VIDEO

BMW 2002 ostaje jedan od najpoznatijih modela: Predivan primjerak stigao u Jay Lenovu garažu

Prethodnik Serije 3 kakvu danas poznajemo, model je poznat po svom sportskom ponašanju na cesti i savršenoj ravnoteži težine

BMW 2002

 YouTube Screenshot

Jeste li ikada čuli priču o tome kako je BMW 2002 zaživio - gotovo je jednako fascinantna kao priča iza Serije 3 Touring (E30).

Evo kratke verzije priče - dvojica najviših rukovoditelja tvrtke u to vrijeme su ugradila 2,0-litreni motor u svoj 1600-2 za osobnu upotrebu. Nakon što su shvatili da su obojica napravili istu preinaku, pripremili su prijedlog za BMW-ov upravni odbor i zatražili od njih da naprave tvornički 1600-2 s 2,0-litrenim motorom. Ostalo je, kako kažu, povijest.

Do danas, 2002 ostaje jedan od najpoznatijih BMW modela. Prethodnik Serije 3 kakvu danas poznajemo, model je poznat po svom sportskom ponašanju na cesti i savršenoj ravnoteži težine koji su sinonimi za BMW-ova moderna vozila. Nije iznenađenje da mnogi BMW entuzijasti vole 2002 i da njegove cijene na tržištu starinskih automobila vrtoglavo rastu. Volimo vidjeti ljude koji svoje modele iz 2002. vraćaju u tvorničko stanje ili im čak daju zaslužene nadogradnje.

image

BMW 2002

YouTube Screenshot

Ovo je priča o Dorianu Hicklinu koji je nedavno posjetio garažu Jaya Lenoa sa svojim narančastim BMW-om 2002 iz 1973. godine. Hicklin je kupio automobil od prijatelja i započeo potpunu restauraciju, prije nego što se odlučio za čisti cafe racer stil. Karoserija je uglavnom ostala standardna, ali je prednji branik nestao, a automobil ima mnogo manje ukrasa od standardne verzije.

image

BMW 2002

YouTube Screenshot

Ispod poklopca motora krije se 2,0-litreni modificirani četverocilindrični motor s dva Weber rasplinjača. Vlasnik kaže da proizvodi između 150 i 160 KS u trenutnom stanju. Ručni mjenjač s pet stupnjeva prijenosa iz Serije 3 prenosi snagu na prednje kotače.

image

BMW 2002

YouTube Screenshot

Unutrašnjost je jednako fantastična kao i ostatak automobila. Zadržan je osnovni dizajn originalnog automobila, ali dodano je nekoliko vrlo lijepih detalja, poput školjkastih sjedala s platnenim umetkom, izbušenih papučica i ručica mjenjača. Hicklin se jednog dana želi utrkivati, stoga je 2002 dobio i sigurnosni kavez i druge značajke motosporta.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. travanj 2024 07:48