uredno je najbolje

‘Odjel za čistoću‘: Kazna za nered u kabini automobila? Da moguće je, a postoji i dobar razlog

Nered se lako nakupi ako se vozilo često koristi, a mnogi vozači priznaju da njihovi automobili nisu baš čisti. Tu nastaje problem...

Neuredan vozač, ilustracija

 Profimedia

Nered se lako nakupi ako se vozilo često koristi, a mnogi Britanci priznaju da njihovi automobili nisu baš čisti. No većina vozača nije svjesna da bi mogli biti kažnjeni zbog prevelikog nereda, osobito ako njegova je unutrašnjost u tolikom neredu da bi mogla izazvati ometanje u vožnji.

Iako ne postoji posebna kazna za neurednu unutrašnjost automobila, zbog previše smeća Britanci bi mogli dobiti kaznu i tri kaznena boda. Prošle godine, 17-godišnja polaznica autoškole ostala je u suzama nakon što je ispitivač izbacio jer su na tepihu ispod suvozačevog sjedala u automobilu bili sitni gumeni komadići. Razlog: noga je mogla zapeti na kočnici.

image

Nered u automobilu

Profimedia

Stručnjak je sada objasnio kako izbjeći potencijalnu kaznu, ili čak diskvalifikaciju za posebno teške prekršaje. Jamie Louram, iz Halfordsa, rekao je: "Iako nema kazne za neurednu unutrašnjost, nered, ako je dovoljno velik, također može potpasti pod pravilo o nepažljivoj vožnji što dovodi do kazne do 100 funti", piše Daily Mail.

"Kao opće pravilo, držite svoj automobil čistim od nereda kako biste izbjegli bilo kakve opasne situacije poput zapinjanja stvari ispod papučice kočnice ili blokiranja vašeg pogleda. Ako ste skloni griješiti na stranu neurednosti kada je u pitanju vaš automobil, kanta je odlično rješenje".

image

Nered u automobilu

Profimedia

Osim što potencijalno zaklanja vozačev pogled kroz prozore ili zrcala, smeće koje je ostavljeno naokolo može uzrokovati opasnost ako ostane zarobljeno ispod papučica, potencijalno sprječavajući pravilno kočenje vozila. Što se tiče vanjskog dijela automobila, vozači mogu biti kažnjeni za prljava vjetrobranska stakla ili prozore ako zaklanjaju pogled, a isto vrijedi i za retrovizore.

Vozači također mogu dobiti kaznu od 1000 funti ako znamenke na registarskoj oznaci nisu jasno vidljive - pa čak i ako vozači ne čiste izvana svoj automobil vrlo često, moraju osigurati da se njihove registarske pločice redovito čiste od prljavštine.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 12:54