prikriva tragove

Nova inovativna metoda kriminalaca: Ovaj prah postaje ključni alat u rukama kradljivaca automobila

Priča iz Španjolske o krađi Audija A6, kojeg su vlasnici ipak pronašli potpuno prekrivenog prahom

Ukradeni auto

Svijet automobili i vlasništvo neprestano se susreće s novim izazovima, a jedan od najnovijih odnosi se na neobičnu taktiku koju koriste kradljivci automobila. Ova metoda ne samo da komplicira istrage već i ostavlja trajne posljedice na ukradena vozila jer savršeno prikriva tragove.

Priča iz Španjolske o krađi Audija A6, kojeg su vlasnici ipak pronašli potpuno prekrivenog prahom iz protupožarnog aparata, iznenadila je mnoge.

image

Protupožarni aparat

Manuel Dobrincu/Alamy/Alamy/Profimedia

Međutim, iza naizgled bizarnog čina krije se proračunata strategija kriminalaca koja ima za cilj otežavanje policijskih istraga i prikrivanje dokaza poput otisaka prstiju.

O čemu je riječ: protupožarni aparati sadrže suhi kemijski prah, pretežno mono amonijev fosfat (MAP), koji je efikasan u gašenju požara stvaranjem barijere između goriva i kisika.

Dakle, ovaj prah nije samo dobar za borbu protiv vatre; u rukama kradljivaca, on postaje alat za uništavanje dokaza. Korozivna priroda praha može prouzročiti znatnu štetu na unutrašnjosti i vanjštini vozila, čineći ga gotovo neupotrebljivim. Ponekad se automobil ukrade samo za potrebe drugog kriminalnog djela pa i tada ova metoda dobro dođe.

Unatoč izazovima, vlasnici vozila imaju načina kako se boriti protiv ove štete. Profesionalno čišćenje je najsigurnija opcija, ali postoji i DIY pristup koji uključuje upotrebu rukavica, maske, usisavača i vlažnih krpa. Mješavina vode i octa može pomoći u uklanjanju upornih ostataka praha.

Znanje o tome kako pravilno očistiti vozilo od praha iz protupožarnih aparata može biti ključno u spašavanju dragocjenog automobila od trajnih oštećenja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. ožujak 2024 20:37