MOŽE BITI SKUPO

ZIMSKI PROPISI: OPREZNO NA PUTU U INOZMSTVO, kazne od 150 do 37.500 kuna!

Nemate li zimsku opremu stići će vas kazna od 700 kuna, a možete biti i isključeni iz prometa. A ako ste lijeni očistiti snijeg s auta pa vozite kao iz bunkera, u državni proračun ćete uplatiti i do 1000 kuna
 Getty Images

Premda nije grijeh što vam sjećanja na ljetnu uživanciju još okupiraju misli, prvo jutro u kojem vas nakon izlaska iz stana dočeka auto zarobljen bijelim slojem mraza trebalo bi biti dovoljno jasan signal da više nije vrijeme za opuštenost. Dakle, kako ste tad na sebe navukli pulover, toplu jaknu i rukavice, a prije izlaska iz kuće okrijepili se toplim čajem ili kavom, tako tad i vaš limeni ljubimac očekuje da se pobrinete za njega. A bez obzira što datum početka korištenja obvezne zimske opreme nije konkretno određen (nego ovisi o vremenskim prilikama), već će vam i pogled na termometar biti dovoljan da i sami shvatite kad je krajnji čas da na auto navučete zimske gume, provjerite snagu akumulatora, valjanost antifriza, podvrgnete pregledu ispravnost baš svih svjetala, umorne metlice brisača zamijenite svježima i utočite dovoljnu količinu tekućine za pranje stakla.

MAGDEBURG, GERMANY - DECEMBER 02: A man collects the front bumper of the car he was driving after it spun out of control and landed in a ditch on the A2 highway on December 2, 2010 near Magedburg, Germany. Germany has been hit by its first big nationwide snowstorm of the season and temperatures are expected to fall to -20 degrees Celsius around Berlin in what meteorologists claim is Germany's coldest beginning of December in 100 years. Winter weather has covered much of northern Europe with ice and snow.  (Photo by Sean Gallup/Getty Images)
Getty Images

Nemojte zaboraviti u vlastitu zimsku opremu uvrstiti i strugalicu za led ili sprej za odleđivanje stakala i brava (kod starijih auta), a neće biti zgoreg ako u prtljažnik ubacite i metlicu za čišćenje snijega s auta. I malu lopatu, ukoliko vam auto ostane zarobljen iznenada napadalom bijelom pošasti. Ruku na srce, sve to nije puno posla, a osim investicije u gume ni nepodnošljiv trošak. Zapravo, oboje je zanemariv teret u odnosu na neugodnosti koje ignoriranje zime može donijeti. Ipak, svi znamo da u zimsku vožnju nehajno kreće još uvijek priličan broj nemarnih vozača, ponašajući se ležerno kao da su tek stigli s plaže. Lijek za takve je neprestano podsjećanje da se sa zimom ne treba šaliti, a kad ni pristojnost više ne pomaže jedino sredstvo koje što preostaje su - kazne. A one nisu male!

BERLIN - JANUARY 06:  An ADAC (Allgemeiner Deutscher Automobil-Club e.V. - Germany's and Europe's largest automobile club) technical assistant helps a woman with her broken down car on January 6, 2009 in Berlin, Germany. Freezing conditions with snow, ice and temperatures at 20 degrees below zero hits Germany last night.  (Photo by Andreas Rentz/Getty Images)
Getty Images

Podsjetimo se stoga koliko vam nemar može izvući kuna iz džepa. Dakle, nemate li kad zahladi zimske gume, ili pak ljetne s najmanjom dubinom profila četiri milimetra i uz njih lance za snijeg u prtljažniku, prijeti vam kazna od 700 kuna. Napomena: zimske gume bolje su rješenje, jer ljetne, pa makar i dobre, na temperaturama ispod 7 stupnjeva gube optimalna svojstva. Novčanom kaznom u iznosu od 5.000 do 15.000 kuna kaznit će se pravna ili fizička osoba obrtnik ako naredi ili dopusti da se u prometu koristi vozilo koje nema propisanu zimsku opremu. Okruglih 700 kuna vozač će platiti i za neočišćen snijeg s automobila, a ukoliko njegovo padanje tijekom vožnje ometa druge vozače i ugrožava sigurnost, iznos se penje na 1000 kuna! Nemojte zaboraviti niti da je od 30. listopada na snazi obvezno korištenje kratkih ili dnevnih svjetala. Nemate li ih uključene, kazna je - 300 kuna.

WELLS, UNITED KINGDOM - JANUARY 23:  A 4x4 car fitted with all season tyres drives in snow beside the B3139 in the village of Horrington, near Wells on January 23, 2013 in Somerset, England. Parts of the UK, including the Mendips in Somerset, were hit by more snow last night causing further disruption and leading to a number of schools to close.  (Photo by Matt Cardy/Getty Images)
Getty Images

Kazne za neispravna, odnosno razroka svjetla, loše brisače ili neimanje tekućine za pranje vjetrobrana u novčanim iznosima nisu propisane, ali već i mogućnost da zbog tih neispravnosti budete isključeni iz prometa, a još gore da zbog jednookih svjetala ili zamuljanog vjetrobrana prouzročite prometnu nezgodu, bit će možda i veća kazna od one da vas policija na licu mjesta opali po džepu. Zato, pripremite auto na vrijeme, dok nas snijeg još nije zatrpao, a niske temperature pretvorile Hrvatsku u hladnjaču. Jer tako ne samo da ćete izbjeći kazne, nego će - što je najvažnije - i vožnja i vaša glava biti sigurnije.

