slaba trakcija?

A tek je krenuo na tržište: Prvi automobil proizvođača mobitela i konkurenta Tesli u problemima

Pojavili su se naznake koji sugeriraju da Xiaomi s automobilskim biznisom ima dosta problema

Xiaomi SU7

 AFP

Kineski tehnološki Xiaomi div koji je do sada bio najpoznatiji po proizvodnji mobitela, robotskih usisavača i romobila prošlog je tjedna na tržište lansirao svoj prvi električni automobil SU7. Premijera je izazvala euforiju u Kini i ogroman interes lokalnih kupaca, ali i drugih diljem svijeta. Električna Limuzina nudi atraktivan izgled, modernu tehnologiju i performanse na razini Tesle i Porschea po osjetno nižoj cijeni.

No odmah nakon tržišnog lansiranja pojavile su se i prve naznake koje sugeriraju da Xiaomi sa svojim automobilom i automobilskim biznisom uopće, ima dosta problema. U posljednjih tjedan dana iz Kine su stigle mnoge vijesti i video zapisi koji sugeriraju da sa SU7 sve ne ide baš glatko.

Novi SU7 u Kini košta od 215.900 juana, što je preračunato oko 27.500 eura. Unatoč niskoj cijeni karakteristike su mu impresivne. Auto nudi više od 700 km dosega i pogon snažan 299 KS. Zbog izuzetno povoljne ponude tvrtka je primila čak 50.000 narudžbi u roku od 27 minuta nakon lansiranja i čak 88.898 narudžbi u roku od 24 sata.

To je svakako impresivan podvig, ali količina narudžbi dovela je do prvih problema. Reuters javlja da će potrošači morati dugo čekati da dobiju svoj automobil. Oni koji su naručili SU7 Pro koji ima čak 830 kilometara dosega po CLTC ciklusu morat će čekati četiri do pet mjeseci da dobiju svoja vozila, dok se za top verziju sa 673 KS čeka i više od sedam mjeseci.

Zbog dugog vremena čekanja mnogi kupci su odustali od svoje narudžbe i sada se žale da ne mogu dobiti povrat svojih depozita. Xiaomi je ranije obećao da će polog od 5000 juana (oko 650 eura) biti vraćen, ako se od narudžbe odustane u roku od sedam dana, međutim neki od kupaca koji su odustali na vrijeme tvrde da se to ne poštuje.

No osim sa svime time Xiaomi možda ima i problema sa samim automobilom. Na kineskim društvenim mrežama počele su se pojavljivati fotografije i videozapisi u kojima vozači gube kontrolu nad vozilima.

Korisnici društvenih mreža tvrde da sustav kontrole proklizavanja i ESP ne rade ispravno, no ne može se znati jesu li ti sustavi u autima na ovim videozapisima uopće bili uključeni. U svakom slučaju, nije lako kontrolirati automobil s toliko snage, no moramo priznati da na nekim videima proklizavanja izgledaju vrlo dramatično.

S obzirom na snagu i financijsku moć tvrtke Xiaomi vjerojatno je da će oni uskoro ispraviti dječje bolesti koje za sada muče njihovu automobilsku marku i prvi automobil.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. travanj 2024 00:22