MAČKA SE PROBUDILA

VELIKI TEST: FORD PUMA 1.0 ECOBOOST mHEV Prije 18 godina je Puma zaspala kao vozački sportski coupe, a sad se probudila kao cool gradski crossover

Ford je odigrao hrabar potez otresavši prašinu s arhiviranog naziva Puma nekad korištenog za mali, vozački zabavni coupe, nalijepivši ga na atraktivan crossover na bazi Fieste. Ima smisla, jer u bogatom sportskom paketu s mild-hibridnom verzijom turbomotora sa 125 KS Fordova mačka u novom ruhu pruža najbolji fun-to drive doživljaj u svojoj klasi
 CROPIX

Ništa više nije kao prije, fraza je koja utjelovljenje sada ima i u Pumi, novom Fordovom crossoveru gradskog formata na bazi Fieste, čiji naziv je od 1997. do 2002., bio adresa za mali sportski coupe s četiri sjedala.

Bio je to jedan od vozački najzabavnijih malih automobila s prednjim pogonom i zato je bilo iznenađenje kad je oznaka izvučena iz tvorničke arhive oživljena u povišenoj crossoverskoj formi.

Zagreb, 110520.
Ford puma.
Foto: Marko Miscevic / Cropix
-auto klub-
CROPIX

Iako se ne može reći da u tome nema nikakvog smisla. Kao i u slučaju prve Pume, i sadašnja uzima platformu i motore iz vozački dokazanog Fiestina asortimana, jednog od najboljih u klasi, a i dizajnerski je, kao i nekad, atraktivna za oko. Ima izražen stav, mišićave proporcije i lucidne detalje, u kojima se nazire i nešto Porscheovski i Jaguarovski.

Zagreb, 110520.
Ford puma.
Foto: Marko Miscevic / Cropix
-auto klub-
CROPIX

Dio intenzivnog doživljaja su i sportski paket opreme ST-Line X, s čak 19-colnim naplacima te ekstra detalji poput posebne metalik plave boje Desert Island i crnog, kontrastnog krova.

Za volanom nema dileme: Puma vuče korijene iz Fieste. Arhitektura vozačkog okruženja gotovo je sto posto jednaka, samo dignuta na polukat, s kojeg se pruža pogled na lagano izdignute rubove blatobrana.

Zagreb, 110520.
Ford puma.
Foto: Marko Miscevic / Cropix
-auto klub-
CROPIX

Blago nabrijanu atmosferu podgrijavaju i adekvatno sportski dekorirani i oblikovani volan, mjenjač i papučice te crveni konac na kožnim dijelovima sjedala, volana i vratiju.

Na prvu se, doduše, sjedi malo čudno, s nogama koje treba dublje ispružiti prema papučicama, ali dobre mogućnosti podešavanja sjedala i volana brzo dovode do optimalne pozicije.

Zagreb, 110520.
Ford puma.
Foto: Marko Miscevic / Cropix
-auto klub-
CROPIX

Prvi kontakt otkriva da je Puma složena sportski čvrsto, vrata se zatvaraju mekano i precizno, spojevi su temeljito obrađeni, a materijali ugodni, s naglaskom na dobar udio kožnih i kromiranih fragmenata te čvrsto gumiranu gornju plohu armature.

Zagreb, 110520.
Ford puma.
Foto: Marko Miscevic / Cropix
-auto klub-
CROPIX

Pristojno su izvedene i površine u klasičnoj, tvrdoj plastici. Oprema kao što su 12,3-inčni digitalni instrumenti, rafiniran zvuk hifi sustava Bang & Olufsen i kompletan multimedijalni i sigurnosni paket predvode tehnološki sofisticiran dio paketa ST -Line X pa je šteta što se u takvom ambijentu za poziciju 8-inčnog dodirnog ekrana nije našlo prikladnije rješenje.

