VREDESTEIN

Ultrac Vorti/Sportrac: Gume s dizajnerskim potpisom

Ultrac Vorti je najnovija Ultra High Performance guma iz Vredesteina, a namijenjena je supersportašima poput Jaguara XKR-S, Mercedesa CLS AMG, Aston Martina Viragea i Audija S4, što smo imali prilike i sami isprobati na poligonu Hungaroringa u suhim i mokrim uvjetima.

Guigiaro dizajn

Osim posebnog izgleda za koji se i ovaj put pobrinuo Giugiaro Design, ona se od konkurencije trenutačno izdvaja i po voznim osobinama. Uz brzinski indeks (Y), koji označava da je guma rađena za maksimalne brzine iznad 300 km/h, Ultrac Vorti se odlikuje posebno osmišljenim vanjskim ramenom koje smanjuje buku kotrljanja.

Prednja i stražnja guma, nadalje, znatno se razlikuju već i u samoj filozofiji gradnje. Prva, između ostaloga, na mokrim podlogama treba podnijeti inicijalni dodir s vodom i osigurati njezino izbacivanje pa je na drugoj fokus više stavljen na prianjanje i stabilnost.

Talijanski dizajnerski studio pobrinuo se i za izgled Sportraca 5, dinamične ljetne gume namijenjene nešto širem krugu automobila, poput Volva S60 i V60, novog Minija Coupea i VW Golfa.

Od 15 do 17 cola

Riječ je o izravnom nasljedniku Sportraca 3, ali je logično ime “4” preskočeno kako bi se izbjegle moguće asocijacije na četiri godišnja doba, odnosno na cjelogodišnju gumu. Riječ je o pravom ljetnom izboru u čije smo se dinamične karakteristike, ali i udobnost uvjerili na Alfi Giulietti, i to u uvjetima otvorene ceste i gradske vožnje. Sportrac 5 dolazi u veličinama od 15 do 17 cola, i to s visinom profila 45, 50, 55, 60 ili 65.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 15:42