VIDEO, FOTO

Auto klub u Barceloni: Vozili smo Cupru Born, uspješan spoj sportskog nastupa i elektrifikacije

Španjolci su se potrudili kako bi Bornu udahnuli ekskluzivniji i sportskiji nastup karakterističan za sve modele marke Cupra

Cupra Born

 Cupra

Iz radionice Seatove sportske marke Cupra ove je godine izašao već treći model, potpuno električni Born, a sada smo ga dobili priliku voziti u Barceloni.

Prije vožnje upoznavanje s automobilom: linije karoserije (d/š/v: 4,3/1,8/1,5 m) nepogrešivo odaju sličnost s električnim Volkswagenom ID.3 s kojim Born dijeli modularnu platformu za električne modele MEB, no Španjolci su se svojski potrudili kako bi svom takmacu udahnuli ekskluzivniji i sportskiji nastup, karakterističan za sve Cupra modele.

image

Cupra Born

Cupra

Spušten "nos", velika rešetka u prednjem braniku, naplaci od 20 cola, stražnji kraj sa spojenim LED svjetlima i veliki difuzor u braniku, u kombinaciji s paletom boja posebno atraktivnih tonova, zaokružuju sportsku cjelinu i dobar odmak od uniformiranosti ID.3.

Pritom se, gledajući s boka, ističe poseban stilski detalj, masivni stražnji nosač krova s karakterističnim reljefnim umetkom koji naglašava završetak krova u spojler, a sve je začinjeno karakterističnim Cupra bakrenim detaljima.

Slična razigranost se nastavlja i u unutrašnjosti: izbor boja i materijala daje atraktivniji dojam nego u ID.3, čiji kokpit Born u potpunosti preuzima. Ergonomija je uzorna, sportska sjedala su odlična i vrlo udobna s dobrom bočnom potporom.

image

Cupra Born

Cupra

Središnje smješten 12-inčni zaslon informacijsko-zabavnog sustava je pregledan i velik te zakrenut prema vozaču radi bolje ergonomije korištenja čak i tijekom vožnje, a isto vrijedi i za head-up zaslon s proširenom stvarnošću.

Multimedija karakteristične grafike što već poznajemo iz ostalih Cupra modela, dobro je promišljena, logična kod prelazaka kroz menije i s brzom odzivom na dodirne komande, dok je mali zaslon iza upravljača smješten točno u vidno polje.

Kritika ide jedino na račun "touch" kliznih prekidača na upravljaču koji u najmanju ruku traže privikavanje. Nadalje, zahvaljujući razmaku između osovina od 2,8 metara prostranost u kabini je vrlo izdašna, kako sprijeda, tako i straga gdje će zamjerke pronaći tek iznimno dugonoge osobe.

image

Cupra Born

Cupra

Upoznati s činjenicom kako su u Cupri postavke ovjesa i upravljanja dodatno podešenu za sportskiji dojam za volanom u odnosu na ID.3, krećemo na vožnju. Verzija s baterijom od 58 kW dolazi s sinkronim motorom smještenim na stražnju osovinu koju i pokreće, a isporučuje 150 i 204 KS (dogodine u ponudi i verzije sa 45 i 77 kWh). Mi smo sjeli u snažniju, a ruka nam odmah kreće prema prekidaču za izmjene modova vožnje smještenom u desnom kraju sjenila instrumenata kao i kod ID.3 pa ubacujemo u "drive".

Ugodna tišina uz lagano zujanje je sve što doživljavamo u kabini, a 204 KS i 310 Nm osiguravaju uvijek spreman odziv na gas. Prijelaz između rekuperacije energije kočenjem i samog kočenja radi glatko, a elektromotor Borna teškog 1740 kilograma snagu isporučuje linearno, u svakom trenutku i bez odgađanja.

image

Cupra Born

Cupra

Premda je ovjes tvrđe podešen, Born vozi vrlo opušteno i na izraženijim neravninama na asfaltu čak i na naplacima s gumama 235/40 ZR 20, a upravljanje je uvijek vrlo izravno i bez nervoze. Tko želi još sportskije, na raspolaganju ima dva okrugla prekidača ispod prečki upravljača.

Lijevi regulira vozački profil, a desni određuje karakter Borna. Pritiskom na tipku sa znakom "Cupra" možete dobiti desetak posto više potiska u E-Boostu, kada se snaga kratkoročno povećava na 231 KS. Tada sprint iz mjesta do 50 km/h traje brzih 2,6 sekundi, a do 100 km/h 6,6 umjesto 7,3 sekunde. Zanimljivo, za razliku od VW-a ID.3, Škode Enyaq ili Audija Q4 koji voze do maksimalnih 160 km/h, Born vozi do 180 km/h.

image

Cupra Born

Cupra

Kao i svi električni automobili i Born se trudi svoje putnike odvesti što dalje s jednim punjenjem baterije, a za verziju s 58 kW proizvođač obećava doseg od 420 kilometara.

S druge strane, veća baterija od 77 kWh osigurava dulji doseg od 540 kilometara uz neznatno lošije performanse. Što se trajanja punjenja tiče, Bornu je sedam minuta dovoljno za daljnjih 100 kilometara, a od 10 do 80 posto napunjenosti baterije dovoljno je 35 minuta na punjaču.

Na koncu, Born za jedan električni automobil definitivno pobuđuje emocije, a nakon prve vožnje možemo ustvrditi kako uspješno spaja sportski dojam vožnje s elektrifikacijom. Vesele i vrhunska opremljenost svim modernim sigurnosnim elementima, povezivost te opći dojam kvalitete.

image

Cupra Born

Cupra

Cijene još nisu objavljene, no poznato je kako će Cupra Born biti nešto skuplja od Volkswagena ID.3 iste snage i veličine baterije. Start prodaje u Hrvatskoj zakazan je za kraj prvog kvartala iduće godine.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 12:11