NOVI PRISTUP

Uskoro budući novi vozači više neće učiti mijenjati brzine, satovi posebno za električna vozila

U najvećoj britanskoj autoškoli na nacionalnoj razini u flote za učenje vožnje uvode električne aute

Novi vozač

 Profimedia

Najveća britanska autoškola AA donijela je studiju sa zaključcima o budućnosti njihove profesije, a kako se mijenjaju trendovi u mobilnosti i autoindustriji tako će i oni u vrlo skoroj budućnosti imati drugačiji pristup kod polaganja vozačkog ispita.

Osim što će na cestama biti sve više električnih vozila koja uopće nemaju brzine već funkcioniraju kao automatik, a često imaju i imaju funkciju "jedne pedala" kojom ubrzavate ili usporavate kad nije noga na njoj, kompleksnosti upravljanja automobilom koju poznajemo kod automobila s ručnim mjenjačem, u budućnosti više neće biti.

Osim toga u još postojećim automobilima na benzin i dizel koji će se u većini zemalja EU prodavati samo do 2030 i 2035. u sve klase pa tako i najmanje već je odavno ušao automatski mjenjač kao standard, pa je sve manje novih automobila s ručnim mjenjačem u ponudi.

Tako se prema AA u Velikoj Britaniji broj vozača koji polažu ispite u automobilu s automatskim prijenosom više nego utrostručio - od 2008. godine do danas postotak je porastao s 3,8 posto na 13,8 posto a riječ je većinom o mladim osobama koji se pripremaju za električnu mobilnost.

Zato su u najvećoj britanskoj autoškoli već sada u flote za učenje vožnje odlučili uvesti električne automobila na nacionalnoj razini.

Podučavat će polaznike kako voziti tako da se potroši što manje energije iz baterije te vožnja s jednom papučicom kao i vožnje s akcentom na efekt regeneracije baterije kočenjem.

Jedini problem mladim vozačima nakon ispita mogla bi biti cijena nekog novog električnog modela jer su prilično skupi pa bi mnogi mogli biti osuđeni na starije automobile s ručnim mjenjačem, uglavnom gradske i kompaktne. No, AA može osigurati dodatne satove za učenje vožnje automobila s ručnim mjenjačem.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
12. travanj 2024 06:01