servis

Preporučljive provjere: Kako prepoznati kad je vrijeme za zamjenu akumulatora

Akumulator automobila svoje najveće slabosti pokazuje na nižim temperaturama. Ovako ćete biti sigurni da je sve u redu

Akumulator, ilustracija

 Profimedia

Većina problema s akumulatorima javlja se u hladnije doba godine, a kako su se temperature posljednjih dana polako počele spuštati u smjeru ništice sada je posljednji trenutak da malo pažnje posvetite akumulatoru svojeg automobila. Iako jednostavan, akumulator je krucijalan dio automobila bez kojeg nema vožnje.

Naime, ako je on previše prazan, automobil neće upaliti, a vjerujemo da su se mnogi od vas s takvim problemom već susreli. Kako spriječiti ove krajnje neugodne situacije koje vas mogu koštati dosta vremena i živaca donosimo u nastavku.

Akumulator automobila svoje najveće slabosti pokazuje na nižim temperaturama. To je karakteristika svih baterija, čak i onih velikih u električnim automobilima koje na niskim temperaturama gube velik dio svog kapaciteta i dio napona.

image

Akumulator, ilustracija

Profimedia

I akumulatoru se to događa. Ako je on dovoljno dobro funkcionirao tijekom ljeta, to ne znači i da će biti dovoljno dobar za zimu, te ga je eventualno potrebno zamijeniti. No kako ćete to uočiti prije nego što dođe do problema koji će za posljedicu imati to da nećete moći upaliti automobil?

Prvi simptom zbog kojega biste morali posumnjati u zdravlje vašeg akumulatora je njegova starost. Prvi akumulator koji je tvornički ugrađen u automobil nerijetko može izdržati i više od šest godina, no nakon toga se vijek idućeg ugrađenog akumulatora polako smanjuje.

To nije zbog toga što su zamjenski akumulatori lošije kvalitete, iako ima i takvih jeftinih proizvoda, već je kraći vijek akumulatora posljedica starenja samog automobila. S godinama automobil, tehnički gledano, postaje sve manjkaviji, a to za posljedicu ima veću potrošnju struje i veće opterećenje samog akumulatora koji će se zbog toga i brže istrošiti.

image

Akumulator, ilustracija

CROPIX

Prvi akumulator u automobilu je preporučljivo provjeriti najkasnije nakon pet godina, a kod svakog sljedećeg preporučuje se provjera nakon tri godine. To ćete najlakše obaviti u nekom klasičnom servisu ili u brzom servisu. Naime, mnogi od njih su opremljeni dijagnostičkim uređajima koji mogu vrlo precizno izmjeriti stanje akumulatora.

Bilo bi preporučljivo takvu provjeru napraviti prilikom redovitog servisa automobila, a zgodne prilike za to su brojne akcijske jeftine ili besplatne provjere automobila kakve prije zime znaju provoditi mnogi servisi, kako ovlašteni tako i servisi za sve marke vozila. U takve provjere redovito je uključen i akumulator.

Ako volite sami raditi na svojem automobilu preporučujemo vam kupnju testera stanja akumulatora kojima takve provjere možete obaviti i sami. Ovakvi uređaji mogu se kupiti već za desetak eura, no zbog njihove slabe pouzdanosti svakako preporučujemo da uložite nešto više i kupite kvalitetniji uređaj koji će biti mnogo pouzdaniji i precizniji.

image

Akumulator, ilustracija

Profimedia

Ako ne namjeravate posjećivati servis, mnoge znakove problema s akumulatorom možete otkriti i sami. Ako vašem autu treba dulje vremena za pokretanje motora ili ako prilikom toga pokretač motora "zapinje" to može biti znak za loše stanje akumulatora.

Ako se to događa u toplijem dijelu godine, vrlo je velika vjerojatnost da automobil, kada dođu niže temperature, uopće neće htjeti upaliti. Ova metoda nije sto posto sigurna jer slične simptome automobil može razviti i zbog loših spojeva, korozije na kontaktima ili problema sa samim pokretačem motora, no dobra je indicija da date provjeriti akumulator kod profesionalca.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. studeni 2023 12:42