BERLIN, GERMANY - DECEMBER 09:  A snowplough clears snow from a street after a heavy snowfall in Zehlendorf district on December 9, 2012 in Berlin, Germany. Northeastern Germany was inundated with snow that covered highways and blanketed the region.  (Photo by Sean Gallup/Getty Images)
Getty Images

Propisi susjednih zemalja zanimljivih za putovanja na zimovanje

Slovenija

Ljetne gume samo u priobalnom dijelu

Od 15. studenog sva vozila moraju imati 4 zimske gume dubine profila najmanje 3 mm ili 4 ljetne jednakog najmanjeg profila, ali s pripremljenim lancima u prtljažniku. Nemate li, slijedi kazna od 40 do 300 eura. Niste li očistili snijeg s auta, platit ćete 200 eura, a ako su zbog vaših neodgovarajućih guma morali zatvoriti cestu, kazna je - 500 eura! Za pravne osobe kazne idu i do 1000 eura.

Kazna 40-500 eura

Zimski uvjeti 15.11.-15.03.

B i H

Kamioni s vrećom pijeska i lopatom

Zimske gume na sva 4 kotača najmanje dubine profila 4 mm, ili ljetne jednakog najmanjeg profila, ali također s pripremljenim lancima, obvezne su od 15. studenog. Ne pridržavate li se te obveze, može vas stići kazna od 40 konvertibilnih maraka. Zanimljivo: za vozila iznad 3,5 tona kao zimska oprema propisane su i vreća pijeska do 50 kg te lopata za snijeg.

Kazna 20-100 eura

Zimski uvjeti 15.11.-15.04.

Austrija

Izbijaju iz cipela s kaznom od 5000 eura

S obzirom na pretežno planinski reljef, ne čudi što čtiri zimske gume najmanje dubine profila 4 mm ili 4 ljetne jednakog najmanjeg profila, ali uz pripremljene lance, morate imati već od 1. studenog. Padne li veći snijeg, lanci su obvezni i ako imate zimske gume. Nemate li opremu, kazna je 35 eura, a ugrozite li sigurnost sebe ili ostalih sudionika u prometu policija vas može olakšati i za 5000 eura!

Kazna 35-5000 eura

Zimski uvjeti 1.11.-15.04.

Njemačka

Zimski uvjeti nisu određeni datumom

Zakon kaže da u vrijeme zimskih uvjeta (snijeg na kolniku, poledica) na vozilu moraju biti 4 zimske gume. Zanimljivo: zakon ne naglašava izričito minimalnu dubinu profila, a kaže i da ljetne gume na koje su montirani lanci nisu primjerene za vožnju. Kazna za neuporabu zimske opreme je 40 eura, a u slučaju ugrožavanja prometa najmanje 80 eura. Gornja granica nije propisana.

Kazna 40 eura (minimalna)

Zimski uvjeti nije određeno

Italija

Svaka regija ima svoja pravila

Zimska oprema je zakonom obvezna već od 15. listopada u planinskoj pokrajini Aosta, dok u drugim pokrajinama nije određena kalendarski već ovisi o vremenskim prilikama. I na Apeninima vrijedi pravilo o 4 zimske gume s najmanje 4 mm dubokim gazećim slojem ili 4 jednako dobre ljetne, s pripremljenim lancima. Zatekne li vas policija u snijegu i bez opreme, kazna je najmanje 85 eura.

Kazna 85 eura (minimalna)

Zimski uvjeti 15.11.-15.04.

Francuska

Obavezni lanci na planinskim cestama

Premda nema zakonom određenog datuma od kojeg je obvezno korištenje 4 zimske gume s najmanje 3,5 mm dubokim profilom ili 4 jednake ljetne s pripremljenim lancima, uvijek treba biti na oprezu, posebno putuje li se u planinska područja. Obveza korištenja nastupa istog trenutka kad nastupe zimski uvjeti, to jest snijeg na kolniku ili poledica, odnosno kad je uporaba označena znakom.

Kazna 135 eura

Zimski uvjeti nije određeno

Srbija

Ako nema snijega, nema niti kazni

U Srbiji u razdoblju od 1. studenog do 1. travnja vozila moraju biti opremljena sa 4 zimske gume, ako je na kolniku snijeg ili poledica. Dubina utora ne smije biti manja od 4mm. Ukoliko su vremenski uvjeti tijekom zimske sezone takvi da nema snijega i leda, zimske gume nisu obavezne. U navedenom razdoblju, izvan naselja, obavezno je u prtljažniku imati lance.

Kazna 25 eura

Zimski uvjeti 1.11.-01.04.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. svibanj 2024 22:21