jeftino i korisno

Škripe vam armatura i vrata na autu, brisači loše brišu? Ovo jeftino sredstvo iz kućanstva pomaže

Uz svakodnevni predmet iz kućanstva koji koristite svakodnevno možete riješiti neke od problema vezanih uz vaš automobil

Škripa vrata, ilustracija

 Profimedia

Premda vaš automobil uz redovno održavanje protekom godina vozi bez ozbiljnih kvarova, s vremenom se ipak troši pa se počinju javljati neki novi neobični zvukovi, škripanje ili čudni mirisi.

Bez obzira na to što to nisu stvari koje treba brzo rješavati poput raznih kvarova kad treba posjetiti mehaničara, s vremenom nas takve pojave počinju smetati, ali koje se mogu jeftino riješiti korištenjem svakodnevnih proizvodima iz kućanstva. Tako primjerice obična sapunica ima pet dobrih primjena koje može poboljšati iskustvo vožnje u vašem automobilu.

image

Sapun, ilustracija

Profimedia

Prve dvije upotrebe sapuna u automobilu tiču su eliminacije raznih zvukova i škripanja, pa primjerice, ako primijetite da guma na vratima proizvodi čudan zvuk kada je zatvorite, dovoljno je proći sapunom i stvar je riješena.

Isto tako, često s vremenom ponekad počne škripati šarka vrata kod otvaranja i zatvaranja. Uz malo sile, trljajte metal sapunom. to će "omekšati" trenje u mehanizmu koje stvara škripanje i eliminirati ga.

image

Sapun, ilustracija

Everyday Images/Alamy/Profimedia

Iduća dva trika povezana su s prozorima i retrovizorima automobila. Kad pada kiša kapljice imaju tendenciju taloženja na staklima retrovizora, ali ako ga namažete sapunom, pazeći da ne ostanu ostaci na površini, sapunica će djelovati vodoodbojno.

Ono što nas također često muči rješava sapunica, a to je kad brisači vjetrobranskog stakla ne čiste dobro staklo. Jednostavnim prelaskom sapunicom preko površine vjetrobrana olakšat ćete klizanje gumica koje će bolje obavljati svoj posao.

Na koncu i peta primjena: ako se u kabini automobila osjeća čudan ili neugodan miris, možete uzeti sapun s jačim mirisom koji ćete ostaviti u ambalaži i staviti ga u automobil, a možete napraviti nekoliko rupa i ostaviti ga u autu.

image

Brisači, ilustracija

Profimedia

Malo po malo, miris sapuna će se raspršiti kabinom, kamuflirajući loš miris. Sličan trik, nekada su koristile naše bake kako posteljno rublje ili odjeća u ormarima ne bi poprimili ustajale mirise, već bi zbog sapuna ostajali svježima. Isto vrijedi i za kabinu automobila.

Pomalo nevjerojatno, ali vrijedi pokušati: nemate što izgubiti, a može se puno dobiti jer bilo koja primjena ovih trikova neće oštetiti nijedan element ili komponentu automobila, piše El Pais.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
09. travanj 2024 01:14