Jeste li znali?

Prve gume su bile bijele. Kada su i zašto postale crne, odgovor bi vas mogao iznenaditi...

Prve proizvedene gume za automobile, bicikle i motocikle u masovnoj proizvodnji bile su bijele, ali nisu se zadržale

Automobilska guma (ilustracija)

 Marin Tomaš

Kako se vrijeme mijenja, mijenjaju se trendovi i ukusi, pa tako i izgled guma i naplataka. Gume su u 19. stoljeću bile čvrsti komadi guma, a sada su ispunjene zrakom. Prije stotinu godina gume su bile bijele. Danas je većina guma koje vidite na cesti potpuno crna.

image

Bijela guma

Lexus

Jesu li gume prirodno crne? Ne. Prirodna guma, jedan od glavnih sastojaka guma, bijeli je mliječni lateks. Prve proizvedene gume za automobile, bicikle i motocikle u masovnoj proizvodnji bile su bijele, ali nisu se zadržale.

Danas se do 200 sastojaka koristi za proizvodnju moderne gume. Rafinirana čađa, nusprodukt nepotpunog izgaranja ugljena i nafte, ključna je. Proizvođači guma otkrili su da dodavanje čađe, poliestera, metala i drugih sintetičkih gumenih smjesa prirodnom lateksu pomaže gumama da rade bolje i traju dulje.

image

Guma s bijelim profilom (‘Whitewall‘)

Wikipedia

Bez čađe gume ne bi izdržale ni 5000 kilometara, prema Jacku L. Koenigu u njegovoj knjizi Spektroskopija polimera. To je sastojak koji također čini gume crnima.

Osim značajnog povećanja kilometraže i izdržljivosti gume, čađa:

  • Štiti gume od suhe truleži
  • Poboljšava upravljivost, stabilnost, kočenje i ekonomičnost goriva
  • Brzo odvodi toplinu od jezgre i gaznog sloja gume, povećavajući životni vijek
  • Otpušta statički elektricitet. U današnjim vozilima pretrpanim vrlo osjetljivom elektronikom, statički elektricitet može brzo oštetiti skupe elektroničke uređaje
  • Omogućuje lakše održavanje guma
image

Automobilske gume u boji

Comforser

Zašto gume nisu dostupne u drugim bojama osim crnoj? Nekad su bile, ali ljudi ih jednostavno nisu kupovali. Narančaste, plave, žute i zelene gume funkcionirale su isto kao i crne te su zadovoljile sve američke standarde za sigurnost na cestama i performanse. Ali nikada nisu postale popularne.

Danas su bijele gume za "oldtimere" lako dostupne. Kao i široke bijele gume, izrađene od originalnih kalupa kako bi se osigurala autentičnost pri restauriranju klasičnih i kolekcionarskih vozila.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. travanj 2024 19:01