poput epidemije

Stručnjak upozorava: Ovi se dijelove najčešće kradu s naših auta i kako ih zaštitit

Ovisno o modelu automobila, cijena prednjih svjetala, naplataka i katalizatora može dostići tisuće eura

Ukradeno scjetlo, ilustracija

 o_Supermarket9751_Reddit

Čak i ako je automobil parkiran na dobro osvijetljenom mjestu, lako može postati meta lopova. Provalnici često kradu automobilske dijelove koji se lako mogu skinuti i koje kasnije mogu prodati na crnom tržištu, prevesti u inozemstvo ili koristiti za popravak drugih vozila.

image

Krađa kotača, ilustracija

Prema Matasu Buzelisu, stručnjaku iz tvrtke carVertical koja se bavi podacima o automobilima, lopovi obično biraju dijelove novijih automobila koje mogu prodati skuplje. Kako se čini, zanima ih sve, od katalizatora do kotača, pa čak i registarskih pločica. Kako se vlasnici vozila mogu zaštititi?

Bočni retrovizori i staklo retrovizora

Retrovizori za automobile više klase mogu koštati stotine eura, pa ne čudi što ih lopovi traže. Retrovizori se često oštećuju u manjim prometnim nezgodama, što olakšava pronalaženje kupaca na crnom tržištu.

Ima i vozača koji, nakon što razbiju staklo vlastitog retrovizora, odluče uštedjeti novac i „posuditi“ ga s drugog automobila. Uz to, skidanje stakla retrovizora prilično je jednostavno i traje samo nekoliko trenutaka.

image

Kraža dijelova, ilustracija

Shutterstock

Kako bi se spriječila krađa retrovizora, na njima se može ugravirati broj šasije automobila. Takav će automobil biti manje privlačan lopovima i vjerojatno će preskočiti takvo vozilo.

Prednja i stražnja svjetla

Ovisno o modelu automobila, cijena prednjih svjetala može dostići i nekoliko tisuća eura. Budući da je potražnja za njima na tržištu rabljenih dijelova velika jer nova LED svjetla nisu nimalo jeftina, lopovi često dolaze u iskušenje jer su lak plijen. Ukradena svjetla i drugi dijelovi ne moraju nužno završiti na oglasnim portalima – često se krijumčare u inozemstvo.

„Kako bi skinuli svjetla, lopovi mogu koristiti posebne metalne škare i ozbiljno oštetiti krila i poklopac motora automobila. U takvim je slučajevima gubitak vlasnika još veći“, navodi Buzelis.

image

Krađa svjetala, ilustracija

Supermarket9751_Reddit

Svjetla automobila također su među dijelovima na koje stručnjaci preporučuju graviranje broja šasije. Iako to nije pouzdano sredstvo za odvraćanje lopova, vjerojatnost da ćete automobil pronaći bez svjetala znatno je smanjena.

Registarske pločice

Registarske pločice automobila obično se kradu kako bi se mogle postaviti na drugo vozilo i koristiti za kriminalne aktivnosti. Prijestupnici koriste ovu taktiku kako bi izbjegli gradske kamere i obmanuli policiju.

image

Krađa dijelova, ilustracija

Polizei_NRW_Mettmann

Uklanjanje registracija ne zahtijeva nikakav napor, pa je jedini način da zaštitite svoje vozilo da ga držite na zatvorenom parkiralištu ili barem na dobro osvijetljenom mjestu.

Volan

Rabljeni volan automobila ekonomske klase može koštati desetke eura, ali volan luksuznog Porschea, BMW-a ili Mercedes-Benza može dostići i tisuće eura Značajan broj teško oštećenih automobila uvozi se u Europu iz SAD-a, pa je volan dosta tražen dio.

image

Krađa volana, ilustracija

Polizei_NRW_Mettmann

Iako su brave na volanu bile popularne u prošlosti, danas je takav uređaj rijetkost. Jedini način da se izbjegne krađa volana je ostaviti automobil na sigurnom mjestu.

Oprema interijera

Iako se dijelovi ploče interijera kradu rjeđe nego svjetla ili retrovizori, oni su također prilično popularni među lopovima. Na meti lopova uglavnom su ploče luksuznijih automobila, koje kasnije prodaju pojedincima koji popravljaju oštećena vozila ili ih prevoze u inozemstvo.

image

Krađa kotača, ilustracija

Profimedia

Kotači

Automobil koji stoji na dizalicama ili ciglama nešto je čemu lopovi ne mogu odoljeti. Uklanjanje kotača može potrajati, pa lopovi obično biraju automobile parkirane dalje od uličnih svjetala.

„Kotači automobila prilično su tražen dio, pa nije teško pronaći kupce za njih. Najsigurniji način da se izbjegne neugodno jutarnje iznenađenje je korištenje posebnih sigurnosnih vijaka koji sprječavaju odvrtanje kotača uobičajenim alatom“, objašnjava Buzelis.

Katalizatori

Katalizatori koriste plemenite metale poput platine, paladija i rodija, koje trgovci metalnim otpadom jako cijene. Prodajom katalizatora lopovi mogu očekivati zaradu od najmanje nekoliko stotina eura. Vlasnici Toyote i Lexusa osobito bi trebali biti oprezni jer su ove marke najviše na meti kriminalaca. Katalizatori ovih proizvođača sadrže više plemenitih metala, što dovodi do veće zarade. A budući da Toyota i Lexus proizvode hibride, njihovi katalizatori obično su u boljem stanju od onih na benzinskim automobilima.

image

Katalizator, ilustracija

Profimedia

Mnogi vozači, u nastojanju da se zaštite od lopova, uklanjaju svoje katalizatore i ugrađuju jeftinije verzije.

Buzelis napominje da su popularni modeli više klase često na meti kriminalaca, pa je stoga dobra ideja procijeniti svoje mogućnosti parkiranja prilikom kupnje takvog vozila. U suprotnom, gubici nakon noćnog posjeta lopova mogu dostići desetke tisuća eura.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
13. srpanj 2024 16:34