TEST

Toyota RAV4 2.0 VVT-iE AWD CVT osvaja prostranošću, voznim osobinama i iznimnim 4x4 pogonom

Efektni 4x4 pogon prebacuje 50 posto okretnog momenta na stražnju osovinu uz odvojenu raspodjelu među kotačima
Toyota RAV4
 Marko Miščević/ CROPIX

Toyota RAV4, a nije hibrid? Da, na test nam je stigla verzija samo s benzinskim motorom kakva se u cjeniku može pronaći po cijeni od 234.900 kuna što je nekih 40 tisuća kuna povoljnije od jednako opremljene hibridne varijante. Takva verzija s 2.0 VVT-iE benzincem raspolaže sa 175 KS te se nudi s nekoliko varijanti opreme, s prednjim ili s pogonom na sve kotače, a može se naručiti i s Direct Shift CVT bestupnjevanim mjenjačem uz doplatu od 11.000 kuna.

image
Toyota RAV4
Marko Miščević/ CROPIX

Testirani primjerak stigao je u gotovo najskupljem izdanju, s pogonom na sve kotače, CVT mjenjačem i Elegant paketom opreme od kojeg je ekskluzivniji samo paket Premium Plus.
U praksi smo ovakvu Toyotu RAV4 testirali u svim uvjetima, od vožnje gradom, magistralom, autocestom do ozbiljnijih off-road zadataka pri čemu se pokazao kao sjajan suputnik u svim prilikama.
Dakako, RAV4 nikad nije bio pravi terenac već SUV koji u najnovijoj, 5. generaciji koja je na tržištu od prošle godine uspješno pokušava pomiriti mnoge zahtjeve u jednom formatu.

image
Toyota RAV4
Marko Miščević/ CROPIX

Izgledom je RAV4 sada ponešto ozbiljniji, posebice s obzirom na njegovo lice s karakterističnom maskom koja je posuđena s, u Sjedinjenim Državama popularnog Pick-upa Tundra, dok mišićava karoserija duga 460 cm, s duljim međuosovinskim razmakom od prethodne generacije nudi zaista izdašan prostor u kabini za sve putnike.
Ne treba pritom zanemariti i podatak kako prtljažnik raspolaže s lijepih 580 litara u osnovnom obliku, a preklapanjem sjedala može se prevesti doista puno toga u najrazličitijim dimenzijama.

image
Toyota RAV4
Marko Miščević/ CROPIX

Za volanom novog RAV4 će svatko pronaći idealan smještaj te hvaliti ergonomska rješenja.
Kokpit tako sadrži pregledne instrumente s kombinacijom tri analogna pokazivača i središnje smještenim ekranom od 7 inča dok središnjim dijelom kokpita dominira dodirni zaslon multimedije dijagonale 8 inča.
Preglednost unazad nije loša, a vozaču pomažu i stražnja kamera te parkirni senzori koji dolazi serijski uz Elegant paket.
U vožnji nas je najviše zanimalo što pruža kombinacija 2.0 benzinca ( izvedenas izravnim ubrizgavanjem i Atkinsonovim ciklusom) u kombinaciji s CVT-om kao i mogućnosti AWD sustava.

image
Toyota RAV4
Marko Miščević/ CROPIX

Za početak odmah postaje jasno kako ovom RAV-u ne ide u prilog masa od 1,6 tona koliko donosi na vagu zahvaljujući kompleksnijem pogonu i mjenjaču, pa pri kretanju nije previše agilan, međutim kad se motor "zavrti" počne se osjećati i tih 175 KS. No, tada i buka postaje nešto veća jer dvolitreni benzinac pred kraj skale okretaja nije nimalo tih.
Da nije stvoren za trkališta pokazuju i brojke ubrzanja koje su tek prosječne: naime, Toyota RAV4 2.0 VVT-iE AWD brzinu od 100 km/h iz stajanja hvata za dobrih 11 sekundi što je za koju sekundu tromije od varijante s ručnim 6-stupanjskim mjenjačem.
Zato pak CVT mjenjač svoju pravu narav pokazuje u nizanju kilometara autocestom jer vožnju čini lagodnijom, a ako tražite bolje brojke ubrzanja, bitno je "življi" hibridni RAV4 kojeg pogoni elektromotor u kombinaciji s 2,5-litrenim benzincem od 222 KS.
U vožnji ova Toyota smještena na novu globalnu TNGA platformu koja osigurava iznimnu krutost karoserije, vrhunsku raspodjelu masa te uz sofisticiranu arhitekturu ovjesa pruža odlične vozne osobine i osjećaj upravljanja.

