VOZILI SMO

Citroen još nije imao ovakav C4: Kompakt je postao otkačeni crossover koji stoji od 134.900 kuna

Osim dizelskih i benzinskih motora tu je i električni e-C4 s elektromotorom od 136 KS, a i kod novog C4 komfor vožnje je nenadmašan
Novi Citroen C4
 Zvonimir Jurčić

U lipnju prošle godine Citroen je pokazao prve fotografije i u opticaj pustio prve službene informacije o svom novom kompaktu dobro poznate oznake C4. Tada smo vidjeli da novi model više nije sasvim običan, standardni kompakt već da je donekle postao crossoverski model s trendovski povišenom podnicom i velikim kotačima. Posebnost je i coupeovska linija krova koja se naglo spušta prema stražnjem kraju što mu daje lijepu dozu dinamike.

image
Novi Citroen C4
Zvonimir Jurčić

Uz zanimljivo dizajniran stražnji i prednji kraj s podijeljenim svjetlosnim elementima (LED trake na gornjem dijelu te LED svjetla dolje u oblik slova X) te ukomponiranim stražnjim spojlerom koji razdjeljuje stražnje staklo, zaključili smo - ovakav C4 Citroen još nije imao!

Najviše komentara očekivano je izazvao stražnji kraj uz koji će novi C4 biti nemoguće ne zamijetiti na cesti. Pogled na tehničke podatke novog Citroena C4 otkriva klasične kompaktne dimenzije: duljina 4,35 m, širina 1,80 m i visina 1,52 m. Međutim, pogled na lim jasno otkriva: C4 je postao crossover.

image
Novi Citroen C4
Zvonimir Jurčić

Pogled u unutrašnjost također je otkrio mnogo toga novog i originalnog te digitalizaciju: ispred vozača nalazi se manji digitalni kokpit za zanimljivim pozadinskim osvjetljenjem, dok središnjim dijelom dominira 10-inčni zaslon osjetljiv na dodir kojim se upravlja većinom funkcija. Ipak, funkcije klime sada stavljene ispod zaslona i analogne su te ih se kontrolira klasičnim prekidačima.

image
Novi Citroen C4
Citroen

U usporedbi s C4 Cactusom, Francuzi kod novog C4 modela vještije i bolje uređuju unutrašnjost. Izrada i korišteni materijali su za pohvalu, a i ergonomija je odlična jer osim brojnih pretinaca (ukupno 39 litara), na ploči s instrumentima ispred suvozača pronaći ćete i dodatni pretinac (tvrtke Feel) koji nudi prostor za tablet, a uvlačivi nosač omogućuje sigurno pričvršćivanje. Za sigurnost putnika pak u svakom trenutku brine 20 sustava za pomoć u vožnji uključujući prilagodljivi tempomat, aktivno držanje trake i pomoć za detektiranje vozila u mrtvom kutu kao i prepoznavanje prometnih znakova.

image
Novi Citroen C4
Zvonimir Jurčić

Francuzima je udobnost uvijek bila vrlo važna i u tome su majstori, posebno Citroen, tako da je u vožnji i sprijeda i straga vrlo ugodno i udobno iskustvo zahvaljujući međuosovinskom razmaku od 2670 mm. Zato malo koji auto u klasi ima tako izdašan prostor za koljena putnika straga (Best in Class 198 mm), za praktičnost se brine lako dostupan prtljažnik standardne veličine 380 litara.

image
Novi Citroen C4
Zvonimir Jurčić

Isto se odnosi i na filozofiju povećanog komfora s Advanced Comfort sjedalima u kombinaciji s ovjesom s hidrauličnim graničnicima, koji se približava slavnoj hidropneumatici i djeluje poput "letećeg tepiha". I doista, kao što smo to mogli iskušati u vožnji, malo koji model u klasi nudi toliko komforne kilometre, a u gradu vozeći preko rupa u asfaltu i preko poprečnih neravnina ovjes prilično mirno podnosi grubosti.

image
Novi Citroen C4
Citroen

S pogonske strane, Citroen nudi benzinske i dizelske motore te potpuno električni e-C4. Pritom PureTech 1,2-litreni 3-cilindarski turbo benzinci stižu sa 100, 130 i 155 KS, a 1,5-litreni 4-cilindarski BlueHDi dizelaši sa 110 i 130 KS. Uz snažnije motore je dostupna i 8-stupanjska automatika. Potpuno električna verzija raspolaže sa 136 KS i 350 kilometara dosega s jednim punjenjem uz pomoć baterije od 50 kwH.

image
Novi Citroen C4
Citroen

Novi C4 Citroen doista je jedinstven kompaktni automobil s dobro osmišljeni konceptom karoserije, a plus je osim standardnih i električna verzija. Danas je započela prodaja u Hrvatskoj pa su poznate i cijene, a kreću se od 134.900 kuna do registracije za osnovnu verziju s 1.2 benzincem od 100 KS, 6-stupanjskim ručnim mjenjačem i opremom Live koja ima sve što je potrebno današnjem modernom automobilu.

image
Novi Citroen C4
Citroen

Dakako u skupljim paketima Feel, Feel Pack i Shine dolazi još puno toga te razne mogućnosti personalizacije. Početna dizelska verzija s dizelašem od 110 KS, ručnom 6-stupanjskim mjenjačem i opremom Live stoji 150.500 kuna do registracije, a e-C4 starta od 279.900 kuna s opremom Feel.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. ožujak 2024 22:10