PROVOKATIVNI EV

Test Mazde MX-30 e-Skyactiv Luxury Modern: Strujni udar iz Hirošime na cool Mazdin način

Kompaktan, besprijekorno izrađen i raskošno opremljen crossover pokreće živahni elektromotor od 145 KS, a tu je i baterija od 35,5 kWh
Mazda MX-30
 Marko Miščević/CROPIX

Provokativno, nema što. Prvi je to dojam kad se pogleda na Mazdu MX-30, prvi potpuno električni serijski model japanskog proizvođača u točno 100 godina dugačkoj povijesti koji je s nekoliko detalja odlučio ozbiljno zamutiti vodu na tržištu. Između ostaloga i nazivom, pa su tako izabrane oznake koje većina ipak povezuje s kultnim roadsterom MX-5, iako su kroz povijest korištene desetak puta u slučaju raznih koncepata i trkaćih modela.

image
Mazda MX-30
Marko Miščević/CROPIX

Trendovima se, doduše, išlo niz dlaku utoliko što je na platformi Trojke nastao SUV, već godinama najpopularniji karoserijski oblik. No, dizajnerski upečatljiva, dvobojna karoserija rastegnuta na solidnih 440 cm donosi i nešto oko čega će se ozbiljno lomiti koplja – freestyle vrata.

Bez sumnje, riječ je o atraktivnom rješenju koje će neki smatrati genijalnim, pa i savršenim za prikupljanje pogleda na gradskoj špici, ali neće nedostajati niti onih koji će ga proklinjati, hvatati se za glavu i pitati se kako se ovako nešto uopće našlo u serijskoj proizvodnji. Sve ovisi o navikama vozača.

image
Mazda MX-30
Marko Miščević/CROPIX

Tko će MX-30 koristiti kao dvosjed i stražnjim sjedalima pristupati samo u izvanrednim okolnostima živjet će u oblacima. Drugi, koji svakodnevno muku muče s nasuprotnim otvaranjem vrata, najčešće jer ih na uskim parkirnim mjestima niti blizu ne mogu rastvoriti pod najvećim kutom od 82 stupnja (prednja), odnosno 80 stupnjeva (stražnja), imat će sasvim drugu, manje sretnu priču. Dijelom i zato jer se uža, stražnja vrata mogu otvoriti tek kad se otvore i prednja, što dovodi do gimnasticiranja pri ulasku i izlasku.

image
Mazda MX-30
Marko Miščević/CROPIX

Ekshibicija s vratima tako će u najmanju ruku izazvati podijeljena mišljenja, no zato će japanski električni SUV izradom oduševiti baš svakoga. Uz izdašno korištenje visokočvrstog čelika karoserija djeluje stameno i sigurno, a oduševljavaju i materijali korišteni u unutrašnjosti. Na dodir i pogled djeluju upečatljivo, a zadovoljni će biti i ekolozi s obzirom na to da su obloge vrata napravljene plastikom dobivenom recikliranjem boca, izgledom prava koža zapravo je umjetna, dok se pluto za detalje na vratima i središnjoj konzoli dobilo bez sječe stabala.

image
Mazda MX-30
Marko Miščević/CROPIX

Za upravljačem primjereno namjestivim po visini (4,5 cm) i dubini (7 cm) tako prevladava iznadprosječan dojam kvalitete i prestiža, čemu uz tradicionalnu Mazdinu preciznost izrade pridonose podatna prednja sjedala presvučena finom tkaninom, ali i iznimno bogata oprema. Već izvedba GT, prva u ponudi, donosi visoko smješten zaslon multimedije od 8,8 inča, tu je i dodatni zaslon od 7 inča kojim se upravlja ventilacijom i automatskom klimom, opušteno krstarenje autocestom osigurava prilagodljivi radarski tempomat, za sigurnost se brinu sustavi za automatsko kočenje i nadzor mrtvog kuta… Ništa bitno vozaču i putnicima tu nije uskraćeno.

image
Mazda MX-30
Marko Miščević/CROPIX

Doduše, u hladnim danima dobro dođu grijana sjedala (GT Plus), a noćnu vožnju ugodnijom čine prilagodljiva LED svjetla (Luxury Modern). No, sve bitno ponuđeno je već od starta, pa tako i prednji i stražnji parkirni senzori koji dobro dođu s obzirom na to da preglednost unazad i nije bajna. Jednako važno, čitavom vojskom ponuđenih sustava upravlja se intuitivno, pa vozač već nakon nekoliko minuta ima osjećaj kao da za upravljačem MX-30 sjedi već godinama. Jedino što baš nije “user friendly” jest položaj USB otvora, skrivenih ispod konzole s mjenjačem i HMI kontrolerom, teško dohvatljivih rukom s pozicije vozača.

image
Mazda MX-30
Marko Miščević/CROPIX

Impresionira i glavna novost - električni pogonski sklop. Tu glavnu riječ vodi živahni, vodom hlađeni sinkroni elektromotor od 145 KS spreman karoseriju od 1645 kg do stotke ubrzati za kratkih 9,7 sekundi i potjerati sve do elektronski ograničenih 140 km/h. Negodovanje može izazvati tek relativno skroman kapacitet litij-ionskih baterija od 35,5 kWh, na račun kojega doseg nije niti blizu onoga kakvoga smo danas već navikli vidjeti kod konkurencije. S jednim punjenjem realno je moguće prijeći oko 180 km kad se pritom i juri autocestom, te nešto više od 200 km zadrži li se vozač u gradu ili na otvorenoj cesti.

