SAVJETNIK AUTO KLUBA

Sigurnost na prvom mjestu: Ovih 10 stvari nikad ne biste smjeli raditi kad točite gorivo!

Iako su incidenti povezani sa statičkim elektricitetom na benzinskim postajama neuobičajeni i rijetki, događaju se...

Točenje goriva na benzinskoj postaji

 Profimedia

Bez obzira koliko često točite gorivo, sigurnost bi trebala biti na prvom mjestu kada ste na benzinskoj crpki. Iako su incidenti povezani sa statičkim elektricitetom na benzinskim postajama neuobičajeni i rijetki, događaju se, no postoje neke stvari koje možete učiniti kako biste ostali sigurni. Premda većina ostaje na teoriji, dobro je znati...

1. Ne ostavljajte motor da radi

image

Točenje goriva na benzinskoj postaji

Profimedia

Ugasite motor prije točenja goriva. Također biste trebali isključiti sve pomoćne 12-voltne izvore napajanja kao što su punjači za telefone i upaljači za cigarete jer mogu potencijalno zapaliti gorivo.

2. Nemojte se odmah vratiti u vozilo

image

Prilikom dodira metala može doći do statičkog elektriciteta

Profimedia

Nemojte se vraćati u svoje vozilo kada točite gorivo. Mala količina statičkog elektriciteta može se nakupiti i uzrokovati iskru kada dodirnete metal, što bi moglo biti opasno kada se pomiješa s benzinskim parama.

3. Nemojte koristiti svoj mobitel

image

Korištenje mobitela prilikom točenja goriva

Profimedia

Benzinske postaje su prometna mjesta. Iako vjerojatno nećete izazvati električnu iskru kada koristite svoj mobitel oko spremnika za gorivo, trebali biste izbjegavati korištenje telefona kako biste ostali usredotočeni na ono što radite.

4. Nemojte prepuniti

image

Prenapunjen spremnik goriva

QMotor

Većina pumpi za gorivo se automatski isključuje kada je spremnik pun, stoga vjerujte pumpi i nemojte nastavljati punjenje kako ne biste posvuda prolili gorivo.

5. Pazite da vam benzin ne dospije na kožu

image

Pranje ruku

Profimedia

Ako vam na kožu dospije benzin, operite zahvaćeno područje mlakom vodom i sapunom. Ako vam benzinska para uđe u oči, trebali biste ih ispirati vodom iz slavine najmanje 15 minuta i ukloniti kontaktne leće. Izbjegavajte trljanje očiju.

6. Djeca neka ostanu u automobilu

image

Dijete u automobilu

Profimedia

Dok točite gorivo na benzinskoj postaji, djeca bi trebala ostati u automobilu. Ne samo da će ih to držati podalje od otrovnih para, već će pomoći da vaša pozornost bude usredotočena na ono što radite.

7. Nemojte pušiti

image

Pušenje cigarete

Profimedia

I dok bi ovo trebalo biti očito, vidjeli smo mnogo ljudi s cigaretom u ustima na benzinskoj pumpi. Nikada ne pušite oko pumpe, niti palite upaljače i šibice u blizini.

8. U slučaju požara

image

Požar na benzinskoj postaji

YouTube Screenshot

Ako primijetite vatru prilikom točenja goriva, udaljite se od vozila. Ostavite mlaznicu na mjestu i odmah obavijestite djelatnika benzinske postaje.

9. Koristite ispravan spremnik

image

Punjenje prijenosnog spremnika za gorivo

YouTube Screenshot

Ako punite kanister, provjerite je ima li oznaku odobrenja. Ostavite ga na tlu prilikom punjenja i zatim ga stavite u vozilo. Provjerite je li čep dobro zatvoren i izvadite spremnik iz automobila čim stignete na odredište.

10. Prilikom prevoženja spremnika

image

Točenje goriva iz prijenosnog spremnika

Profimedia

Ako prevozite benzin u prijenosnom spremniku, provjerite je li na sigurnom mjestu u vozilu kako se ne bi prevrnuo i prolio. Također nikada ne biste trebali ostavljati benzin na suncu ili u prtljažniku vozila.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. ožujak 2024 06:22