Zagreb, 110520.
Ford puma.
Foto: Marko Miscevic / Cropix
-auto klub-
CROPIX

Nezgrapno strši nasred armature, a na ruku mu ne ide ni udaljenost od sjedala. Iako, grafika mu je bistra i čista, a reakcije na dodir pohvalno brze i precizne. Na listi kritika je i (pre)nježna izvedba i neadekvatan smještaj mini klizne tipke stražnjeg brisača.

Puma nudi korektnu prostranost, prihvatit će je i mlade aktivnije obitelji, ali sportska forma karoserije pokazuje da potpuna obiteljska prostranost na razini najvećih u klasi nije bila prioritet.

Prostorom za noge sprijeda i straga drži korak s većinom konkurenata, ali po pitanju širine i visine deficitarna je pet do deset centimetara.

Zagreb, 110520.
Ford puma.
Foto: Marko Miscevic / Cropix
-auto klub-
CROPIX

Nije strašno, ali ostavlja traga. Međutim, luckastu i praktičnu dosjetku nudi prtljažnik, ispod tvrde podne police.

U podnici izdubljena velika plastična „kutija” nazvana Megabox idealna je za sakrivanje stvari ili transport viših predmeta u prirodnom okomitom položaju, poput cvijeća u tegli.

Podnosi težinu do 50 kilograma, a ispod gumene podloške na dnu je i otvor za odvod vode. U toj plastičnoj kadi može se, recimo, mini washem isprati blatnjava obuća s izleta.

Ukupan obujam prtljažnog prostora tako dolazi do 456 litara, najviše u ovoj klasi.

Zagreb, 110520.
Ford puma.
Foto: Marko Miscevic / Cropix
-auto klub-
CROPIX

Uz cool vanjski izgled, doživljaj u vožnji jednako je velik Pumin adut.

Sportski podešeno i čvrsto podvozje preuzeto iz Fieste, ali šireg traga kotača i čvršćih i jače dimenzioniranih komponenti, prilično direktan volan bez imalo umjetnog dojma i vrlo precizan mjenjač, mada ponekad bučniji od očekivanja, podloga su čistom užitku u peglanju zavoja otvorene ceste, bez izraženog naginjanja, širenja putanje i iznenadnih reakcija.

Prolazak kroz vezane zavoje s mirnim prebačajima težine i osjećaj stapanja s kolnikom koji čvrsto i tiho podvozje staloženo prenosi na volan i ruke vozača opravdavaju posezanje za imenom popularnog pretka.

Zagreb, 110520.
Ford puma.
Foto: Marko Miscevic / Cropix
-auto klub-
CROPIX

U kratkim zavojima i u gradu izražena je i okretnost, a dio dobrog vozačkog paketa je i poznat trocilindarski 1.0 Ecoboost turbomotor od 125 KS (trenutno prvi, a od jeseni srednji u ponudi), u novoj verziji s integriranim mildhibridnim sustavom (skupljoj 10 tisuća kuna od klasične verzije).

Litij-ionska baterija od 11,5 kW i starter/generator od 48V konstantno pune motor dodatnom snagom i momentom (20 Nm u punom opterećenju i do 50 Nm na niskim okretajima), zbog čega je razvijanje okretaja uvijek vrlo glatko, praćeno brzim odzivom na gas i osjećajem dobre snage.

Motor se lako nosi sa zahtjevima svakodnevne vožnje, ali i na otvorenoj cesti ne djeluje prenapregnuto, unatoč nešto duljem proračunu pete i šeste brzine. Recimo, pri 90 na sat u šestoj vrti se na 2000 okretaja i troši oko 4,5 litre, a pri 130 na 3000 uz potrošnju oko 6,5 litara.

Zagreb, 110520.
Ford puma.
Foto: Marko Miscevic / Cropix
-auto klub-
CROPIX

Prilagodbe su pretrpjeli i usis, turbina, ubrizgavanje i kompresija, pa smanjeno naprezanje motora blagotvorno djeluje i na potrošnju, naročito u Eco režimu vožnje s uspavnijim odzivom na gas.

