SAVJETNIK AUTO KLUBA

Uz visoke temperature klima u autu je neophodna: Ovo su simptomi koji pokazuju da je vrijeme za dopunu

Kako biste izbjegli ovo neugodno iznenađenje kada se najmanje očekuje, preporučljivo je poduzeti određene mjere opreza

Klima uređaj (ilustracija)

 Profimedia

Uz visoke temperature u posljednje vrijeme, koje su premašile u južnim dijelovima Europe i 40 stupnjeva, klimatizacija automobila postaje elementarna stvar. Ali ako se ne obrati pažnja, možda neće biti dovoljno snažna za hlađenje unutrašnjosti automobila. Kako biste izbjegli ovo neugodno iznenađenje kada se najmanje očekuje i usred toplinskog vala, preporučljivo je poduzeti određene mjere opreza.

image

Klima uređaj (ilustracija)

Profimedia

Za početak, klima uređaj koji nije uključen dulje vrijeme riskira kvar. Zbog toga ga je zgodno uključiti nekoliko puta tijekom zime, čak i ako nije potreban, kako bi zadržao svoju snagu hlađenja.

Također se može dogoditi da se rashladni plin u vašem krugu izgubi zbog malog curenja u kanalima kroz koje cirkulira. Iz tog razloga, neće škoditi otići u radionicu i provjeriti stanje napunjenosti prije nego što temperature dosegnu svoj maksimum. Međutim, postoje jasni simptomi koji pokazuju da je tlak plina u klima-uređaju nedovoljan te je zgodno napuniti.

image

Klima uređaj (ilustracija)

Profimedia

Da biste provjerili njegovo stanje, klima uređaj mora biti uključen i ako hladan zrak ne izlazi, izlazi s malo snage ili ako uređaj ne uspijeva odmagliti prozore po hladnom vremenu, ova bitna tekućina morat će se nadomjestiti. Ovo održavanje ne samo da će vratiti učinkovitost sustava, već će također spriječiti povećanje potrošnje goriva.

image

Punjenje klima uređaja

Željko Puhovski

Iako se na tržištu prodaju posebni setovi za punjenje kod kuće, preporučljivo je to učiniti u specijaliziranoj radionici jer je to delikatan i opasan proces.

Plin pod pritiskom dostiže vrlo niske temperature i rukovanje njime, bez odgovarajućih mjera opreza i zaštite, može izazvati ozbiljne ozljede kože i očiju.

Što se tiče trajanja punjenja rashladnog plina, ono varira ovisno o učestalosti i uvjetima korištenja klimatizacijskog sustava. U ekstremno vrućim klimatskim područjima ponestat će prije nego u umjerenijim ili hladnijim područjima.

image

Punjenje klima uređaja

Željko Puhovski

Ali općenito, prosječni vijek trajanja plina je oko tri godine, iako je uvijek dobra ideja provjeriti ga svake sezone kako biste provjerili njegovo stanje prije nego što postane neophodno tijekom ljeta.

A osim povremenog paljenja klime zimi, potrebno je povremeno (svakih 10.000 do 15.000 kilometara) mijenjati i filtar zraka u kabini (filtar kabine). Što se cijene tiče, promjena plina klime uglavnom stoji između 50 i 150 eura, ovisno o korištenoj tekućini i modelu automobila.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 21:30