SAVJETNIK AUTOKLUBA

Svijetli vam ‘Check engine‘ lampica za provjeru motora? Nemojte je zanemariti, evo što učiniti

Upali li se žuti simbol u obliku bloka motora tijekom vožnje shvatite ga vrlo ozbiljno. Najbolje je što prije posjetiti servis

‘Check engine‘ lampica

 YouTube Screenshot

Žuta lampica za provjeru motora samo je jedna od brojnih signalnih lampica na ploči s instrumentima, no njena važnost je vrlo velika i ignorirate li ju može doći do ozbiljnog kvara na automobilu.

Što učiniti kad se upali?

Simbol u obliku bloka motora trebali biste vidjeti samo prilikom uključivanja automobila kada sve lampice zasvijetle. Upali li se ona tijekom vožnje shvatite ju vrlo ozbiljno. Najbolje bi bilo što prije otići do servisa u kojem će se napraviti dijagnostika automobila i saznati razlog za upaljenu lampicu. Lampica “Check engine” ne označava kvar ili problem zbog kojeg biste odmah morali zaustaviti vozilo, slobodno nastavite vožnju, no što prije posjetite servis.

image

‘Check engine‘ lampica

Profimedia

Ipak, u kombinaciji s paljenjem ove lampice može se dogoditi da automobil uđe u takozvani “Safe mode” način rada sa smanjenom snagom i brzinom kako bi se spriječila oštećenja na pogonskom sklopu. U tom slučaju uputite se u servis odmah jer nije nimalo ugodno voziti s automobil s minimalnom snagom na raspolaganju.

Ignorirate li lampicu za kontrolu motora duže vrijeme može doći do ozbiljnih kvarova, a najčešći su kvarovi na katalizatoru.

Lampica ne svijetli već treperi, što je to?

Za razliku od situacije kad lampica konstantno svijetli, treperenje “Check engine” simbola znači ozbiljniji problem koji može značiti mogućnost neposredne opasnosti za motor. To je znak da se odmah uputite u servis, a preporučljivo je da automobil, iako nije ušao u “Safe mode” način rada vozite što je nježnije moguće.

Koji su najčešći razlozi za paljenje lampice kontrole motora?

Ova lampica može se upaliti radi raznovrsnih razloga i često je slučaj da se ne radi o nekom ozbiljnom problemu koji bi zahtijevao skupi popravak. Ona može označavati probleme s mnogim dijelovima motora te usisnog i ispušnog sustava, poput zaklopka na usisu, senzora za mjerenje protoka zraka, lambda sonde...

image

Dijagnostika automobila

Profimedia

Često su razlozi za njeno paljenje napuknute cijevi na usisu i ispuhu motora. Da bi se saznao točan razlog paljenja lampice nužno je automobil priključiti na uređaj za dijagnostiku pomoću kojeg će se u većini slučajeva odmah saznati što je uzrok za upozorenje.

Koliko košta dijagnostika motora?

Dijagnostiku motora ćete ovisno o servisu uglavnom platiti između 150 i 500 kuna. Čitav proces traje manje od pola sata i u većini servisa će vam to napraviti odmah, bez potrebe da dogovarate poseban termin. Dijagnostiku motora možete napraviti i sami ako posjedujete vlastiti uređaj. Oni su lako dostupni u slobodnoj prodaji i koštaju već od oko 200 kuna. Pri kupnji morate paziti da odaberete model koji je kompatibilan s vašim automobilom.

Velika većina automobila koji su danas na cestama kompatibilna je s OBD 2 uređajima za dijagnostiku pomoću kojih se mogu saznati najvažniji podaci. Za detaljnije podatke kod nekih je proizvođača nužan specijalni uređaj koji je kompatibilan s njihovim autima. VW na primjer tu koristi VCDS sustav. Uređaji za dijagnostiku dostupni su i kao aplikacije za mobilni telefon u kombinaciji s Bluetooth adapterom koji se priključi na automobil, a neke od njih su vrlo napredne i detaljne, ali ne i besplatne.

Generalno gledano, neće škoditi ako sami napravite dijagnostiku motora, no pomoću toga najčešće nećete saznati što konkretno treba popraviti. Za tako nešto potrebno je dodatno znanje ili istraživanje. Protumačiti dojave o greškama koje izbacuje sustav za dijagnostiku laicima će najčešće biti prilično teško.

Smije li se lampica jednostavno ugasiti?

Lampicu je pomoću OBD2 dijagnostike moguće ugasiti i “majstori iz susjedne garaže” nerijetko tako pokušavaju riješiti problem kad im razlog paljenja lampice nije potpuno jasan. Često to rade i na zahtjev samih vlasnika vozila koje lampica jednostavno živcira. I zaista, u nekim rijetkim slučajevima lampica se može upaliti bez pravog razloga i nakon gašenja se više neće paliti.

image

Servis automobila

Profimedia

No u većini slučajeva lampica za provjeru motora opet će se upaliti nakon što malo provozate automobil, odnosno nakon što sustav kontrole vozila ponovo prepozna problem. Zato je mnogo bolje u servisu provjeriti u čemu je problem i popraviti automobil kako ne bi došlo do vrlo skupih dodatnih kvarova.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. siječanj 2024 19:43