TOYOTA YARIS I.33 STYLE

Toyota Yaris Style: Mali div plijeni svime osim cijenom

Treća generacija japanskog minija zadržava praktične gradske dimenzije, ali iznenađuje prostranošću, kao i bogatom opremom. No, nije baš jeftin...
 Željko Puhovski

Prva generacija Toyote Yaris je 2000. godine proglašena Europskim autom godine. Iznenađenje? Možda, ali samo za neupućene. Bila je to prva mala Toyota namijenjena europskom tržištu, koja je zgodnim dizajnom, solidnom izvedbom i 3-godišnjim jamstvom naprečac stekla simpatije Europljana.

Yaris je postao poznat i po digitalnim instrumentima (Optitron), uvučenim duboko u sredinu armature, što je davalo privid trodimenzionalne tehnologije. Zapažen uspjeh poslužio je kao vjetar u leđa i drugoj generaciji, uvedenoj 2005. Toyota ni tada nije podlegla trendu razvlačenja na duljinu preko četiri metra i zadržala je Yaris u okvirima spretnog i okretnog gradskog auta (3,79 metara).

Što se veličine tiče, i treća generacija, koja također dolazi iz francuske tvornice (Valenciennes), vjerno slijedi postavke prethodnika i ne preskače granicu od četiri metra (3,89). Unatoč tome, Toyota tvrdi da je Yaris najprostraniji mini niže klase! A s krugom okretanja od svega 9,4 metra i najokretniji. Povrh toga, japanski zvrk radi iskorak opremom i jamstvom. Novi Yaris je prvi automobil svoje klase koji nudi multimedijalni sustav sa zaslonom osjetljivim na dodir, koji uključuje i parkirnu kameru, a prvi u nas nudi i 5-godišnje jamstvo koje nije uvjetovano kilometražom. I – vraća se klasičnoj i praktičnijoj postavci instrumenata, točno ispred vozačevih očiju.

Međutim, ima i kvaka: mala Toyota je na našem tržištu tradicionalno među skupljim mališanima, što ostavlja traga kod naših kupaca. Prošle godine prodano je tek 227 primjeraka, a u devet ovogodišnjih mjeseci 186. Za usporedbu, prodano je čak 1375 VW Pola, 1214 Opel Corsi, 881 Renault Clija…

VIŠE O TOYOTI YARIS PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU AUTOKLUBA!

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 12:30