jeste li znali?

Vrlo korisna sitnica, ali malo tko zna čemu služi tajanstveni čep na vratima automobila

Mnoga vozila imaju odvodne kanaliće koji se nalaze na vratima i otvore za odvod vode

Voda u vratima

 Youtube screenshot

Na automobilima postoje mnoge ‘sitnice‘ čiju funkciju poznaje malo vozača. Jedna od takvih je i mala rupa na dnu vrata automobila, a riječ je o kanaliću odnosno odvodu u kojem se skuplja voda.

Kako funkcionira? Prilikom pranja automobila ili nakon jake kiše, u vratima se zbog dotrajalih spojeva gume može nataložiti prljavština i voda koju jednostavnim potezom možete ispustiti na cestu.

Dovoljno je maknuti čep s odvodnog kanalića i nakupljena voda će sama iscuriti.

Mnoga vozila imaju odvodne kanaliće koji se nalaze na vratima, a isto tako postoje i otvori za odvod vode smješteni ispod vjetrobranskog stakla i prtljažnika kako bi se spriječilo nakupljanje vode na tim mjestima.

@bourntocreate This is my sisters car that sounded like it had water in it! 😳 I had no idea! Thanks for the tip @AbdelMedia_ #carhack #HPSustainableSounds #thisisreal @Hudsonmatz22 ♬ original sound - Sarah | Bourn to Create

Kroz te odvode voda bi sama trebala izlaziti, no ako je u kanaliće ušla prljavština, doći će do začepljenja pa vodu morate izbaciti ‘ručno‘. Posebice kod kabrioleta koji imaju posebno dizajnirane odvode.

Ovu korisnu sitnicu otkrili su i na Tik-Toku gdje je video iznenađene vozačice skupio gotovo dva milijuna pregleda.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
11. svibanj 2024 20:52