image
Mazda MX-30
Marko Miščević/CROPIX

Odluku da ne ponude i bateriju većeg kapaciteta u Mazdi između ostaloga objašnjavaju i rezultatima istraživanja koje pokazuje da prosječan vozač ionako ne prevaljuje više od 48 km dnevno, pa mu je i ovakav doseg sasvim dovoljan za višednevnu vožnju. I to stoji. No, činjenica jest i da manji kapacitet baterije otežava život vlasniku bez garaže ili parkirališnog mjesta s dostupnom utičnicom ili punjačem na kojemu bi svake noći baterije mogao napuniti do “vrha”. Onima koji to nisu u prilici svaka malo duža međugradska vožnja obavezno uključuje i posjetu javnoj punionici.

image
Mazda MX-30
Marko Miščević/CROPIX

No, relativno skroman kapacitet baterija donosi i niz pozitivnih stvari. Jedan je to od razloga, primjerice, zašto MX-30 na vagi ne broji i više od 1645 kg, što uz pravilan raspored mase te umješno podešen ovjes s polukrutom osovinom straga blagotvorno djeluje na ponašanje u vožnji. Također, manja masa olakšava život izvrsnim kočnicama koje japanski SUV pri vožnji od 100 km/h u zaustavljaju za kratkih 35 metara, što je rezultat na kojemu MX-30 mogu pozavidjeti i neki modeli sportskog predznaka.

image
Mazda MX-30
Marko Miščević/CROPIX

Dobra stvar je i što se ugrađene baterije brzo pune i nakon žustrije vožnje, ne samo zbog manjeg kapaciteta, nego i zbog učinkovitog sustava hlađenja. Čak i nakon duže vožnje autocestom na brzom punjaču od 50 kW u prosjeku nam je trebalo desetak minuta da bismo dopunili novih 6 kWh, odnosno 44 minute da bismo bateriju s 20 dogurali do 80 posto kapaciteta. To je jako dobar rezultat.

image
Mazda MX-30
Marko Miščević/CROPIX

Najsretnija posljedica ugradnje baterije manjeg kapaciteta, međutim, je više nego konkurentna cijena. Mazdin električni SUV nudi se od 248.900 kuna, čime stoji osjetno manje i od osnovne Hyundai Kone EV koja se s baterijom podjednakog kapaciteta od 39 kWh nudi od 270.900 kuna, a u prednosti je i pred baterijom nešto obdarenijim Peugeotom e-2008 (50 kWh) koji se nudi od 269.900 kuna. Tko može pregrmjeti ekshibiciju s vratima, a nije mu o glavu niti veći doseg, neće pogriješiti s izborom MX-30 koji izradom, opremom i ponašanjem u vožnji spada u sam vrh klase. I to ne samo kad se gledaju električari…

Tehnički podaci

MOTOR
Vrsta električni, sinkroni
Snaga 107 kW/145 KS
Moment 271 Nm
Baterija 35,5 KWh, litij-ionska
PODVOZJE
Pogon prednji
Mjenjač automatski
Ovjes sprijeda McPherson,
straga polukruta osovina
Kočnice sprijeda ventilirani diskovi,
straga diskovi
Gume 215/55 R18
KAROSERIJA
Dimenzije 439,5x179,5x155,5 cm
Osovinski razmak 265,5 cm
Udaljenost od tla 13 cm
Prtljažnik 366/1171 litara
Masa (osnovni) 1645 kg
PERFORMANSE
Najveća brzina 140 km/h
0-100 km/h 9,7 sekundi
Prosječna potrošnja (WLTP) 19 kWh/100 km
Doseg (WLTP) 200 km
Ispuh CO2 0 g/km

Početni model (e-Skyactiv GT) 248.900 kn
Testni model 259.900 kn

Testni model s doplatama 270.700 kn
Godišnji porez 600 kn
Jamstvo 5 god/150.000 km
Jamstvo na bateriju 8 godina/160.000 km

SERIJSKA OPREMA
automatska klima • alu naplaci od 18 cola • središnji TFT zaslon od 8,8 inča • zaslon klimatizacije od 7 inča • prilagodljiva prednja LED svjetla s pranjem • grijani kožni upravljač • grijana prednja sjedala • el. namjestivo sjedalo vozača s memorijom • prednji i stražnji parkirni senzori • kamera za pomoć pri vožnji unazad • el. podizači stakala • grijani i el. preklopivi retrovizori • el. parkirna kočnica • radarski tempomat • automatsko kočenje • nadzor mrtvog kuta • upozorenje kod napuštanja voznog traka • prepoznavanje prometnih znakova • prilagodljivi head-up zaslon • Bluetooth • prednji naslon za ruke s prošivima • obloge na vratima od pluta• odleđivač brisača • pametni ključ • zatamnjena stražnja stakla
DOPLATE • metalik boja Ceramic • Ukupno: 10.800 kn

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. ožujak 2024 01:38