dobro je znati

Trik za očuvanje guma i naplataka: Evo kako sigurno i uspješno parkirati uz rub nogostupa

Ovladajte tehnikom parkiranja i zaštitite svoj automobil, gume i naplatke od nepotrebnih oštećenja

Oštećeni kotač i guma, ilustracija

 Profimedia

Parkiranje blizu rubnika može biti izazov koji često rezultira oštećenjem guma i naplataka. Kada se vozilo nalazi parkirano duž ulice, izloženo je riziku od raznih oštećenja, bilo da se radi o "trljanju" s drugim parkiranim vozilima, ili s rubnikom kod parkiranja unazad. U takvim situacijama, gume i naplatci su najviše na udaru. Gume, iako otporne, mogu trpjeti štetu ako su izložene dužem trenju.

image

Parkiranje uz rub nogostupa

Profimedia

Kako izbjeći oštećenja na gumama?

Prvi korak u izbjegavanju oštećenja jest provjera dostatnog prostora za manevriranje. Bitno je osigurati da ulica nije previše uska te da između kotača i ruba nogostupa ostavite razmak od 10 do 15 centimetara.

Prije nego što započnete s manevrom, upotrijebite trik: ključno je prilagoditi vanjski retrovizor na strani gdje planirate parkirati. Neki moderni automobili to čine automatski prilikom uključivanja unazad, no ako vaš automobil nema tu opciju, ručno prilagodite retrovizor tako da jasno vidite nogostup i izbjegnete trljanje guma.

image

Retrovizor, ilustracija

tinotchka/Stockimo/Alamy/Alamy/Profimedia

Iako prilagođavanje retrovizora može privremeno smanjiti vidljivost drugih aspekata, uvijek možete zaustaviti vozilo i vratiti retrovizor u prvobitni položaj.

Važnost sporog manevriranja

Svaki manevar približavanja prepreci ili drugom vozilu trebao bi se obavljati polako i s oprezom, bez iznenadnih ubrzanja. Čak i uz pomoć sustava za parkiranje, važno je osigurati da se vozilo ne približava previše rubniku, jer ponekad ti sustavi mogu pogrešno procijeniti udaljenost.

Zaštita guma od oštećenja

Ako se guma previše približi ili dotakne rubnik, prvo će trljati gumu, a zatim, ako se pritisak nastavi, može doći do oštećenja naplatka. Takva oštećenja su rijetka osim ako guma ostane prikliještena na duže vrijeme, što može dovesti do deformacija teže za popravak.

Pokušajte parkirati uz ove savjete kako biste izbjegli oštećenja i osigurali da vaše vozilo ostane u optimalnom stanju, čak i u izazovnim situacijama parkiranja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 03:48