WIDE BODY

LEGENDE: MERCEDES 560 SEC AMG WB Najbolji auto svog doba

Rijetka zvjerka iz 80-ih, coupe 560 AMG WB do Samobora je stigla preko dalekog Japana
 Željko Puhovski/CROPIX

Mirno i lijeno sunčano samoborsko poslijepodne, već uobičajeno, kao i bilo koje druge nedjelje, nagonilo nas je da potražimo debeli hlad u kojem ćemo nakon finog ručka lagano ispijati kavu i opušteno uživati u savršenoj mirnoći… No, ova nedjelja ipak nije bila uobičajeno izletnički ležerna. Bili smo, štoviše, i pomalo napeti, jer smo žudno iščekivali da tišinu poremeti zvuk draži nam od cvrkuta ptica. A onda se napokon i začuo!

POGLEDAJTE FOTOGALERIJU

Prvo se tek iz daljine javila naznaka karakteristične grmljavine V8 motora starog kova, kakvu danas mogu proizvesti još samo luksuzne jahte. Brutalna, duboka, teška i sve glasnija dala nam je na znanje da stiže njemački masivan i talijanski elegantan, petmetarski Mercedesov coupé 560 SEC, u radionici AMG Motorenbau und Entwicklungsgesellschaft oboružan proširenom karoserijom Wide Body, spojlerima i blještavim troslojnim aluminijskim naplacima od 17 cola. Kultni auto, koji kao da je pred nas ispao sa stare fotografiranje iz vremena Gerda Müllera i Jürgena Klinsmanna, u tim je trenucima zvukom svog motora mnogima u Samoboru narušio nedjeljni odmor, ali nama usta razvukao u osmijeh od uha do uha.

Jer, rijetke su danas prilike u kojima možete vidjeti i čuti najkarizmatičniji Mercedesov coupé svih vremena, uz to još i u izdanju AMG. Mercedes 560 SEC AMG Wide Body obožavali su okrunjene glave, slavni sportaši, i pripadnici jet-seta, jer je od konkurencije nudio više svega - snage, tehnologije, opreme, sportskog nastupa, luksuza i stila. Sličniji današnjim Brabusima, no suvremenim modelima tvrtke AMG, jer AMG je tad još bio samostalna tvrtka, a ne tek kućni tunerski odjel Mercedesa. Takvih su coupéa napravili tek stotinu i prodavali ih za nemalih 208.000 njemačkih maraka (serijski 560 SEC stajao je 146.000), a vrh ponude bila je izvedba sa 6,0-litrenim motorom i 385 KS, realizirana u samo šest primjeraka, koja je stajala 270.000 DEM.

Primjerak na našim fotografijama, s brojem šasije 1260451A395012, odjeven u netipičnu plavu boju Nautical, AMG je 1988. izradio za naručitelja iz Japana, a poseban je i po tome što je prvi vlasnik stavio X na baš sve opcije izgleda i opreme koje je AMG tad nudio, preskočivši samo preradu serijskog 5,6-litrenog motora u 6,0-litreni. Sadašnji vlasnik Dinko Bartulović kupio ga je 2008. i brodom vratio na Stari kontinent, pa bi se moglo reći i da je taj automobil, prije no što se skrasio u samoborskoj garaži, prešao pola svijeta. − Oduvijek sam želio Wide Body SEC, jer je to vrhunac automobilske gradnje, sve je na njemu sklopljeno ručno u manufakturi AMG, koja je tad imala samo šest dizalica. Bio je istinski nadauto osamdesetih godina i koštao kao Svetog Petra kajgana. Dobro drži cijenu i danas, pa sam se zato i upustio u avanturu kupnje i transporta auta iz Japana.

Cijena mu je bila sasvim pristupačna, a razlog prodaje bivšeg vlasnika za naše pojmove - vrlo bizaran. Tad je u Japanu, naime, uvedeno pravilo da se za svaki auto mora imati parkirno mjesto (koje je u Tokiju u to doba stajalo oko 50.000 dolara), a kako je gospodin iz Zemlje izlazećeg sunca imao tri auta i samo jedno parkirno mjesto, odlučio se pod hitno riješiti dva, pa ih je prodao ispod cijene, sa smiješkom nam objašnjava Bartulović. Njegov Wide Body na vlastiti je pogon dosad prešao tek 68.000 kilometara. Utegnut je kao i prvog dana, na njemu sve radi besprijekorno, a Bartulović ne kuka na cijene potrošnog materijala.

Kao najveći problem kod nabave dijelova ipak je istakao paprene cijene procesora za ABS, koji se ne može nabaviti nigdje osim kod ovlaštenog trgovca, pa su i cijene paprene. Pokazuje nam i originalnu dokumentaciju auta na japanskom jeziku i govori da je po nekim procjenama takvih auta u dobro očuvanom, voznom stanju diljem svijeta preostalo tek 20 do 30 primjeraka, od kojih je uz njegov u Hrvatskoj još bar jedan. Sa 27 godina na leđima Wide Body još uvijek nije klasik ili oldtimer, no sigurno je dobro ulaganje za budućnost. Bartulović vrijednost svog primjerka procjenjuje na oko 50.000 eura, što se nekome može učiniti puno, no ljubitelji tvrtke AMG to ne smatraju prevelikim izdatkom. Na kraju krajeva, podsjeća nas Bartulović, riječ je o ipak o autu koji je, kad se pojavio, od struke i publike odmah proglašen najboljim autom na svijetu, pa je i AMG paket tu doista tek šlag na prekrasnoj torti...

560 SEC AMG WB (1987. - 1990.)

TEHNIČKI PODACI

Motor benzinski, V8

Obujam 5547 ccm

Snaga 300 KS pri 5000/min

Moment 455 Nm pri 3750/min

Mjenjač automatski, 4 stupnja

Dimenzije 491 x 182 x 140 cm

Pogon stražnji

Masa 1750 kg

Brzina 250 km/h

0-100 km/h 7,1 sekunda

Potrošnja (tvornička) 13,3 l/100 km

Cijena (1988.) 208.000 DEM

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. srpanj 2022 04:47