dobro je znati

Postoji trik kojim možete provjeriti kradu li vas na benzinskoj postaji na gorivu

Možda niste znali da imate pravo provjeriti koliko ste točno goriva utočili u vaše vozilo na benzinskoj crpki

Točenje goriva (ilustracija)

 Profimedia

Svi mi kad posjetimo benzinsku postaju očekujemo da smo u spremnik utočili točno onoliko goriva koliko na brojaču piše, a to se dakako uz istaknutu cijenu može iščitati po broju litara ili cijeni koju moramo platiti. Ali, što ako nije tako? Možete li sa sigurnošću reći da ste ulili točno npr. 20 litara?

Jasno da ne možete. No postoji trik kojim se to može provjeriti. Pumpe koje se montiraju na benzinske postaje ne samo da su homologirane, već su i plombirane i baždarene. Cilj je spriječiti manipulaciju njima, ali katkada nepošteni pojedinci uklone plombu, modificiraju brojilo i zatim ga pokrenu. Tako natjeraju vozača da plati određenu količinu litara, a da je zapravo u svoj spremnik ulio manje goriva. I to je jasno kazneno djelo.

image

Točenje goriva (ilustracija)

Profimedia

Moramo istaknuti da su benzinske postaje svake godine dužne proći inspekcijski pregled. Protokole za provjeru utvrđuje Ministarstvo gospodarstva i njima se provjeravaju brtve i količina goriva koja se isporučuje u crijevima, čije odstupanje ne smije biti veće od 0,5 posto volumena.

Jedan lanac benzinskih crpki u EU objašnjava da, prema zakonu, sve benzinske postaje moraju ponuditi testiranje u epruveti, ako vi to zatražite. I to je jedan od načina da se zna je li automat ispravno kalibriran. To je metoda koja je laka koliko i brza, budući da provjera traje jednako kao i redovno točenje goriva. Ispitivanje u epruveti sastoji se od ulijevanja goriva u dozator i, umjesto ulijevanja u spremnik, to se radi u ovom volumetrijskom instrumentu kako bi se provjerilo je li tražena količina isporučena.

image

Točenje goriva (ilustracija)

Profimedia

Ovim se alatom ne može manipulirati jer je također kalibriran i zapečaćen. Ako se utvrdi da količina goriva ne odgovara onome što pokazuje brojač, lanac benzinskih postaja podliježe velikim kaznama, a postoji mogućnost da se sve benzinske crpke za koje utvrđeno da varaju zatvore.

Svako od nas, s druge strane, može pokrenuti sudski postupak ako postaja ne pristane na testiranje u epruveti. Srećom, ovakve su manipulacije nekad bile bitno češće nego danas, a sumnju bi kod vozača snala izazivati i činjenica kad bi utočili primjerice 54 litre u spremnik od 50 litara...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
13. srpanj 2024 16:34