U prosjeku se može računati s plus-minus oko 6,5 litara. Prebačajem u sportski program reakcije motora i osjećaj na volanu dobivaju na oštrini, a osim standardnog Normal na izbor su i Slippery i Trail za skliske i teže podloge, u kojima elektronika posebno prilagođava doziranje snage i momenta.

Zagreb, 110520.
Ford puma.
Foto: Marko Miscevic / Cropix
-auto klub-
CROPIX

Povoljnoj potrošnji pogoduje i deaktivacija jednog cilindra prilikom usporavanja ili slične defenzivne faze, ali i napredna start/stop tehnologija s isključivanjem motora pri spuštanju brzine ispod 15 na sat i ponovnim uključivanjem za samo 300 milisekundi.

Vožnju na samo dva cilindra ne prate apsolutno nikakve dodatne vibracije, sustav je perfektno izbalansiran i sve teče glatko i za vozača neprimjetno.

Zagreb, 110520.
Ford puma.
Foto: Marko Miscevic / Cropix
-auto klub-
CROPIX

U cijeloj priči na listi za kritike bilježimo zrnat zvuk trocilindraša, nekako prejeftin za ambijentalno profinjen crossover te neujednačeno doziranje sile na papučici kočnice u nježnijem ritmu vožnje.

Papučica, naime, ima malo dulji „prazan” hod prije nego što uhvati očekivanom silom. Oboje je, zapravo, stvar navike.

Sve u svemu, mačka se probudila. Ima novo krzno, izgleda cool i ekskluzivno, ali ima ćud pretka po nazivu i užitak ju je voziti. Pritom testna verzija masno košta, ali kako kaže Alan Ford: tko ima platit će, tko nema - neće.

Ford Puma 1.0 Ecoboost mHEV ST-Line X MOTOR Vrsta turbobenzinski, direktno ubrizgavanje, filtar čestica + 11,5 kW starter/generator i 48V litij-ion baterija Cilindri/ventili 3/12 Obujam 998 ccm Snaga 92 kW/125 KS na 6000/min Moment 200 (210) Nm na 1750/min PODVOZJE Pogon prednji Mjenjač ručni, 6 stupnjeva Ovjes sprijeda neovisan, McPherson, straga polukrut Kočnice diskovi (278/271 mm) Gume 225/40 R 19, Goodyear Eagle F1 KAROSERIJA Dimenzije 421 x 181 x 155 cm Osovinski razmak 259 cm Udaljenost od tla 16,5 cm Prtljažnik 456 litara Spremnik goriva 42 litre Masa 1280 kilograma PERFORMANSE Najveća brzina 191 km/h 0-100 km/h 9,8 sekundi Potrošnja (NEDC) 5,0/4,0/4,3 l/100 km Ispuh CO2 (NEDC) 101 g/km (Euro 6d Temp) Cijena 217.990 kuna S doplatama 226.405 kuna CIJENE I TROŠKOVI Početni model (125 KS, Groove) 159.990 kn Najskuplji (155 KS, Vignale) 237.990 kn Godišnji porez 600 kn Jamstvo 5 god/150.000 km OPREMA ST LINE-X - alu naplaci 19” • stražnji spojler • LED sva svjetla, prednja s automatskom regulacijom snopa • sportski dizajn branika • tamna stražnja stakla • sportsko podvozje • parkirni senzori • ukrasne površine • sportski kožni volan • obloge koža/tkanina • digitalni instrumenti • sigurnosni paket (radarski tempomat, aktivno kočenje, mrtvi kut, držanje u traci, čitanje znakova, parkirna kamera...) • LED ambijentalna rasvjeta • automatska klima • keyless • grijanje sjedala, volana i vjetrobrana • el. paket stakla i sklopivih i grijanih retrovizora • sportski ovjes • selektor načina rada • putno računalo • paket ICE 11 (dodirni ekran 8”, navigacija, hifi Bang&Olufsen sa 10 zvučnika, USB, DAB, antena Shark...) • pomoć na uzbrdici • bežično punjenje mobitela... DOPLATE TESTNOG MODELA - metalik boja • crni krov • Ukupno 8415 kn

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. ožujak 2024 09:49