POPUT KALEIDOSKOPA

Video: Ovaj Audi A4 mijenja boju na dodir zahvaljujući upotrebi termotropnih tekućih kristala

Ovakav "šareni" lak definitivno nije po svačijem ukusu, ali je zanimljiva inovacija kod lakiranja automobila
Boja s termotropnim tekućim kristalima
 Youtube screenshot

Moderne tehnologije uvelike olakšavaju personalizaciju laka automobila. Danas automobili već iz tvornice dolaze u dvobojnim karoserijama, s matiranim lakom, ili u najneuobičajenijim bojama kroz razne opcijske mogućnosti personalizacije raznih proizvođača. Aftermarket tržište ide i korak dalje pa se smišljaju još luđe ideje za pojedince koji se žele istaknuti.

Tako smo dosad imali prilike vidjeti krzno umjesto laka na automobilima te primjerice oblaganja lima takvim materijalima da automobil na cesti djeluje poput "crne rupe" - mogućnosti su bezbrojne. Međutim, specijalisti iz tvrtke DipYourCar smislili su novu opciju lakiranja koja definitivno nije za svakog, ali je svakako vrijedna pažnje.

Naime, riječ je o laku osjetljivom na temperaturu uslijed čega mijenja boju što smo imali već priliku vidjeti kod nekih drugih industrija, poput igračaka, a sada imamo priliku vidjeti kako to izgleda na primjeru Audija A4. Primjena kod automobila uključuje upotrebu termotropnih tekućih kristala što omogućuje da se na dodir stvaraju različite boje na različitim temperaturama.

Za razliku od sličnih primjena tehnologije s korištenjem termokromnih pigmenata kod kojih dolazi do promjene obojenja pod utjecajem promjene temperature, ova je varijanta puno osjetljivija jer stvara veći raspon boja.

Praktično, nakon nanošenja osnovnog sloja plastidipa, stručnjaci iz DipYourCara po limu su raspršili osam slojeva posebne boje kako bi postigao željeni učinak. Baš kao što ste i mogli očekivati, završni izgled stvara efekt pseudo termalne kamere i mijenja boje pred vašim očima.bBiste li lakirali automobil u ovu boju?

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. travanj 2024 11:27