VISION ZERO MALA ŠKOLA SIGURNOSTI

VIDEO: EVO ZAŠTO ROBOTI JOŠ GODINAMA neće istisnuti majstore za narezivanje guma

 
 Continental

Pred zimskim gumama težak je zadatak. Osim što kao i ljetne moraju osigurati dobre performanse na suhoj i mokroj podlozi, one to moraju činiti i na zaleđenoj ili snijegom prekrivenoj cesti. Ne čudi stoga što se konstrukcija zimskih guma smatra kraljevskom disciplinom u svijetu guma. Inženjeri neprestano rade na razvoju novih oblika profila, njihovog rasporeda i gaznog sloja gume, a zatim ta rješenja – u obliku ručno rađenih prototipova guma - testiraju u svim mogućim vremenskim uvjetima.

I upravo je zato razvoj nove zimske gume vrlo skup. Što je profil gume složeniji, to je potrebnije više ručnog rada za izradu njegovog prototipa. Robote koji se kasnije koriste u proizvodnji za narezivanje guma u velikim serijama vrlo je skupo programirati, pa se bezbroj finih rezova u blokovima profila gume, koji osiguravaju bolje prianjanje na snijegu i ledu, za vrijeme razvoja radi ručno. Složene nacrte inženjera u još neobrađeni gazni sloj gume u kratkom roku mogu urezati samo ljudi.

Photoshooting on October 2008 Hand Cut Tires, Fotoshooting im Oktober 2008 bei den Reifenschnitzern,
Continental

Lamele pritom mogu biti vrlo složene, različitih rezova i dubine, a majstori za to koriste specijalne alate i zagrijane noževe različitih dužina i oštrica, nerijetko širokih i samo desetinku milimetra. To je spor proces koji kod složenih zimskih guma s lamelama različite širine i dubine može potrajati i do 40 sati, a pritom je preciznost presudna, jer i najmanje odstupanje može upropastiti sav rad razvojnih inženjera. Rezači guma stoga će još neko vrijeme ostati neizostavni dio razvoja svake nove gume. Za ovo zanimanje ne postoji klasična naobrazba, pa se školovanje rezača guma najčešće odvija u tvorničkom krugu. U dvogodišnjem internom treningu tijekom kojeg majstora uvode u sve finiji i precizniji ručni rad prvo vježbaju na ljetnim gumama koje su jednostavnijeg profila, a tek tada mogu pristupiti kraljevskoj disciplini – zimskoj gumi.

Pogledajte video u kojem možete saznati još više o proizvodnji zimskih guma

Nakon intenzivnih testiranja tako izrađenih guma na automobilu, kad objektivni rezultati poput otpornosti na akvaplaning ili puta kočenja pokažu odgovarajući napredak i testni vozači daju svoje zeleno svjetlo, guma ulazi u serijsku proizvodnju. U protivnom, sve se vraća na početak i to je razlog zašto je razvoj kvalitetne zimske gume toliko skup.

Ostale članke iz serijala Vision Zero o tehnološkim inovacijama Continentala koje vožnju čine sigurnijom pročitajte OVDJE.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. ožujak 2024 18:31