Dobro je znati

Od klima uređaja do punjenja mobitela: Evo što najviše prazni bateriju električnog automobila

Novo izvješće tima stručnjaka za električna vozila tvrdi da ima sve odgovore, procjenjujući utjecaj različitih značajki na bateriju

Značajke automobila koje smanjuju domet (ilustracija)

Jedna od najvećih briga u vezi s prelaskom na električna vozila je zabrinutost zbog dometa - taj svestrani strah da ćete ostati na rubu ceste s praznom baterijom. Postoji mnogo priča o tome koliko brzo možete isprazniti bateriju EV-a pokretanjem uobičajenih značajki, kao što je klima uređaj tijekom vrućih dana i grijanje zimi.

Prazni li se baterija brže noću jer više koristite svjetla? I gubite li kilometre dometa ako priključite pametni telefon na punjenje? Ovo su samo neka od pitanja koja vozači s pravom imaju dok smo korak bliže zabrani prodaje novih benzinskih i dizelskih motora 2035. godine.

Srećom, novo izvješće tima stručnjaka za električna vozila tvrdi da ima sve odgovore, procjenjujući utjecaj različitih značajki na bateriju električnog automobila. Gridserve, koji upravlja stanicama za punjenje diljem Ujedinjenog Kraljevstva, sastavio je popis najčešće postavljanih pitanja i dao odgovore.

1. Klima uređaj - smanjuje domet za 12 kilometara po satu

image

Klima uređaj (profimedia)

Profimedia

Klima uređaj je često korištena značajka u EV-u koja zahtijeva najviše energije i stoga najbrže troši domet vožnje. Sustav obično zahtijeva oko 3 do 4 kW za rad, iako korištenje klima uređaja često koristi više. Tijekom sat vremena dugog putovanja, to će potrošiti oko 12 kilometara dometa, procjenjuje Gridserve.

To znači da ćete tijekom trosatnog putovanja cestom na ljetni odmor morati računati na to da je domet od oko 36 kilometara potrošen korištenjem klima uređaja.

2. Grijanje - smanjuje domet za 9 kilometara po satu

image

Grijanje sjedala (ilustracija)

Profimedia

Uključivanje grijača u električnom vozilu je sljedeća najznačajnija stavka na ovom popisu. Procjenjuje se da je riječ o 9 kilometara na satu kada se stalno koristi.

3. Infotainment sustav - smanjuje domet za 600 metara na sat

image

Tesla Model X

Tesla

Jedna značajka koja će stalno trošiti bateriju EV-a i utjecati na vaš domet je zaslon infotainmenta. Ako ga imate tijekom putovanja, procijenjeno je da će tijekom sat vremena infotainment sustav smanjiti domet za 0.6 kilometra.

Iako možete isključiti zaslon, većina sustava mora biti uključena kako biste mogli slušati radio ili vlastitu glazbu. A ako koristite satelitsku navigaciju da biste došli do odredišta, morat ćete uključiti ovu značajku.

4. Grijana sjedala - smanjuje domet za 480 metara na sat

image

BMW unutrašnjost

BMW

Ako ste dovoljno sretni da imate električni automobil s grijanim sjedalima, njihovo korištenje za zagrijavanje vašeg tijela bit će daleko energetski učinkovitije - i manje će trošiti bateriju - od uključivanja grijača. U sat vremena grijana sjedala će smanjiti domet za malo manje od pola kilometra.

Međutim, trebali biste uzeti u obzir da je ovo po sjedalu, tako da što se više koristi, toliko će smanjiti domet baterije.

5. Audio sustav - smanjuje domet za 480 metara na sat

Dok je povezan sa zaslonom infotainment sustava, audio sustav u automobilu zahtijeva vlastiti izvor električne energije, tako da će slušanje glazbe također imati utjecaja na domet vašeg EV-a.

Slušanje glazbe u automobilu smanjit će domet za oko pola kilometra na sat vremena.

6. Prednja svjetla - smanjuje domet za 320 metara na sat

image

Prednja svjetla (ilustracija)

YouTube Screenshot

Kao što ste primijetili u posljednjih nekoliko mjeseci, računi za električnu energiju u vašem domu mogu porasti zimi ako rasvjetu upalite ranije i duže. Isto vrijedi i za automobile kada putnici često putuju u mraku tijekom najhladnije sezone. Srećom, utjecaj upaljenih prednjih svjetala na bateriju EV-a je minimalan, kaže Gridserve.

‘Sustavi rasvjete, bilo da se radi o svjetlima za maglu, kočionim svjetlima ili prednjim svjetlima, koriste malu količinu energije, jednaku 0,32 km na sat".

7. USB punjač - smanjuje domet za 160 metara na sat

image

Priključci u automobilu

Profimedia

Svaki električni automobil u salonima danas dolazi s USB punjačem kako bi vozači mogli priključiti svoj pametni telefon i druge uređaje za punjenje dok su u pokretu. Iako će korištenje ove značajke trošiti nešto električne energije iz baterije, to bi trebalo imati mali utjecaj na domet.

Gridserve kaže da se oko 100 metara dometa gubi na sat od punjenja pametnog telefona putem USB priključka u vozilu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. travanj 2024 08:26