dobro je znati

U ovo doba godine uvijek vam se pali lampica tlaka u gumama? Evo koji je tome razlog

Proizvođači guma navode da za svaki pad temperature zraka od 6°C, gume mogu izgubiti 0,07 bar tlaka

Tlak u gumama

 Profimedia

Često vam se u prvim hladnim jesenskim danima pali lampica tlaka u gumama? Razlog: prve hladne noći i topliji dani dovode da se i tlak u gumama mijenja.

Objašnjenje je jasno - gume su, kao i sve ostalo podložne zakonima fizike. Prema Consumer Reportsu, uobičajeno je da se vozačima u jesen odjednom upali lampica za tlak u gumama zbog temperaturnih razlika. Danju temperature ponegdje mogu prelaziti 20 °C, a noću pasti i do 0 °C. Ako automobil duže stoji ta se razlika čak može i vidjeti na samim gumama.

image

Mjerenje tlaka u gumama (ilustracija)

Profimedia

Proizvođači guma navode da za svaki pad temperature zraka od 6°C, gume mogu izgubiti 0,07 bar tlaka. S padom od 18 °C, tlak zraka u kotaču može lako znakovito pasti, što osjetljivi senzori mogu procijeniti kao potencijalni problem, pogotovo ako prije niste provjeravali tlak u gumama.

Rješenje je jednostavno - preporučuje se u svakom slučaju ručno provjeriti tlak u gumama i po potrebi ih napuhati na potrebne vrijednosti. Zimi im je optimalan tlak jednako važan kao i ljeti, ako ne i važniji.

image

Preporučeni tlak u gumama (ilustracija)

Profimedia

Premalo napumpane gume se brže troše, negativno utječu na potrošnju goriva i ne osiguravaju optimalno prianjanje vozila na mokrim ili snježnim cestama, što može dovesti do opasnih situacija.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. ožujak 2024 19:27