SPORTSKI NASTUP

Sport i struja idu zajedno: Testirali smo Toyotu C-HR GR Sport 2.0 Hybrid Dynamic Force Sport

Uz potentniji hibridni pogon od184 KS japanski crossover je dostupan i s impresivnim paketom opreme GR Sport
Toyota CHR hybrid GR
 Ivan Lacković/CROPIX

Prvi pogled na Toyotu C-HR GR Sport mnoge će navesti na krivi trag. Agresivnije lice, dvobojna crno-crvena kombinacija, kromirani detalji, spojleri, posebni novorazvijeni 19-colni aluminijski naplaci i značka GR na poklopcu prtljažnika sugeriraju da je Gazoo Racing nakon Supre i Yarisa lansirao svoj novi projektil. No, za razliku od navedenog dvojca kojeg pogone turbobenzinski motori s 340 i 260 KS, u C-HR-u tuče hibridno srce.

image
Toyota CHR hybrid GR
Ivan Lacković/CROPIX

Srce kojem su glavni forte udobna vožnja i niska potrošnja, ali koje sa 184 KS nudi i potpuno drugačiji, sportski karakter. Radi se o snažnijoj hibridnoj izvedbi koja kombinira dvolitreni četverocilindarski benzinac i elektromotor s kojima ostvaruje respektabilne performanse, posebno kada ga usporedimo sa slabijim hibridom u ponudi snage (122 KS).

Unatoč masi od 1,6 tona, do stotke stiže za 8,1 sekundu, a sa 190 Nm okretnog momenta hibridni C-HR pruža i vrlo dobra međuubrzanja potpomognuta CVT mjenjačem koji ga rado vuče u visoke okretaje.

image
Toyota CHR hybrid GR
Ivan Lacković/CROPIX

Ogromna razlika u odnosu na slabiji hibrid osjeća se na otvorenoj cesti, gdje pokazuje kompletan asortiman i veliku rezervu snage, dovoljnu za strelovita pretjecanja.Sportske ambicije potiču posebne Continental Premium Contact 6 gume dimenzija 225/45 R19 te dorađeni ovjes i upravljač s kojim je unaprijeđena dinamika vožnje, ali i zadržana udobnost.

Ovjes spremno upija neravnine i obožava vezane zavoje, bez ikakvog poniranja na kočenju ili pretjeranog naginjanja.

U svim uvjetima GR Sport pruža stabilnost i fenomenalan kontakt s podlogom, što vozača hrani velikom sigurnošću. Razinu sigurnosti podiže i sva sila sigurnosne opreme, uključujući unaprijeđeni Safety Sense sustav koncentriran na sprečavanje i ublažavanje sudara u različitim situacijama.

image
Toyota CHR hybrid GR
Ivan Lacković/CROPIX

Primjerice, ukoliko sustav procijeni opasnost ulaskom u križanje ili potencijalni nalet na pješaka upravljač se automatski okreće i vozi u sigurnu zonu. Uz zadržavanje putanje u sredini prometnog traka, od velike pomoći na autocesti je prilagodljivi tempomat punog raspona, koji čita i prilagođava brzinu prometnim znakovima.

Posebna priča u vožnji je laganiji gradski tempo gdje C-HR pokazuje svoje drugo, štedljivo lice i vozi isključivo na struju. Čari hibridnog pogona do izražaja dolaze i na otvorenoj cesti pa smo tako laganom vožnjom starom cestom od Zagreba do Rijeke trošili manje od pet litara! Ovisno o forsiranju papučice gasa potrošnja nam se kretala u rasponu od četiri do osam litara.

image
Toyota CHR hybrid GR
Ivan Lacković/CROPIX

Da C-HR GR Sport nije samo zgodna ambalaža izvana vidi se odmah pri ulasku u kabinu koja zrači sportskim štihom. Nakon što vas upiju kožna sportska sjedala solidnih bočnih oslonaca, preplavi vas osjećaj da sjedite u bunkeru s malim staklenim površinama i nepreglednim stražnjim krajem. Stvar spašavaju senzori i stražnja kamera s kojima vožnja unatrag prestaje biti lutrija.

Suprotno trendovima, Toyotini dizajneri fizičke su prekidače za kontrolu smjestili na plohu 8-inčnog dodirnog zaslona multimedije zbog čega je kretanje kroz multimedijsko carstvo jednostavnije, brže i sigurnije od primjerice ciljanja ikonica prstom po ekranu.

image
Toyota CHR hybrid GR
Ivan Lacković/CROPIX

Pozicija za upravljačem je udobna i lako se pronalazi idealan smještaj, no zato je straga potrebno malo akrobacija glavom za lakši ulazak. Jednom kada se smjeste na stražnju klupu, dvoje odraslih osoba prosječne visine neće imati neugodnosti niti na dužim relacijama.

image
Toyota CHR hybrid GR
Ivan Lacković/CROPIX

Ulaznica u C-HR svijet stoji 186.100 kuna, koliko treba izdvojiti za slabiju izvedbu pokretanu 1,8-litrenim hibridom, dok je snažnija dvolitrena varijanta dostupna za 222.200 kuna. Redovna cijena paketa GR Sport je 256.800 kuna, no trenutno je zahvaljujući Toyotinom Eko poticaju ponuđena akcijska cijena od 231.800 kuna.

Radi se o velikom iznosu, koji opravdanje i financijsku računicu pronalazi u fenomenalnoj opremi GR Sport, snažnom hibridnom pogonu, ali i jamstvu na automobil, hibridne sklopove i bateriju u trajanju od deset godina.

2.0 Hybrid

TEHNIČKI PODACI

Motor hibridni, benzin+ elektromotor

Obujam 1987 ccm

Snaga 135 kW/ 184 KS pri 6000/min

Moment 190 Nm pri 4400-5200/min

Pogon prednji

Mjenjač automatski, CVT

Dimenzije 440x179x155 cm

Osovinski razmak 264 cm

Prtljažnik 358/1102 litara

Gume 225/45 R 19

Težina 1600 kg

CO2 ispuh 92 g/km

MJERENJA

Brzina 180 km/h

0-100 km/h 8,1 sekunda

Potrošnja 5,5 l/100km

Cijena 231.800 kuna

OPREMA

Alu. naplaci GR Sport (19 cola) • dvozonski automatski klima uređaj s ionizatorom zraka s nano tehnologijom

• Premium Pack (navigacija, JLB audio 9 zvučnika, grijani kožni upravljač, dinamička prednja svjetla, prepoznavanje vozila u mrtvom kutu s funkcijom aut. kočenja) • dodirni zaslon u boji 8 inča (20,3 cm) • LED prednja i stražnja svjetla • LED maglenke i stražnji pokazivači smjera • parkirni senzori • ambijentalno osvjetljenje • grijana prednja sjedala • stražnji spojler • stražnja kamera • pomoć pri kretanju na uzbrdici...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. travanj 2024 23:00