image
Toyota RAV4
Marko Miščević/ CROPIX

Pogon 4x4 pritom je samo šlag na torti: sofisticiran Dynamic Torque Vectoring sustav pogona 4x4 može prebacivati 50 posto okretnog momenta na stražnju osovinu te može osiguravati i odvojenu raspodjelu među kotačima ovisno o podlozi, što je zasluga diferencijala koji sadrži dvije odvojene elektromagnetske spojke, po jednu za svaki kotač.
Osim na asfaltu, ova je sustav vrlo koristan i na izazovnijem terenu, dok vozaču ostaje izbor modova za vožnju blatom, kamenjarom, pijesku ili snijegu putem "Multi-Terrain Select" prekidača.

image
Toyota RAV4
Marko Miščević/ CROPIX

Koristan je i podatak o 19,5 cm udaljenosti podnice od tla pa je moguće proći i putevima kojima se inače ne biste uputili.
Na koncu potrošnja i cijena: s prosječnih smo 7,8 litara benzina bili zadovoljni na kraju testa, no cijena testnog primjerka, sasvim očekivano, dosta se udaljila od "povoljne".
Naime RAV4 AWD 2.0 VVT-iE uz serijski paket Elegant te mjenjač Direct Shift-CVT s liste doplata stoji 293.000 kuna do registracije. Za utjehu, RAV4 s prednjim pogonom, bez CVT mjenjača u opremu Elegant stajat će vas nešto prihvatljivijih prihvatljivijih 258.900 kuna.

TEHNIČKI PODACI
Motor atmosferski benzinski, 4 cil
Obujam 1987 ccm
Snaga 129 kW/175 KS pri 6600/min
Moment 208 Nm pri 4300-5200/min
Pogon 4x4
Mjenjač CVT
Dimenzije 460x185,5x168,5 cm
Osovinski razmak 269 cm
Prtljažnik 580 litara
Gume 225/60 R18
Masa 1635 kg
Jamstvo 5 godina
Ispuh CO2 136 g/km
MJERENJA
Najveća brzina 190 km/h
0-100 km/h 11 sekundi
Prosječna potrošnja 7,8 l/100 km
Cijena 293.000 kuna
S doplatama 298.900 kuna


Serijska oprema Elegant - automatska klima • crni alu naplaci od 18 cola • bi-LED prednja svjetla • središnji dodirni zaslon od 8 inča • prednji i dva stražnja USB ulaza • Bluetooth • informacijski zaslon od 7 inča • prednji i stražnji parkirni senzori • kamera za vožnju unazad • Safety Sense (automatsko kočenje, aktivni tempomat, upozorenje pri napuštanju trake, prepoznavanje prometnih znakova, automatsko prebacivanje dugih i kratkih svjetala) • el. pokretanje stakala • multifunkcionalni upravljač u koži, podesiv po visini i dubini • putno računalo • el. kočnica • el. otvaranje prtljažnika • crni poklopci retrovizora • automatsko uključivanje pogona 4x4 • pomoć pri kretanju niz strminu • Smart Entry • senzori svjetla i kiše • uključivanje motora pritiskom na tipku • krovni nosač • dodatno zatamnjena stražnje stakla *
Doplate - mjenjač Direct Shift, metalik lak • Ukupno 16.900 kn

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. ožujak 2024 14:45