ŠKOLA VOŽNJE, OFF-ROAD 4. DIO

VIDEO: SVE TAJNE USPJEŠNE OFF-ROAD VOŽNJE OTKRIVA DANIEL ŠAŠKIN Vožnja šumskim putevima je poput desetoboja

Šumski putevi nude dovoljno iznenađenja i treba biti spreman na blato, kamenja, uspone, nizbrdice, duboke kolotrage, ali i vodene prepreke. Dobra procjena što se krije iza zavoja može nas poštedjeti nepotrebne štete

U vožnji kroz šumske predjele treba se držati postojećih puteva. Razlog je prije svega očuvanje prirode jer u šumu ulazimo kako bi uživali u njoj, a ne je uništavali. Najčešća podloga koja nas čeka na šumskim putevima je makadam i bez obzira koliko dobro bio nabijen treba imati na umu da je put zaustavljanja, kao i prianjanje guma za podlogu višestruko slabije u odnosu na asfalt. To je razlog za dodatan oprez na uskim cestama u uvjetima ograničene vidljivosti zbog stabala uz samu cestu koja uz to dodatno ograničavaju manevarski prostor.

Šumskim putevima vrlo često koriste se specijalizirani strojevi za izvlačenje stabala iz kojih ostaju ekstremno duboki kolotrazi. Duboke utore tragova kotača koji širinom i dubinom predstavljaju pravi izazov potrebno je dobro procijeniti. Prije odabira prave putanje potrebno je ispitati čvrstoću podloge na koju želimo osloniti kotače. Udubljenja ispunjena vodom mogu skrivati kamenje ili grane i nikada ne možemo biti sigurni kolika je dubina vode, pa i naizgled najbanalnija situacija zahtjeva usporavanje i oprez.


Najotporniji dio svake gume je nagazni sloj i u slučaju kada nam se na putanji ispred kotača iznenada nađe oštar kamen ili prijeteći korijen, preporučljivo je jednostavno prijeći preko njega umjesto da neuspješnim izbjegavanjem riskirate opasan rez na osjetljivom bočnom dijelu gume.

Na kamenoj podlozi najveći neprijatelj je voda

Vožnja po kamenoj podlozi zahtjeva dodatnu dozu opreza jer sudar kamena i metala uvijek ostavlja tragove pa svaka greška može biti poprilično skupa. Istraživanje, obilazak terena i planiranje putanje su neizostavni želimo li izbjeći probleme i pronaći izlaz, a glavni neprijatelj na tom putu je voda. Mokro kamenje poništit će sve vrline našeg terenca bilo da se radi o usponu ili spustu.

Iskoristite nagazni sloj, on je najotporniji

Prolasci kroz vodu uvijek su spektakularni dio svakog off roada, a da bi bili i sigurno potrebno je držati se određenih pravila. Bez obzira da li se radi o lokvi ili potoku prije svega potrebno je uvjeriti se u dubinu. Izaći iz vozila pa štapom, granom ili nečim sličnim provjerite dubinu i stanje podloge, te izabrati najbolju točku ulaska i izlaska.

Ključ je u dobroj procjeni dubine vodene prepreke

Prolasci kroz vodu uvijek su najatraktivniji dio svakog off roada, a kako bi sve ostalo samo na rasprskavanju vode, potrebno je držati se određenih pravila. Bez obzira da li se radi o lokvi na cesti ili tek šumskom potoku, potrebno je prije svega procijeniti dubinu i vrstu podloge. Svaku sumnju otklonit će štap, grana ili nešto slično što možemo zaroniti i provjeriti dubinu, te u kakvom je stanju podloga na osnovu čega potom možemo izabrati točku ulaska i izlaska koje neće iziskivati zahtjevnije manevre.

Ohladiti motor prije zaranjanja u vodu

Prije ulaska u zonu prekrivenu vodom čije će razina rezultirati obimnijim prodiranjem u koš motora, nije loše pustiti vozilo da se malo “odmori” osobito ako smo trenutak prije toga izložili ga dodatnim naporima koji su izazvali dodatno zagrijavanje pogonskog sklopa. Pauza s isključenim motorom dobro će doći za hlađenje svih elemenata prijenosa, a posebice bloka motora čime ćemo ga poštedjeti toplinskog šoka koji može u ekstremnim uvjetima izazvati pucanje.

Malo „veslanja“ volanom može biti izlaz

Upadnete li u duboke kolotrage u kojima će podnica zajahati na podlogu između njih, a prednji kotači nemoćno ostati u zraku, nije sve izgubljeno. Prije nego upregnete suputnike ili potražite pomoć drugog vozila, izlaz možete potražiti u odmjerenom zakretanju upravljača. Lov na rubove kolotraga u potrazi za zdravim osloncem (ako to svojim profilom dozvoljavaju) uz odmjeren gas može izvući vozilo. Manevar zvan „veslanje“ pri kojem nema forsiranja ni s upravljačem ni s gasom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. ožujak 2024 05:36