dobro je znati

Sada mu je to najpotrebnije: 6 koraka kako temeljito očistiti automobil nakon povratka s mora

Kada se vratite kući krajnje je vrijeme da operete i detaljno očistite vaš automobil koji je na putu i na moru dosta "patio"

Pranje automobila, ilustracija

Velike vrućine, smola s borova, ptičji izmet i sol "vrebaju" vaš automobil tijekom zasluženog godišnjeg. Tu je i mnogo prašine i druge nečistoće koju lako nakupite na improviziranim parkiralištima uz plažu i sličnim neasfaltiranim površinama i cestama. Nakon puta do vašeg odredišta i nekoliko dana na moru auto je već vjerojatno tako prljav da bi morao u autopraonicu, no rijetki će se odlučiti za takav potez. Razumljivo, gužve su velike i zašto gubiti dragocjeno vrijeme na odmoru za čekanje u redovima. No kada se vratite kući krajnje je vrijeme da to konačno učinite.

Najbolje bi bilo posjetiti neku dobru autopraonicu koja se specijalizirala za takozvani "detailing" ili dubinsko čišćenje automobila, no to može biti prilično skupo. Jednako efikasni možete biti i sami za mnogo manje novaca, samo trebate pratiti naše upute u nastavku:

image

Zapuštena unutrašnjost auta

Profimedia

1. Izbacite sve nepotrebno iz automobila

Mnoge stvari koje su vam korisne na godišnjem više vam ne trebaju u automobilu. Izbacite iz njega sve nepotrebno jer svaki kilogram viška u automobilu podiže potrošnju. Usput izbacite i sve smeće koje se u autu možda nakupilo tijekom godišnjeg odmora.

image

Pranje automobila, ilustracija

2. Operite automobil na samoposlužnoj ili automatskoj autopraonici

Mnogo bolji odabir je samoposlužna autopraonica jer sami pranje možete obaviti mnogo detaljnije nego u automatskoj praonici . Pranje nemojte nikako odgađati jer automobil može biti pun svega i svačega što mu dugotrajno može naštetiti a tu prije svega mislimo na sol, smolu i ptičji izmet. Također odgađanjem se stvara tvrdokornija prljavština koju ćete kasnije teže ukloniti. Izmet je možda i najopasniji jer nakon kraćeg vremena može ozbiljno oštetiti lak. Sol je problem kojeg nećete osjetiti odmah, no moglo bi biti dugoročnih posljedica u vidu korozije. Posao ćete najbolje obaviti s visokotlačnim peračem. Operite detaljno cijeli automobil, uključujući i područja ispod blatobrana i čitavo podvozje.

image

Unutrašnjost automobila

Panthermedia/Profimedia

3. Očistite auto iznutra

Nakon vanjskog pranja vrijeme je za čišćenje unutrašnjosti. Ovdje nema prevelike mudrosti: sve treba detaljno usisati i obrisati, kao i inače. Ako ste slučajno bili neoprezni i sjeli s mokrim kupaćima na sjedalo, najbolje bi bilo obaviti kemijsko čišćenje. To možete i sami uz pomoć specijalnih pjena i nije previše teško ako se radi o manjoj površini kao što je sjedeća površina jednog sjedala.

image

Lišče i smola s drveta

Profimedia

4. Pobrinite se za smolu

Hlad borova se možda čini kao jackpot na parkingu uz plažu, no u njemu se krije još jedna opasnost za auto. Na automobil s bora može kapnuti smola koja se čvrsto zalijepi za njegov lak. Tu smolu nemojte uklanjati na silu, odnosno mehanički jer vrlo lako možete oštetiti lak. Također, važno je da djelujete što prije jer je smolu mnogo lakše ukloniti dok se još nije potpuno stvrdnula. Najbolje i najefikasnije rješenje su sprejevi i tekućine za uklanjanje smole koje ćete naći u trgovinama koje prodaju autokozmetiku, čak i u nekim supermarketima.

Sredstvo treba nanijeti na krpu ili izravno na smolu i nježno trljati te postepeno uklanjati smolu. Ako nemate sredstvo poslužit će i jestivo ulje ili sprej WD40, no s njima će to ići nešto sporije. Masnoća naime razgrađuje molekule smole. Nipošto nemojte koristiti sredstva kao što su razrjeđivač,aceton ili benzin jer mogu oštetiti lak. Isto vrijedi i za sredstva za poliranje.

image

Izmet ptica

Profimedia

5. Provjerite detalje

Mnogo prljavštine poput lišća ili borovih iglica može se nakupiti na mjestima na kojima ih odmah ne primijetite. Posebnu pažnju obratite na dio ispod brisača, ali i na spojeve vrata prtljažnika s karoserijom. S vremenom će lišće i iglice početi truliti što može dovesti do neugodnih mirisa i prodiranja nečistoće u dijelove auta gdje ćete je se mnogo teže riješiti, recimo u ventilacijski sustav automobila.

image

Novi brisači

Profimedia

6. Pripremite auto za jesen

Kad ste si već dali toliko truda, možete obaviti još nekoliko provjera da bi vožnja u hladnijim mjesecima koji slijede bila sigurnija i ugodnija. Provjerite rade li sva svjetla ispravno i jesu li metlice brisača još uvijek dovoljno dobre jer stiže kišna sezona. Nakon ljeta je idealno vrijeme i za promjenu filtra kabine koji se tijekom proljeća i ljeta sigurno napunio nečistoćama i peludi. Njega se preporučuje mijenjati jednom godišnje, a najbolje je to učiniti nakon ljeta.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 00:17