SAVJETNIK AUTO KLUBA

Visoke temperature su stigle, a to utječe i na gume vašeg auta: Evo kako ispravno podesiti tlak

Ljetno vrijeme znači da ćete možda morati smanjiti tlak u gumama. Brinite o preporučenoj razini tlaka od strane proizvođača

Mjerenje tlaka u gumi (ilustracija)

 Profimedia

Temperature imaju veliki utjecaj na tlak u gumama, zbog čega biste trebali prilagođavati tlak u gumama po vrućem ljetnom vremenu kako biste izbjegli ispuhivanje i druge probleme.

Proizvođač automobila dao je smjernice za održavanje tlaka po ljeti. Naime, toplo vrijeme znači da ćete možda morati smanjiti tlak u gumama umjesto da ga povećate, ali pri tome biste se trebali držati propisanog.

Činjenica da je vani vruće ne znači nužno da morate ispuhati gume. Bez obzira koliko je vani stupnjeva, važno je da tlak u vašim gumama bude što bliže preporučenome. To pomaže u izbjegavanju neočekivanih problema kao što su ispuhivanje, povećano trošenje i probušene gume.

image

Mjerenje tlaka u gumi (ilustracija)

Profimedia

Pri tome, nikada nemojte napumpati gume na naznačeni maksimalni tlak - ostanite ispod njega da biste bili sigurni. Tlak će se mijenjati s temperaturom na dnevnoj bazi, a možda čak i na satnoj. Naš savjet je da provjerite gume barem jednom mjesečno tijekom cijele godine.

Ako pogledate svoje gume, vidjet ćete broj koji se odnosi na tlak. To je maksimalni tlak koji se preporučuje za vaše gume. Kako biste pronašli idealnu razinu tlaka za svoje gume, otvorite vrata na strani vozača i pogledajte naljepnicu koju je proizvođač stavio s unutarnje strane vrata.

image

Preporučena vrijednost tlaka u gumama od strane proizvođača (ilustracija)

Profimedia

Kako provjeriti tlak guma?

  1. Provjerite imate li mjerač tlaka u gumama. Oni se mogu nabaviti u većini prodavaonica automobilskih dijelova prilično jeftino.
  2. S mjeračem u ruci pronađite ventile na gumama.
  3. Uklonite čep na ventilu.
  4. Umetnite ventil u otvor na zaobljenoj strani mjerača.
  5. Očitajte mjerač počevši od najmanjeg broja. Otkriveni broj je tlak vaše gume.
  6. Usporedite svoje očitanje s preporučenim tlakom od strane proizvođača. Ako je broj manji, morat ćete dodati više zraka u gumu, ako je broj veći morat ćete ukloniti zrak iz gume.
image

Preporučena vrijednost tlaka u gumama od strane proizvođača (ilustracija)

Supa Quick

Treba napomenuti da je jedna od mogućih posljedica zanemarivanja eksplozija prenapuhane gume. Ako ne provjeravate tlak u vašim gumama, može doći do pretjeranog napuhavanja. U ekstremu, guma bi mogla eksplodirati u vrućim danima, ali to će se dogoditi samo ako se prenapuhana guma zanemari predugo.

Sve dok redovito provjeravate tlak u vašim gumama i održavate preporučenu razinu tlaka zraka, malo je vjerojatno da će vam se guma ispuhati ili eksplodirati, osim ako na cesti postoji nešto što bi moglo uzrokovati tu štetu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 15:22