SAVJETNIK AUTO KLUBA

Vožnja s istrošenim gumama je opasna: Trik s kovanicom od 1 eura reći će vam kada je potrebna zamjena

Iako nije najpouzdaniji i postoje puno učinkovitije metode za mjerenje, može vam barem sugerirati da zatražite mišljenje stručnjaka

Mjerenje gaznog sloja gume kovanicom od 1 eura (ilustracija)

 Pirelli

Posebno je opasna vožnja automobila s istrošenim gumama. To uvelike utječe na kontrolu vozila, ne nudi sigurnost na mokrim površinama i povećava put kočenja u slučaju hitnog zaustavljanja. Najbolje ih je zamijeniti prije nego što se potpuno istroše. Ali kako znati da je guma istrošena ako ste potpuni laik?

Uz stari trik novčića znat ćete morate li mijenjati gume na svom automobilu. Iako nije najpouzdaniji i postoje puno učinkovitije metode za mjerenje dubine gaznog sloja, može vam barem sugerirati da zatražite mišljenje stručnjaka. Zakonski minimum je 1,6 mm - mjera koju je teško odrediti konvencionalnim alatima, ali kovanica od 1 eura može pomoći pri mjerenju.

image

Kovanica od 1 eura

Web Screenshot

Kao što dobro znate od 1. siječnja, kovanica od 1 eura sastoji se od zlatnog obruba i srebrnog središnjeg dijela. Ovaj zlatni dio mjeri nešto više od 3 mm i može vam reći imaju li vaše gume barem ovu dubinu gaznog sloja. Da biste to utvrdili, umetnite novčić u gazište kao što je prikazano na fotografiji.

Ako gazni sloj prikriva zlatni obrub novčića, to znači da vaša guma ima više od 3 mm dubine profila, što je još uvijek daleko od zakonskog minimuma od 1,6 mm. Međutim, iako je trik učinkovit u dobivanju ideje o razini istrošenosti guma, istina je da postoje bolje metode.

image

Digitalni mjerač gaznog sloja gume

Amazon

Jedna od tih metoda je kupnja određenog mjerača. Za manje od 10 eura postoje digitalni mjerači koji će vam pokazati točnu dubinu profila na gumama. Druge naznake da je došlo vrijeme za promjenu kotača pronaći ćete na bočnim stranama ako pokazuju pukotine ili bilo kakve promjene u obliku te na datumu proizvodnje guma, budući da proizvođači preporučuju da ne prelazi 5 godina.

Ne zaboravite provjeriti tlak u gumama barem jednom mjesečno, posebice u nadolazećim vrućim ljetnim danima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. ožujak 2024 10:12