravljaču

Profimedia

Tipke na upravljaču izvorno su izmišljene zbog sigurnosti, a ne zbog praktičnosti. Tko ih ima, jednom kada stekne naviku njihovog korištenja, poput mijenjanja funkcija na audio sustavu kroz njih, to će mu osigurati da manje skidate pogled s ceste, automatski smanjujući vjerojatnost nesreće.

Neprovjeravanje vaših guma

image

Mjerenje gaznog sloja gume

Profimedia

To je nešto što se često ignorira, ali ipak, vaše gume su vrlo važne. Na kraju krajeva, riječ je o jedinom kontaktu koju vaš automobil fizički ima s cestom. Pod ovime ne mislimo samo na tlak u njima, već i na njihov gazni sloj. Premda je minimalna zakonom dopuštena dubina gaznog sloja za sve gume osobnih automobila u Europi 1,6 mm, sigurnije je zamijeniti ih pri najmanje 2 mm.

Ignoriranje činjenice da ste u mrtvom kutu

image

Mrtva točka

AA

Biti u mrtvom kutu drugog vozača na cesti s više traka izrazito je opasno. Pokušajte se što prije maknuti iz njegovog mrtvog kuta. Ako je to neizbježno zbog blizine drugih automobila oko vas, zgodan savjet profesionalnog vozača je da naslonite ruku na trubu kako biste brzo podsjetili drugi automobil da ste tamo, u slučaju da pokažu bilo kakav znak ulaska u vašu traku.

Nepravilno sjedenje

image

Pravilan položaj sjedenja

Profimedia

Ako želite imati kontrolu nad svojim automobilom, pronađite dobar položaj za vožnju. Vaš instruktor vožnje možda vas je uvjerio da je najudobniji položaj onaj ispravan, ali to nažalost često nije slučaj - svi smo vidjeli nove vozače kako sjede preblizu volana.

Srećom, pronalazak ispravnog položaja prilično je jednostavno. U automobilu s ručnim mjenjačem vaša noga treba biti lagano savijena – ako vam je noga ravna, trebate pomaknuti sjedalo naprijed. Nakon toga, obratite pozornost na svoje ruke. Trebali biste moći osloniti zapešća na vrh upravljača dok su vam ruke još uvijek blago savijene. Što se tiče visine sjedala, to ovisi o vašoj vlastitoj visini. Konačno, trebali biste namjestiti gornji rub naslona za glavu na istu visinu kao i vrh vaše glave, u slučaju udarca straga.

Opasno otvaranje vrata

image

'Dutch Reach'

Bicycle Network

Ako vam je nesvjesna navika otvoriti vrata bez osvrtanja oko sebe, bacite pogled u zrcalo kako biste bili sigurni da je put 'čist', posebice zbog biciklista u prolazu kojeg možda nećete moći čuti. U 2015. godini samo je u Velikoj Britaniji bilo 474 takva zabilježena incidenta s vratima, a smatra se da svake godine oko dvije osobe pogine zbog njih.

Jedna od dobrih metoda za ispravljanje te navike naziva se 'Dutch Reach', nastala u Nizozemskoj 1960-ih godina. Ona preporuća otvaranje vozačevih vrata desnom rukom, što tjera glavu da gleda izravno prema stražnjem dijelu automobila, eliminirajući mrtvi kut i omogućavajući potpunu vidljivost neposrednog područja. Ova praksa je ujedno i obavezan dio nizozemskog vozačkog ispita, a podučava se čak i u nizozemskim školama.

Zaključak

image

Promet na autocesti

Profimedia

Postoji jednostavan citat prema kojem se možete 'ravnati' u prometu: 'Kada vam se neka situacija čini opasnom, vjerojatno je sigurnija nego što mislite, jer o njoj mislite. Kada se situacija osjeća sigurnom, to je upravo kada trebate biti na oprezu, jer niste. Većina nesreća događa se na suhim cestama, za vrijeme vedrih i sunčanih dana, trijeznim vozačima'.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. travanj 2024 04:45