i Vision Dee Concept

Bavarska revolucija: BMW mijenja boje, ima zaslon preko cijelog stakla, koristi vaš avatar...

Cilj je bio transformirati auto u empatičnog, proaktivnog suputnika sposobnog integrirati digitalne identitete putnika

BMW i Vision Dee Concept

 Fabian Kirchbauer BMW

Definitivno, sajam potrošačke elektronike (CES) koji je upravo u tijeku u Las Vegasu (od 5. do 8. siječnja), a koji se održava svake godine u američkoj prijestolnici zabave, postao je najvažniji mjesto na kojem svjetski proizvođači automobila predstavljaju svoje tehnološke novotarije.

Tradicionalni auto saloni poput Ženeve, Pariza, Detroita ili Frankfurta više uopće nemaju važnost koju su imali desetljećima, a s obzirom u kojem smjeru ide autoindustrija uopće ne čudi da je mnogima danas najvažnija pozornica sajam potrošačke elektronike.

image

BMW i Vision Dee Concept

Fabian Kirchbauer BMW

Ove je godine BMW iznenadio predstavljanjem futurističke studije električne limuzine srednje klase pod nazivom "i Vision Dee" koja pruža pogled na tehnologiju koju je marka objedinila pod nazivom Digital Emotional Experience (prema tome se koncept naziva DEE).

Novi koncept njemačkog proizvođača automobila plijeni začudnom izvedbom, a sve kako bi se sva pozornost usmjerila na digitalno iskustvo koje pruža. Dakle, dizajn BMW-a i Vision Dee namjerno je minimalan kako bi se naglasile tehnologije kojima je opremljen.

Po konceptu gradnje riječ je o klasičnoj trovolumenskoj limuzini koja pritom ima nekoliko karakterističnih, ali pojednostavljenih BMW dizajnerskih elemenata - poznate "bubrege" i dvostruka okrugla svjetla sprijeda te završetak stražnjeg stakla s poznatim "Hofmeisterovim pregibom".

image

BMW i Vision Dee Concept

Fabian Kirchbauer BMW

Ova jednostavna dizajnerska filozofija nastavlja se u kabini automobila gdje se nalazi neobičan upravljač sa središnjim okomitim krakovima i dodirnim prekidačima kojima se može upravljati pomicanjem palca. BMW kaže da je kabina dizajnirana na takav način da "ništa ne ometa digitalno iskustvo i novi osjećaj poboljšanog užitka u vožnji."

BMW i Vision Dee nudi novu razinu digitalnog iskustva putem inovativnog Head-Up zaslona, što je još jedna posebnost ovog koncepta. Projicira se cijelom širinom vjetrobranskog stakla na Head-Up zaslon pune širine koji će koristiti BMW modeli temeljeni na njegovoj platformi "Neue Klasse"(od 2025.).

Na taj se način "prava" stvarnost stapa s onom virtualnom, a vozač može birati između pet razina prisutnosti digitalnog sadržaja putem intrigantnog ‘Mixed Reality Slidera‘ sa senzorima dodira.

image

BMW i Vision Dee Concept

Fabian Kirchbauer BMW

Postoje tri razine: u razini 1 je head-up zaslon isključen, na razini 2 prikazuje klasične informacije o vožnji, dok razina 3 dodaje grafiku i informacije o povezanim komunikacijskim sustavima. Razina 4 također integrira projekcije proširene stvarnosti koje su u interakciji s vanjskim okruženjem i konačno razina 5 vas potpuno uranja u virtualni svijet.

Što se tiče ove posljednje opcije, možda zamislite da ste na cesti gdje uvijek vidite iste stvari: automobile, kamione, nadvožnjake, zgrade... S ovom tehnologijom sve se može zamijeniti u stvarnom vremenu, a projekcije zauzimaju mjesto betonskih elemenata. Tako se možete naći u vožnji u pustinji, možda u džungli ili, primjerice unutar Jurskog parka kad ostali automobili postaju dinosauri u pokretu.

image

BMW i Vision Dee Concept

Fabian Kirchbauer BMW

Supernapredne glasovne naredbe koriste se za interakciju s ogromnim head-up zaslonom, a pozivate "Dee" koja odgovara potpuno prirodnim glasom zahvaljujući u sustav implementiranoj umjetnoj inteligenciji.

Osim head-up zaslona, ​​digitalno iskustvo s BMW i Vision Dee već počinje izvana. Zahvaljujući svojim senzorima i kamerama, u stanju je prepoznati ljude dok im se približavaju, pokazujući njihov avatar projiciran na prozorima i otvarajući vrata u znak pozdrava. Čak se već i izvana može koristiti glasovna interakcija, ali Dee ide dalje u komunikaciji i to koristeći elemente kao što su prednja svjetla i prednja maska.

image

BMW i Vision Dee Concept

Fabian Kirchbauer BMW

BMW je na ovom konceptu također implementirao najnoviju iteraciju svoje "E Ink" tehnologije, prvi put prikazane na modelu iX-u predstavljenom također na CES-u prošle godine, ali samo u crno-bijeloj boji. Nova verzija E Ink-a koristi puno boja i omogućuje potpuno varijabilnu i individualno konfigurabilnu vanjsku boju. Može prikazati do 32 boje na karoseriji i Visiona Dee podijeljenom u 240 različitih segmenata.

“S i Vision Dee konceptom pokazujemo kako se automobil može neprimjetno integrirati u vaš digitalni život i postati pouzdan suputnik,” rekao je šef BMW Group Design Adrian van Hooydonk u izjavi za javnost. "Sam automobil postaje vaš portal u digitalni svijet – s vozačem koji uvijek ima kontrolu. Primijenjena na pravi način, tehnologija će stvoriti vrijedna iskustva, učiniti vas boljim vozačem i jednostavno približiti ljude i strojeve."

image

BMW i Vision Dee Concept

Fabian Kirchbauer BMW

Konačno, cilj inženjera je bio transformirati automobil u empatičnog, proaktivnog suputnika sposobnog integrirati digitalne identitete putnika, pružajući vrijedne informacije za vožnju, ali i sadržaj za slobodno vrijeme i čistu zabavu. Nadalje, s obzirom na to da je razvoj metaverzuma tek započeo, sve funkcije ili primjene ove tehnologije tek treba zamisliti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 22:54