DOBRO JE ZNATI

Servis: Jeste li se kad zapitali što na gumama znači simbol planine s 3 vrha i snježne pahulje?

Simbol pahulje s planinom s 3 vrha (skraćeno 3PMS) nalazi se na gumama koje zadovoljavaju specifične standarde

3PMS zimska guma

 Car and Driver

Uz sve znakove i brojeve otisnute na vašim gumama, ako vidite simbol snježne pahulje unutar planine s tri vrha, vaše gume su dobre za ozbiljne zimske uvjete. Evo povijesti i značenja tog čudnog simbola.

Simbol pahulje s planinom s 3 vrha (skraćeno 3PMS) ili M+S nalazi se na gumama koje zadovoljavaju specifične standarde. Označavaju da je guma testirana na ubrzanje na srednje nabijenom snijegu. Kočenje i skretanje ne utječu na testiranje.

Mnogi za gumu s oznakom M+S automatski vjeruju kako je to uvijek zimska guma, neki vjeruju kako je to oznaka za cjelogodišnju gumu.

No, oznaka M+S ne govori nužno o tome jesu li neke gume zimske, ljetne ili cjelogodišnje.

Oznaka M+S dolazi od početnih slova rijeći ‘mud and snow’ (blato i snijeg). Riječ je o specifičnom profilu i obliku i dizajnu šara guma koji je uvijek grublji tako da ako ste mislili da su na vašem auto oznake s tom gumom, ne znači da su nužno zimske, ali većina guma za off-road ima tu oznaku.

image

Vožnja po snijegu

Profimedia

Gume sa simbolom 3PMS dobile su najmanje 110 bodova na indeksu prianjanja na testovima u SAD. To znači da ubrzavaju najmanje 10 posto brže od tipičnih cjelogodišnjih guma koje nemaju ocjenu 3PMS, jer postoje i gume za sva godišnja doba s oznakom 3PMS.

Američka udruga proizvođača guma i Kanadska udruga za gume i gumu razvili su simbol 3PMS 1999. godine. Običnu su izrađene od mekše gume koja se neće stvrdnuti na temperaturama ispod nule. Ove gume također imaju posebnu vrstu sićušnih rezova po površini koja se naziva lamela.

Paul Ulibari, generalni direktor Colorado Tire and Servicea u Denveru, kaže da nema zamjene za gume 3PMS tijekom zimske oluje u Rockiesu. 'One se jednostavno ne uspoređuju', kaže on. 'Simbol je na bočnoj strani i vrlo je jasan'.

image

Najbolje 3PMS gume

Cooper; Michelin; Toyo

Ulibari također napominje da kupci često brkaju gume za blato i snijeg s 3PMS gumama, zbog veličine i kvrgavog dizajna prvih. Gume od blata i snijega imat će simbol 'MS' na boku. 'Ljudi misle da što guma izgleda veća i kvrgavija, to će se pokazati boljom na snijegu. No to nije tako'. Jesu li neki automobili obvezni imati 3PMS gume? U Britanskoj Kolumbiji i Quebecu vozači moraju imati 3PMS gume na svojim automobilima od prosinca do ožujka.

Tko proizvodi gume sa simbolom 3PMS? Proizvođači koji proizvode 3PMS gume su Goodyear, Michelin, Hankook, Cooper, Nokian, Toyo, BF Goodrich, Yokohama, Kumho, Nitto i Vredestein. Najbolje ocijenjene su Cooper Discover ATS 4S, Michelin X-Ice Snow i Toyo Celsius All-Season.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
08. ožujak 2024 06:04