Za volanom Tonalea

Alfa na platformi Jeepa: Pije li to vodu ili je Alfin novi SUV totalni promašaj?

Punih pet godina čekali smo novu Alfu - od Stelvija broj manji SUV Tonale na staroj platformi Jeepa Compassa. Je li vrijedilo?

Alfa Romeo Tonale

 Mattia Baruffaldi

Giulia i Stelvio. Jedino su ta dva modela preostala u ponudi Alfa Romea nakon prestanka proizvodnje dvosjeda 4C i Giuliette pred sad već pune dvije godine, oba starija od pet godina i oba na istoj platformi (Giorgio).

Krajnje je, dakle, vrijeme za novi model - Tonale, koji u skladu s običajima nosi naziv 1883 metra visokog alpskog prijevoja koji Lombardiju povezuje s Trentinom. Alfin drugi SUV, broj manji od Stelvija, kotrlja se na platformi Small Wide ili SCCS (Small Common Components and Systems) iz 2005., kao i Jeep Compass. Stellantisova nova platforma, naime, dolazi najranije 2023. Je li, dakle, vrijedilo čekati?

image

Alfin SUV protegnuo se na 4,53 metra duljine i 1,60 metara visine, pa je dva centimetra duži i osam niži od VW Tiguana

Mattia Baruffaldi

Jest, barem ako je suditi prema vanjskom izgledu, remek-djelu talijanskog majstora Alessandra Maccolinija, šefa Centro stile Alfa Romeo u Milanu. Sa svojih 4,53 metra dužine i 1,60 metara visine Tonale je dva centimetra duži i osam niži od VW Tiguana. Sportski SUV.

image

U početku će ga pokretati isključivo hibrid - 1,5-litreni benzinac i elektromotor s ukupno 130 ili 160 KS. Kasnije stižu 1,6-litreni dizelaš i plug-in hibrid sa 275 KS iz Jeepa Compass

Mattia Baruffaldi

Sjedamo za upravljač, isti kao i u Giuliji i Stelviju, uključujući i ručice za izmjenu stupnjeva prijenosa od lijevanog aluminija (iste su i u Maseratiju). Pre očima nam je tradicionalna instrumentna ploča u obliku dvogleda, samo što u dupljama nisu klasični, već digitalni instrumenti, ali su posljednje brojčane oznake na brzinomjeru i okretomjeru u skladu s tradicijom okrenute naopačke, kao na starim Alfama.

image

U unutrašnjosti je mjesta dovoljno i straga, instrumenti su digitalni, središnji dodirni zaslon radi brzo i jednostavan je za korištenje, a postoji i red prekidača za ventilaciju

Mattia Baruffaldi

Na vrhu središnjeg grebena smješten je brz i oštar na dodir osjetljivi zaslon od 26 centimetara, a ispod red prekidača za podešavanje rada ventilacije. Unatoč silaznoj liniji krova straga nije tijesno za glave, a i koljena uživaju u dovoljno prostora zahvaljujući međuosovinskom razmaku od 2,63 metra. Tijesno, također, nije ni u prtljažniku s izdašnih 500 do čak 1550 litara.

image

Na materijalima se nije štedjelo, pa su ručice iza upravljača od aluminija kao i na Giuliji i Stelviju, ali i Maseratijima. Besprijekorna je i izrada

Mattia Baruffaldi

Tonale je bliski srodnik Jeep Compassa, koji također koristi 1,5-litreni benzinac s Millerovim ciklusom i 48-voltni elektromotor u kućištu sedmerostupanjskog mjenjača sa dvjema spojkama (DCT). U osnovnom izdanju razvija 130 KS, a u snažnijem zahvaljujući turbopunjaču promjenjive geometrije 160 KS.

image

Povijest održavanja, odnosno servisna knjižica, bazira se na blockchainu i u obliku NFT (Non-Fungible Tokena). Nemoguće ju je krivotvoriti

Mattia Baruffaldi

Upravo se 1.5 Hybrid sa 160 KS pri 5750 okretaja i 240 Nm pri svega 1500 krio i u probnom automobilu na međunarodnoj prezentaciji u Milanu. Pri malim brzinama u gradu vozimo samo na struju i u potpunoj tišini, ali čim smo prvi put odlučnije pritisnuli gas iz sna se gotovo neprimjetno probudio i četverocilindraš, kojem odgovara mjenjač sa dvije spojke - munjevito, ali bez trzanja mijenja stupnjeve prijenosa i lansira 1,5 tona težak milanski peterosjed do stotke za prosječnih 8,8 sekunda, a zatim i do krajnjih 210 km/h. I premda testni automobil nije bio opremljen elektronički upravljanim amortizerima, nije bio neudoban ni na kockama popločenim ulicama u središtu Milana. Unatoč broj (pre)velikim gumama 235/40 R20.

image

Tonale se isporučuje isključivo s mjenjačem s dvjema spojkama (DCT) i sedam stupnjeva prijenosa

Mattia Baruffaldi

Prebacujemo izbornik DNA u položaj D i krećemo prema vijugavim alpskim cestama oko obližnjeg jezera Como. Nevjerojatno je koliko je Tonale uvjerljiv i siguran u brzoj vožnji zavojima, podsjeća na Giuliju i Stelvio, premda je polazišna točka Jeep Compass.

image

Alfa Romeo Tonale

Mattia Baruffaldi

Zasluga je to u prvom redu preciznog i izravnog upravljača (13,6:1), ali i elektroničkog zatvarača diferencijala (kočenje prednjim unutrašnjim kotačem). Samo mu na serpentinama ponestaje daha… Za to ćemo ipak morati pričekati na plug-in hibrid sa 275 KS.

image

Tonale je prva među Alfama s novim izgledom prednjih svjetala i tzv. scudetta, maske hladnjaka u obliku srca

Mattia Baruffaldi

S druge strane, kočnice su sjajne. Tonale, naime, raspolaže četveroklipnim kliještima (Brembo) i tehnologijom brake-by-wire (IBD) kao i Giulia i Stelvio. Jasno se osjeća točka hvatanja i precizno se doziraju, a gotovo da se i ne osjeća prijelaz s regenerativnog (generatorom) na standardno kočenje (diskovima i pločicama).

image

Alfa Romeo Tonale

Mattia Baruffaldi

U početku će u ponudi biti samo 1,5-litreni hibrid sa 130 ili 160 KS, a cijene bi trebale počinjati na 300.000 kuna. Tonale već u serijskoj opremi raspolaže diodnim svjetlima, dvozonskom klimom, automatskim mjenjačem… U jesen stiže i plug-in izdanje sa 275 KS i baterijom od 15,5 kWh (245 KS i 11,4 kWh kod Jeepa), koje samo na struju u gradu može prevaliti 80 kilometra, ali i turbodizelaš 1.6 M-Jet.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 14:15