PAKLENA NARANČA III. DIO

VIDEO: Grobnikom smo provozali papreni Renault Megane RS Trophy, evo kako je izgledala vožnja u 300 KS snažnoj jurilici!

Sljedeći rutu koju su utabali prethodnici i treća generacija Meganea RS dobila je svoju Trophy inačicu. Uz kruće amortizere i spone, osnažen motor i sustav upravljanja na sva četiri kotača francuski hatchback postao je prava sportiva koja tek na stazi otkriva sav svoj potencijal
 Marko Miščević

Svi koji su već uplatili predujam ili to ovih dana namjeravaju, kako bi rezervirali svoj primjerak Meganea RS Trophy, moraju se naoružati s malo strpljenja jer prema dosadašnjem ritmu njihov će se primjerak na proizvodnim trakama pojaviti tek u rujnu. Ne, nisu se u Dieppeu ulijenili ni ostali bez radne snage, potražnja je jednostavno nadišla očekivanja i prvotni plan od 5000 primjeraka godišnje možda neće biti dovoljan. No, postoji i još jedan detalj zbog kojeg je Trophy postao vruća roba. Svi žele metalik žutu boju koja zahtjeva poseban dugotrajniji postupak nanošenja.

Ne radi se ni o kupovini na slijepo jer Trophy je u dosadašnja dva izdanja stvorio zavidnu reputaciju, a Megane RS u Sport i Cup izdanju jasno najavljuje u kojem se pravcu igra kreće. Renault je u razvojnu priču ubacio i svog F1 vozača Nicu Hülkenberga, i jedina preostala nepoznanica je visina na koju su ovaj put podigli ljestvicu.

Foto: Marko Miščević

Za početak malo tehničkih detalja. Benzinski 1.8 motor s četiri cilindra dobio je veći turbo punjač s keramičkim kugličnim ležajevima za smanjenje inercije i brže reakcije uz maksimalnih 200.000 okretaja u minuti. Kako bi se smanjio negativan efekt filtera za čestice, složen je novi ispušni sustav (lakši za 1 kg), a na radost svih poklonika dobrog zvuka u završni prigušivač ugrađena je elektroklapna koja mijenja geometriju ispuha. Uz novu elektroniku koja upravlja motorom rezultat je okruglih 300 KS, te najveći okretni moment od 400 Nm (420 s automatskim mjenjačem s dvostrukom spojkom). Serijski dio opreme postalo je sportsko Cup podvozje, prednji samoblokirajući Torsenov diferencijal, 19 colni naplatci s Bridgestone Potenza S007 gumama svojedobno razvijenima za Ferrari F12 Berlinetta, te bimetalni prednji diskovi s Brembo kliještima. Uz kalibraciju elektroničkih sustava i upravljanje sa sva četiri kotača (jedna od specifičnosti novog Meganea RS), prilagođeno je novim performansama.
Puno posla za naizgled mala poboljšanja jer Trophy je u odnosu na Cup verziju dobio 20 konja, 5 km/h veću krajnju brzinu, a za 0,1 sekundu bolje ubrzava do 100 km/h. No, to je tek privid. Tajna je u brzini kojom napada i izlazi iz zavoja odupirući se G silama, kontroli koju pružaju upravljač i kočnice, ali i ovjesu koji drži kotače priljubljene za podlogu. Trophy je stvoren za žestoke ritmove, za ples među rubnjacima brze, dugačke i tehnički zahtjevne staze kao što je Grobnik.

