jednostavna tehnika

Ni ne trebate paliti klimu: Ovaj japanski trik snižava temperaturu u autu za 10 stupnjeva u minuti

Ako vozilo ostavite parkirano na suncu, temperatura u putničkom prostoru može doseći 60 stupnjeva ili ih čak i premašiti

Otvorena vrata, ilustracija

 Alamy/Alamy/Profimedia

Ako ste automobil ostavili parkiran na suncu, kada se vratite po njega, unutrašnjost će biti jako vruća. Postoji mali trik koji vam omogućuje da snizite temperaturu automobila za 10 stupnjeva i da nije potrebno paliti motor ili uključivati ​​klimu.

Scena koju smo upravo opisali je nažalost vrlo česta u ljetnim mjesecima. I stvarno je nemoguće ući u auto. Zamislite da ako vozilo ostavite parkirano na suncu, temperatura u putničkom prostoru može doseći 60 stupnjeva ili ih čak i premašiti.

Najbolji način da to izbjegnete je da automobil ostavite parkiran u hladu ili na mjestu zaštićenom od sunca, ali znamo da to nije uvijek moguće. Ponekad nema izbora nego parkirati na suncu.

Postoje neki trikovi kako spriječiti da unutrašnjost automobila dostigne tako visoke temperature, poput korištenja štitnika za sunce, zatamnjivanja stakala i ostavljanja stakala spuštenih centimetar ili dva. No, bude li vani jako vruće kao zadnjih dana, neminovno će vam unutrašnjost automobila pretvoriti u pećnicu.

Autobild je pokazao trik kako spustiti temperaturu za 10 stupnjeva u jednoj minuti, i ne samo da je vrlo jednostavan, nego vas neće koštati ni kapi goriva, jer ne morate paliti motor ili klimatizaciju.

Trik za snižavanje temperature za deset stupnjeva je ono što je poznato kao japanska tehnika, jer je tamo i izumljena. U osnovi se sastoji od spuštanja prozora suvozačevih vrata i opetovanog otvaranja i zatvaranja suprotnih vrata, odnosno vozačevih. Možete to učiniti i obrnuto, spustiti vozačev prozor i otvarati i zatvarati suvozačeva vrata.

Ova jednostavna radnja stvara snažnu struju iznutra koja omogućuje ulazak zraka izvana i izbacivanje koncentriranog u putničkom prostoru, koji je u tom trenutku puno topliji. Ako je vani 30 stupnjeva, unutra se temperatura može kretati između 40 i 50 stupnjeva. A nije isto ući u auto s 40 stupnjeva nego s 30.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 14:59