PROMO

Umorni ste? Ne sjedajte za volan!

Stručnjaci diljem svijeta upozoravaju na umor kao jedan od najvećih neprijatelja sigurnosti u prometu. Umor, uz konzumiranje alkohola, najčešće uzrokuje prometne nesreće sa smrtnim posljedicama
 Dormeo

Zamislite ovaj scenarij: Godišnji je odmor. Sezona u samom jeku. U petak navečer spremili smo sve stvari za more. Ujutro krećemo. Krenut ćemo prije svih kako bismo izbjegli nesnosnu gužvu. Liježemo u ponoć, buđenje je u 4 ujutro. Niste od ranoranilaca? U četvrtak ste spakirali sve potrebne stvari u automobil. U petak ćete raditi skraćeno i oko 13 h krećete s posla na put. Koliko puta ste sami ili netko od poznatih vam, na ovaj način krenuli na dugo očekivani zasluženi godišnji odmor. I koliko ste se puta razmišljajući o izbjegavanju gužve doveli u veliku opasnost.

Dormeo

Opasnost od vožnje u umornom stanju!

Znanstveno je dokazano kako nam umor smanjuje reflekse, remeti koncentraciju za vrijeme vožnje, čini vozača nervoznijim. Svi ti čimbenici dovode u opasnost i vas i suputnike, kao i ostale sudionike u prometu. Umoran vozač donosi krive i riskantne odluke za vrijeme vožnje, a reakcije vozačasu usporene. Prvi znaci umora su kontinuirano zijevanje i nemogućnost prisjećanja zadnjih nekoliko odvoženih kilometara. Većina vozača u tom trenutku otvara prozore ili pojačava glazbu kako bi se razbudila. Pogrešno. U tom trenutku potrebno je skrenuti s puta, zaustaviti automobil na sigurnom mjestu i odrijemati bar 20 minuta.

Čak 7% vozača priznaje kako je bar jednom zaspalo tijekom vožnje, a svakako su najugroženiji vozači kamiona, autobusa, vlakova i zrakoplova kojih je čak 28% priznalo da je bar jednom zaspalo tijekom vožnje.

Donosimo nekoliko savjeta kako biste izbjegli pospanu vožnju:

  1. Izbjegavajte vožnju u vremenu kada ljudsko tijelo najviše treba san (između ponoći i 7 ujutro)
  2. Ukoliko krećete na duže putovanje organizirajte si češće pauze za odmor
  3. Djelovanje kofeina pomoći će na kraćim putovanjima. Na dužima neće jer nakon prestanka djelovanja kofeina opet ćemo osjetiti umor i pospanost
  4. Ne konzumirajte alkohol!
  5. Za kraj: ako ste pospani, izbjegnite sjedanje za volan

Imajte na umu kako vam je, za obavljanje svih dnevnih aktivnosti - pa i vožnje - potreban kvalitetan san, a temelj za to je pravilno odabran madrac. Kada birate madrac, planirajte vrijeme za tu kupovinu i odaberite onaj koji odgovara baš vama! Dormeo AIR PLUS madrace odlikuje odličan stupanj potpore i različite su tvrdoće u gornjem dijelu, tako da svatko može odabrati madrac prema vlastitim potrebama. Mekši madrac AIR PLUS LUX češće će odabrati oni koji vole spavati na boku, a nešto tvrđi madrac AIR PLUS COMFORT može odgovarati osobama koje vole spavati na trbuhu ili leđima. Madrac AIR PLUS SELECT mogu odabrati oni spavači koji su skloni mijenjanju položaja tijekom noći.

DORMEO AIR PLUS madraci su prozračni te u njima ne dolazi do nakupljanja vlage, a posljedično i bakterija i grinja koje mogu biti uzrok alergija. Octaspring opruge koje čine jezgru madraca sprečavaju prenosivost pokreta. To znači da vas okretanje vašeg partnera tijekom noći neće više buditi. DORMEO AIR PLUS madraci imaju nekoliko zona potpore pa nećete osjetiti pritisak na određenim dijelovima tijela te ćete spavati mirnije i kvalitetnije.

Više o pravilnom odabiru madraca pročitajte na Dormeo stranicama.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
04. listopad 2023 10:20