DOBRO JE ZNATI

Ugradnja multimedije u auto: Evo što treba imati na umu, ključ uspješnosti je kvaliteta uređaja

Sama ugradnja multimedijalnog sustava najmanji je problem, kvaliteta performanse i mogućnosti uređaja su najvažnije
Servis ugradnja Android auto 2021.

Na ugradnju novog multimedijalnog sustava, popularno zvanog Android, najčešće se odlučuju vlasnici luksuznijih auta, koji uopće nemaju ili imaju ugrađene prve generacije ovih sustava s malim ekranima, lošom grafikom i ograničenim mogućnostima.

image
Servis ugradnja Android auto 2021.

Multimedijalni sustavi su, naime, u zadnjih par godina napravili veliki iskorak, pa novi uređaji nude više opcija i mogućnosti povezivanja s mobitelom, gledanja videa s interneta, navigacije i sličnih sadržaja te veće zaslone vrhunske razlučivosti. Sama ugradnja u pravilu nije veliki problem, no ključno je pitanje kako će jednom spojeni sustav funkcionirati, što ovisi isključivo o njegovoj kvaliteti. I tu leže najveći izazovi.

image
Servis ugradnja Android auto 2021.

Nabavka provjereno kvalitetnog, procesorski brzog i sposobnog te s vozilom kompatibilnog uređaja u moru jeftinih kineskih proizvoda lažnih opisa i netočnih specifikacija prava je noćna mora, objašnjavaju nam stručnjaci iz Elektromedije koji se ovime bave. Zbog toga na kraju mnogi pokušaji često završe bačenim novcem, neobavljenim poslom i glavoboljom.

image
Servis ugradnja Android auto 2021.

Tvrtke poput njihove su, pak, opterećene dodatnim troškovima dostave uređaja poput carine i poreza, koje privatni kupci često nemaju, kao i obavezom davanja jamstva što zahtijeva jednostavnu i brzu mogućnost komunikacije i zamjene odnosno popravka uređaja s dobavljačem.

- To sve znatno poskupljuje cijenu ovakvih uređaja koja kod nas kreće od 5400 kn, ovisno o željama i to je razlog što smo se zasad orijentirali na prestižne marke poput BMW-a i Mercedesa za čije smo aute, nakon puno muke, uspjeli naći pouzdane dobavljače multimedije, objašnjava Igor Gajski, direktor Elektromedije.

image
Servis ugradnja Android auto 2021.

S druge strane, na internetskim stranicama poput eBaya i Amazona svatko sam za svoj auto može pronaći hrpu ovakvih uređaja možda i po trećini cijene, s obećavajućim, ali najčešće lažnim specifikacijama. Naime, u njima može pisati ili kupac može odabrati da uređaj ima četverojezgreni procesor, a najčešće nema, ili da ima primjerice 8GB RAM memorije, a ne mora imati ili se pak laže o inačici operativnog sustava.

image
Servis ugradnja Android auto 2021.

Ukratko, kupce se privlači povoljnom cijenom, a jako je puno lažnih obećanja i lova u mutnom, kažu znalci. Ipak, za one koji se sami odluče na nabavku Android uređaja nude ugradnju po cijeni od 500 kn do 1000 kuna, ovisno o instalaciji, no onda je odgovornost za performanse samog uređaja na stranci.

Naime, tek kada uređaj stigne, čak i ako kupac izbjegne inače visoke troškove dostave, i bude ugrađen, na vidjelo izlazi što je zapravo kupljeno. A problema bude svakakvih - najčešće uređaj radi neupotrebljivo sporo, ne reagira na komande, ekran se “tilta” ili se cjelokupni sustav konstantno smrzava.

image
Servis ugradnja Android auto 2021.

- Pa te onda, primjerice, netko zove na, preko Bluetootha spojen, telefon, hoćeš se javiti, a uređaj ne reagira. A podsjećam, sve se to događa u vožnji, naglašava Igor. Poteškoće stvaraju i zastarjeli operativni sustavi koje nije moguće ažurirati ili nekompatibilnost s mnogim aplikacijama koje ili uopće ne rade ili zastajkuju.

Bude tu i puno hardwearskih problema poput pregrijavanja uređaja ili konstantnog pražnjenja akumulatora, jer uređaj nekontrolirano vuče struju. Na kraju kupci najčešće sami, na teži način, shvate od kud tolika razlika u cijeni.

Ukratko

Svi multimedijalni uređaji rade na operativnom sustavu Android, od tuda i kolokvijalno ime za njih, a preko Android Auto odnosno Apple CarPlaya se povezuju s vašim telefonom

Kada je riječ o zamjeni postojećeg, najčešće malog zaslona većim i kvalitetnijim Androidom većinom se radi samo o prikladnom spajanju uređaja preko adekvatnih konektora na sve sustave vozila odnosno glavnu sabirnicu

Kada treba ugraditi zaslon u automobil koji ga prije nije uopće imao potrebno je pažljivo i pedantno izrezati središnju konzolu i tu je ključna vještina, odnosno iskustvo majstora

O kvaliteti samog uređaja ovisit će brzina rada, kvaliteta slike, ali i ponuda opcija, mogućnosti, aplikacija i slično

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. ožujak 2024 21:00