NEMA VIŠE SLOMLJENIH VRATOVA

VIDEO: GENIJALNO! Inovativni sustav koji sprečava nalete biciklista i vozača e-romobila na naglo otvorena vrata automobila! Evo i kako funkcionira

 
 Ford

U prometu u kojem pješaci, automobili, biciklisti te u posljednje vrijeme i vozači električnih romobila moraju naći načina za siguran suživot, nije uvijek jednostavno.

Tako primjerice, tisuće specifičnih nesreća uzrokuju oni vozači ili putnici koji otvaraju vrata na koja naleti biciklist jer nisu pogledom u retrovizor provjerili situaciju iza automobila, piše Daily Mail.

Pritom samo u Velikoj Britaniji svake godine biva ozbiljno ozlijeđeno ili pogine 60 osoba u takvim situacijama, dok je u Njemačkoj u 2018. godini zabilježeno 3500 takvih nezgoda! S obzirom na to da taj tip nesreće može postati samo još učestaliji zbog sve više bicikala i električnih romobila u gradovima Ford je razvio novi sustav koji uvelike pomaže pri detektiranju, ili otvaranja vrata, ili uočavanja biciklista.

Tehnologija pod nazivom ‘Exit Warning’ ili "Upozorenje o izlasku" zvučnim i svjetlećim upozorenjima putnicima koji otvaraju vrata daje do znanja da dolazi biciklist, koji se registrira putem postojećih senzora na automobilu u kombinaciji sa "blind spot" sustavom koji upozorava na vozilo u "mrtvom kutu".

S druge strane i biciklist jasno vidi crvene diode na rubu vrata i na retrovizoru te čije zvuk pa može lakše usporiti i izbjeći udar u otvorena vrata.

Friederike Philipsenburg, inženjer za arhitekturu novih automobila iz Forda kaže: „Biciklisti, a sve više i vozači e-romobila, se svakodnevno se suočavaju sa sigurnosnim izazovima na našim prometnim cestama, uključujući izbjegavanje vrata automobila dok se otvaraju. Upozorenje izlaza samo je jedan od načina na koji pomažemo da svima sigurnije, bili oni na dva ili četiri kotača."

Ispitivanja će se nastaviti u idućim mjesecima uz konzultacije s vozačima i biciklistima pa čini se, ovu verlo korisnu tehnologiju možemo vrlo brzo očekivati u novim automobilima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 14:51