REVIDIRANA UREDBA

Od 1. svibnja nove EU oznake za gume osmišljene da potrošačima pruže više informacija

Krajnji korisnici mogu pristupiti dodatnim informacijama o odabranoj gumi u EU bazi podataka skeniranjem QR koda na oznaci
Nove oznake za gume

Od prvog svibnja ove godine mijenjaju se oznake na gumama, odnosno uvodi se novi sustav označavanja na razini Europske Unije. Ne radi se o spektakularnim promjenama, no uvođenjem revidirane Uredbe o oznakama za gume, kao i registracijske podatkovne baze (EPREL - Europski registar energetskih oznaka) te opcije dvaju novih pokazatelja performansi (prianjanje na snijegu i ledu) Europska komisija ima namjeru bolje informirati potrošače prilikom kupnje guma.

Naime, Europska Unija se obvezala smanjiti emisije stakleničkih plinova kako bi postigli klimatsku neutralnost do 2050., a upravo smanjenje emisija CO2 iz cestovnog prometa igra glavnu ulogu u ispunjavanju tog cilja.

image
Knjizica gume 2020.
Marin Tomaš

Nova oznaka za gume omogućit će potrošačima na tlu Europske Unije da odaberu gume s učinkovitijom potrošnjom goriva, čime mogu ostvariti velike uštede, a krajnji korisnici moći će pristupati i informacijama o svojoj gumi u velikoj bazi podataka, također na razini Europske Unije.

I to vrlo jednostavno, skeniranjem QR koda na oznaci koji pokazuje sve vrijednosti za određenu gumu. Sve potrebne podatke i najsitnije detalje o gumi, proizvođač guma pojedinačno unosi u bazu podataka EPREL. Nova oznaka odnosi se i na klasifikaciju otpora kotrljanja i kočenja na mokrom, a razina buke, uz sitne izmjene, prikazivat će se u decibelima i označavati slovima A, B i C.

Sve gume morat će biti usklađene s novom uredbom, a na gumama koje su isporučene prije 1. svibnja 2021. sa sadašnjom oznakom ništa se ne mijenja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 11:37