SAVJETNIK AUTO KLUBA

Začepljeni filter goriva: Ovo je 5 simptoma koji ukazuju na to da ga treba hitno zamijeniti

Mali i često zaboravljeni, filtri goriva su kritični dio sustava za dovod goriva u vozilu, no na njih je često lako zaboraviti

Filtar goriva

 Profimedia

Mali i često zaboravljeni, filtri goriva su kritični dio sustava za dovod goriva u vozilu. Lako je zaboraviti na filtre goriva u automobilu, ali možda ćete požaliti ako to učinite. Evo što trebate znati kako biste zaštitili svoj sustav dovoda goriva i održali vožnju glatkom.

Većina vozila ima dva filtera goriva. Postoji jedan u spremniku za gorivo, koji se često naziva cjedilo i jedan u glavnom vodu za gorivo. Filtarski materijal je izrađen od plastike ili posebno presvučenog nabranog papira. Filtri za gorivo dizajnirani su za zadržavanje prljavštine, hrđe, kamenca i drugih nečistoća koje ulaze u pumpu za gorivo, mlaznice za gorivo i motor, bez utjecaja na tlak goriva.

image

Filtar goriva

Profimedia

Filtri za benzinsko gorivo ocijenjeni su u mikronima. Većina modernih vozila sa sustavima za ubrizgavanje goriva koriste filtre veličine između 10 i 30 mikrona.

Ovo je kritično jer moderni motori imaju ekstremno niske tolerancije sustava goriva i komponenti motora. Zbog svoje abrazivne prirode, u kombinaciji s visokim tlakom goriva kod motora s ubrizgavanjem goriva, sve strane čestice koje prođu kroz neispravan ili prljav filter goriva mogu uzrokovati začepljenja koja prekidaju dovod goriva i oštećuju vaš motor. Ovo je 5 znakova neispravnog filtera goriva.

1) Loše performanse motora

Pod velikim opterećenjem, začepljeni filtar goriva može uzrokovati nasumično kolebanje motora, valove ili prskanje. To je obično izraženije pri ubrzavanju, osobito uz strmi uspon. Iako možda neće biti simptoma u normalnim uvjetima vožnje, začepljeni filtar goriva će motoru uskratiti dodatno gorivo potrebno prilikom brzog ubrzavanja.

Ovisno o opsegu ograničenja goriva uzrokovanog prljavim filtrom, motor se također može tresti ili zastajkivati pri različitim brzinama.

2) Teško pokretanje motora

Osim ako nije potpuno blokiran, rijetko će loš filtar goriva spriječiti pokretanje motora. Na vozilu u kojem filtar za gorivo nikada nije mijenjan, prljavi filtar može uzrokovati nepravilan protok goriva, što može rezultirati duljim paljenjem nego inače prije pokretanja motora. Provjerite svoj korisnički priručnik o intervalima zamjene filtera.

3) Gašenje tijekom vožnje

Motor koji se neprestano gasi tijekom vožnje mogao bi vas upozoravati na začepljeni filter goriva. Opet, ovisno o ozbiljnosti začepljenja, vaš se automobil može odmah pokrenuti bez primjetnog gubitka snage. Kako se začepljenje pogoršava i isporuka goriva postaje sporadičnija, zaustavljanje postaje pretjerano ili se pogoršava pri ubrzavanju. Vjerojatno je filtar potpuno začepljen i vrijeme je za zamjenu.

image

Filtar goriva

Profimedia

4) Grub rad u praznom hodu

Začepljeni filter goriva može uzrokovati i teškim radom u leru te mogućim paljenjem "Check engine" lampice. Kad se ta lampica upali, vrijeme je za odlazak u radionicu za popravak.

5) Kvarovi dijelova sustava goriva

Bučna, oštećena ili neispravna pumpa za gorivo može biti uzrokovana začepljenim filtrom za gorivo. Začepljen filtar za gorivo sprječava ispravnu količinu goriva da dopre do motora. Pumpa za gorivo pokušat će kompenzirati loš filtar goriva, stavljajući pretjeran pritisak na motor pumpe za gorivo uzrokujući prerano otkazivanje pumpe.

Onečišćenja koja prođu kroz prljavi filtar goriva mogu oštetiti, začepiti ili uzrokovati curenje mlaznice za gorivo, što dovodi do svih vrsta problema u vožnji motora. Zamjena prljavog filtra goriva i servisiranje ili ispiranje mlaznica trebalo bi vas vratiti na cestu uz minimalne troškove.

Postoji nekoliko drugih razloga za gubitak snage motora i probleme s vožnjom, ali vrijedi prvo provjeriti stanje filtra goriva. To je jeftino i jednostavno rješenje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
12. prosinac 2022 14:35