Mjesto za upravljačem prepustili smo našem proslavljenom automobilistu Danielu Šaškinu koji po džepovima još ima pokoje zrnce pijeska iz pustinja Čilea gdje je ove godine ostvario najveći uspjeh u povijesti hrvatskih nastupa na reliju Dakar.
– Motor je strašan, ispalio je Šaškin i prije nego smo uspjeli nešto upitati. – Klasičan turbo koji se u gornjem režimu rada ponaša poput atmosferskog. Snažan, pun, moćan, pravi je užitak razvlačiti ga, osobito kada u ruci imaš ovako dobar mjenjač. Moram priznati da nisam očekivao tako dobar ručni mjenjač u serijskom automobilu. Možda bi kojih pola centimetra kraći hod bolje odgovarao stazi, ali nemam prigovora na preciznost i osjećaj koji pružaju prebačaji. Kočnice su vrhunske i pružaju pravi osjećaj pod nogom. Već na drugom zavoju točno možeš odmjeriti kolikom silom trebaš sjesti na kočnicu, pojašnjava nam Šaškin prije izlaska na stazu po još jednu rundu krugova i dojmova dok se iz auspuha čuju potmuli rafali pri svakom oduzimanju gasa.

- Sustav upravljanja na sva četiri kotača je vrlo zanimljiv, govori nam naš test vozač dok kočnice i auspuh lagano pucketaju. - Premda je zakretanje stražnjih kotača minimalno pri većim brzinama, ima efekta i jednostavno je potrebno manje okretanje upravljača za svladavanje zavoja. Sustav pomaže u usmjeravanju nosa prema srcu zavoja, a istodobno izbor putanje je precizan. Uz ovjes koji bez pogovora odrađuje svoj dio posla, po gasu se može oplesti ranije u čemu svojih zasluga ima i špera. Stabilan, poslušan i jako brz, stvarno izvanredan automobil, zaključio je Šaškin s kojim smo se mogli samo složiti.

No, Trophy nije stvoren samo za pistu. Svojom snagom i voznim osobinama puno užitaka pružit će i u svakodnevnom prometu. Ovjes je krut i poželjno je izbjegavati izraženije neravnine, ali ni udarne rupe neće ga izbaciti iz putanje. Izborom programa Neutral, motor postaje blaži i tiši, gotovo kao u normalnom automobilu, ali dovoljno je samo malo inzistirati na gasu i brzine postaju zakonski kažnjive. Pri manjim brzinama (do 60 km/h) zakretanje stražnjih kotača u suprotnu stranu od prednjih olakšava manevriranje. Pri laganim ubačajima u prvu čuje se tihi metalni klak koji podsjeća na mjenjače s ravnim zubima, a brundanje iz auspuha i pogled na upravljač presvučen kožom i alkantarom, s crvenom linijom na središnjem dijelu dovoljan je da uljepša i najlošiji početak dana.

Megane RS
TEHNIČKI PODACI

Motor turbobenzinski, 1798 ccm
Snaga 300 KS pri 6000/min
Moment 400 Nm pri 3000/min
Mjenjač ručni, 6 stupnjeva
Dimenzije 436 x 188 x 144 cm
Osovinski razmak 267 cm
Gume 245/35 R19 Bridgestone
Masa 1494 kg
Ispuh CO2 183 g/km
MJERENJA
Brzina 251 km/h
0-100 km/h 5,9 sekundi
Potrošnja 10,3 l/100 km
OPREMA Trophy
Dvozonska klima • pomoć pri startu na usponu • upravljač presvučen kožom i alkantarom s komandama • sportsko Cup podvozje • samoblokirajući diferencijal • bimetal diskovi s crvenim kliještima • RS ispuh • 19 colni naplatci • RS monitor • led svjetla sprijeda i straga • senzor za brisače i svjetla • programi vožnje • upravljanje sa sva četiri kotača • stražnji spojler i odbojnik s difuzorom • sportska sjedala s integriranim naslonima • 7-inčni zaslon + navigacija, DAB radio…
DOPLATE
Metalik boja • paket parkiranje • 8,7˝ središnji zaslon + Bose zvučnici • 19˝ Trophy naplatci • head-up zaslon • paket Visio • prednja Recaro sjedala • Ukupno 58.269 kn
S DOPLATAMA 339.669 KN
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
11. travanj 2024 02:37