DO BOLJEG ZVUKA

Servis: S aktivni generatorom zvuka za samo dva sata običan Fiat može zvučati poput Ferrarija

Brzo i lako ugrađuje u bilo koji noviji automobil, a koji obićan zvuk vašeg auta pretvara u moćnu simfoniju rasnog motora
Generator zvuka
 Željko Puhovski/CROPIX

Sjećam se, ima tome sada već više od 10 godina, prezentacije Mercedesa E 63 AMG kada smo kolega i ja koristili svaki raspoloživi trenutak za stiskanje 518 KS moćnog atmosferskog osmaka samo i jedino zbog fantastičnog zvuka koji taj motor proizvodi.

Već samo paljenje i grgljanje na ler gasu ovog V8 je spektakl za uši i dušu svakog pravog zaljubljenika u automobile. Nažalost, uslijed brojnih ograničenja buke, emisije CO2 i drugih restrikcija taj, kao i brojni drugi legendarni, rasni, muški motori otišli su u ropotarnicu povijesti, a s njima i zvuk koji opčinjava.

image
Generator zvuka
Željko Puhovski/CROPIX

Moderni četverocilindraši ne zvuče nikako, dizelaši nikad ni nisu zvučali privlačno, a da ne govorimo o hibridima i elektroautomobilima koji doslovno ne zvuče. Time je izgubljena jedna značajna dimenzija užitka u vožnji koja mnogim pravim zaljubljenicima nedostaje.

image
Generator zvuka
Željko Puhovski/CROPIX

Srećom, tvrtka Panthera ima moderno, efikasno i jednostavno rješenje za povratak zvuka u automobile. Iza ovog branda stoji ugledni njemački Eberspracher koji je razvio aktivni generator zvuka, uređaj koji može biti ugrađen u bilo koji noviji automobil, pa i električni, i čiji zvučnik doslovno generira zvuk motora po želji, kaže nam Sascha Draxsler iz predstavništva Panthera.

image
Generator zvuka
Željko Puhovski/CROPIX

Moguće je birati između šest različitih zvukova koje korisnik može sam dodatno po želji prilagođavati putem aplikacije. Ne samo glasnoću, ton, frekvenciju i sl., nego i detalje poput samog zvuka paljenja motora i grgljanja na ler gasu.

Tako vaš automobil može zvučati kao da ima moćni V8 motor, i to atmosferski, s turbom ili kompresorom, V8 iz trkaćeg automobila ili američkog pick-upa, ali i kao da ima motor bilo koje konfiguracije, primjerice redni 6-cilindrični motor koji su poznati po svom baršunastom zvuku ili pak prestižni V12 motor.

image
Generator zvuka
Željko Puhovski/CROPIX

Sustav se sastoji od Bluetooth adaptera koji se spaja na OBD-II priključak čime se povezuje s motor managmentom kako bi očitavao broj okretaja motora, elektronskog procesora zvuka koji stvara zvučnu sliku i generatora zvuka, odnosno samih zvučnika koji proizvode zvuk.

U generatoru su nasuprotno ugrađena dva zvučnika koji su potpuno zaštićeni unutar metalnog lonca iz čije cijevi izlazi zvuk. Ovisno o tipu auta i dostupnog prostora generator zvuka moguće je ugraditi u prtljažnik, primjerice na mjesto rezervnog kotača s time da cijev izlazi iz vozila, ali i s donje strane podnice auta.

image
Generator zvuka
Željko Puhovski/CROPIX

Bitno je da bude u blizini stražnjeg lonca kako bi zvučna slika bila realnija. S obzirom na male dimenzije za elektronski procesor zvuka se lako nađe mjesto negdje u unutrašnjosti, recimo u pretincu za prvu pomoć.

Ugradnja je jednostavna i u pravilu traje manje od 2 sata. Sustav je uvijek moguće isključiti ili pak skinuti i premjestiti na drugi automobil. Dolazi s garancijom od dvije godine, a s ugradnjom mu je cijena 13.000 kuna, dvostruko niže od identičnog tvornički ugrađenog sustava.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 04:15